המחיר בהסכם הגז הענקי בין שותפויות תמר לחברת החשמל עומד על 5.35 דולר ליחידת חום (mmbtu) כך עולה מניתוח שעשה האנליסט ירון זר מכלל פיננסים. זאת, בהתבסס על נתונים שפרסמה חברת נובל אנרג'י בדיווחיה.
על-פי סקירה שפרסם זר מחיר הבסיס בהסכם עומד נכון להיום על 5.04 דולר והוא צמוד בעיקרו למדד המחירים לצרכן האמריקני (CPI) ונהנה מתוספת שנתית קבועה של 1% עד 2019. החל מ-2019 יופחת המחיר בשיעור שנתי קבוע של 1%.
מדובר במנגנון הצמדה ראשון מסוגו כשהנוהג המקובל בעולם הוא להצמיד את מחיר הגז למחירי סחורות דומות כמו הפחם או הנפט. ההצמדה למחירי הנפט והפחם גרמה להעלאת מחיר הגז בהסכמים של חברת החשמל בעשרות אחוזים בשל עליית מחירי הנפט והפחם בשנתיים האחרונות.
זר מציין כי התחזיות לעליית המדד האמריקני בשנים הקרובות עומדות 2-2.5% ולטווח הארוך על 2%. חברת החשמל התחייבה לרכוש מ"תמר" גז בכמות כוללת של 42 מיליארד מ"ק (BCM) על-פני 15 שנה בעלות של 14 מיליארד דולר.
בידי החברה אופציות להגדלת הכמויות באופן שיביא להרחבת היקף העיסקה עד ל-23 מיליארד דולר. יחד עם זאת הסכימה "תמר" להעניק לחברת החשמל שתי תחנות ביניים, 8 ו-10 שנים לאחר מועד החתימה - שבהן ניתן יהיה לשנות את מחיר הגז בטווח מחירים של 25% ו-10% בהתאמה. הסכם הגז, שנחתם בשבוע שעבר כפוף עדיין לאישורי רשות החשמל והממונה על ההגבלים העסקיים.
להערכת זר המחיר הממוצע שיסוכם בעיסקאות בין "תמר" ללקוחות הפרטיים יהיה במרווח של 0.2 דולר מעל למחיר עסקת חברת החשמל, כלומר כ-5.5 דולר בממוצע.
לאחר שחתמה כבר על הסכמים עם שורת לקוחות קטנים ובהם דליה אנרגיות, נייר חדרה, מכתשים ונשר אמורה "תמר" לחתום בשבועות הקרובים על הסכמי גז עם יצרנית החשמל הפרטית דוראד ועם החברה לישראל.
כמות הגז בשני הסכמים אלה אמורה לעלות על 2 מיליארד מ"ק (BCM) במצטבר. מדובר במחיר נמוך יותר ממחיר הבסיס שסוכם בעיסקת הגז האחרונה של חברת החשמל - העיסקה מ-2009 בה רכשה גז לחמש שנים מים תטיס במחיר של 5.5 דולר. יחד עם זאת, אותה עיסקה הייתה לטווח קצר ונמעשתה כפיצוי לים תטיס על העלאת מחיר הגז בהסכם עם ספקית הגז המצרי EMG.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.