שותפות הגז-נפט ישראמקו, דיווחה הלילה (ד') על עבודות תכנוניות-הנדסיות ראשונות להקמת מתקן הנזלה צפה (FLNG) שיאפשר לייצא גז טבעי מקידוח "תמר". בנוסף, דיווחה השותפות על הסכם כוונות עם ענקית הגז הטבעי גזפרום הרוסית, למכירה של גז טבעי ממתקן ההנזלה - החל משנת 2017 (פירוט בהמשך).
זאת, בהמשך לדיווח השותפות יחד עם קבוצת דלק בנובמבר 2011, כי שתי השותפויות וענקית הקידוח האמריקנית נובל אנרג'י חתמו על הסכם עם חברת המספנות דייהו מדרום קוריאה, להקמת התשתית. במסגרת ההסכם, החלה דייהו לבצע בדיקות מקדימות כדי לפתח התשתית כבר השנה.
במסגרת עבודות הפיתוח, מעדכנת ישראמקו כאמור כי השותפויות החלו בניהול מגעים עם קונים פוטנציאליים לגז הטבעי שיונזל במסגרת המתקן, וחתמו אתמול (רביעי) על הסכם כוונות עם חברת GM&T בשוויץ, חברה בת של ענקית הגז הטבעי הרוסית גזפרום.
המחיר - לפי השוק האסייתי
במסגרת הסכם הכוונות, קבעו הצדדים כי ינהלו מו"מ לא בלעדי למכירה של גז טבעי שיונזל במתקן, החל משנת 2017 בהיקף של 2-3 מיליון גז טבעי לשנה (2-3 MTPA), לתקופה של בין 15 ל-20 שנה. על פי דיווח השותפות, מחיר העסקה במסגרת המיזם, יחושב על בסיס המחירים הנהוגים בשוק הגז הטבעי באסיה.
המיזם יהיה מבוסס על אונייה שתיבנה במיוחד עבור הפרויקט במספנות דייהו, הנחשבות המובילות בעולם בתחום. האונייה תעגון בסמוך למאגר "תמר", מחוץ לגבולות המים הטריטוריאליים של ישראל, ותקלוט את הגז הנשאב מהבאר. הגז יקורר לטמפרטורה של מינוס 160 מעלות ויוזם למכליות מיוחדות שיובילו אותו לקוריאה. מחירו של גז טבעי נוזלי בקוריאה גבוה פי שניים-שלושה ממחיר הגז בישראל.
יש לציין כי כיום נערך מחקר קדם-היתכנות של פיתרון ההנזלה הצפה, שלא מתבסס עדיין לא טכנולוגיה מוכחת.
הקמת המתקן הצף תאפשר לשותפות "תמר" לקצר באופן משמעותי את משך האספקה של הגז. הקמת מתקן הנזלה יבשתי כרוכה בהליכי אישורים ממושכים וצפויה לעורר התנגדות רבה מצד התושבים ביישובים הסמוכים. יצוין כי שותפות "תמר" אינה מעורבת בתוכניות של השותפים ב"לוויתן" להזרים את הגז למתקן יבשתי שיוקם בקפריסין.
"חתימת מזכר ההבנות עם חברת בת של גזפרום מהווה שלב חשוב בדרך להוכחת ההיתכנות של ייצוא הגז מישראל באמצעות מתקני הנזלה צפים", מסביר מרון אלקון, רו"ח אנליסט נאפסילון. "ההודעה חיובית יותר דווקא למניות הגז שאין להן החזקות במאגר 'תמר', מכיוון שהחשש העיקרי הגלום בהן הוא שלא יהיה להן למי למכור את הגז או שלא יהיה כלכלי למכור אותו".
6 הסכמים בהיקף של עד 32 מיליארד דולר
נובל אנרג'י חשפה לאחרונה כי עד כה חתמו שותפויות "תמר" על הסכמים למכירת גז בהיקף כולל של 27 עד 32 מיליארד דולר. מדובר בהסכמים עם 6 לקוחות ובכמויות גז של 3.9 עד 4.7 טריליון רגל מעוקבת (TCF).
מדובר בכמחצית מכמות הגז במאגר המכיל כ-9.25 TCF על-פי האומדן המעודכן של חברת NSAI. במרכז העיסקאות עומדת עיסקת-העל עם חברת החשמל שנחתמה בשבוע שעבר - עיסקה שהיקפה ינוע בין 14 ל-23 מיליארד דולר. נובל חשפה גם את המחיר המדויק שתקבל מחברת החשמל: 5.35-5.4 דולר ליחידת חום (mmbtu).
לפי הדיווח, מחיר הבסיס בהסכם עומד נכון להיום על 5.04 דולר והוא צמוד בעיקרו למדד המחירים לצרכן האמריקני (CPI) ונהנה מתוספת שנתית קבועה של 1% עד 2019. החל מ-2019 יופחת המחיר בשיעור שנתי קבוע של 1%. מדובר במנגנון הצמדה ראשון מסוגו כשהנוהג המקובל בעום הוא להצמיד את מחיר הגז למחירי סחורות דומות כמו הפחם או הנפט. ההצמדה למחירי הנפט והפחם גרמה להעלאת מחיר הגז בהסכמים של חברת החשמל בעשרות אחוזים בשל עליית מחירי הנפט והפחם.
בקרוב: דוראד והחברה לישראל
לאחר שחתמה כבר על הסכמים עם שורת לקוחות קטנים ובהם דליה אנרגיות, נייר חדרה, מכתשים ונשר אמורה "תמר" לחתום בשבועות הקרובים על הסכמי גז עם יצרנית החשמל הפרטית דוראד ועם החברה לישראל. כמות הגז בשני הסכמים אלה אמורה לעלות על 2 מיליארד מ"ק (BCM) במצטבר.
חברת החשמל התחייבה לרכוש מ"תמר" גז בכמות כוללת של 42 מיליארד מ"ק (BCM) על-פני 15 שנה בעלות של 14 מיליארד דולר. בידי החברה אופציות להגדלת הכמויות באופן שיביא להרחבת היקף העיסקה עד ל-23 מיליארד דולר. יחד עם זאת הסכימה "תמר" להעניק לחברת החשמל שתי תחנות ביניים, 8 ו-10 שנים לאחר מועד החתימה - שבהן ניתן יהיה לשנות את מחיר הגז בטווח מחירים של 25% ו-10% בהתאמה. הסכם הגז, שנחתם בשבוע שעבר כפוף עדיין לאישורי רשות החשמל והממונה על ההגבלים העסקיים.
המחיר בעסקת חברת החשמל נמוך יותר ממחיר הבסיס שסוכם בעיסקת הגז האחרונה של חברת החשמל - העסקה מ-2009 בה רכשה גז לחמש שנים מים תטיס במחיר של 5.5 דולר. יחד עם זאת, אותה עיסקה הייתה לטווח קצר ונעשתה כפיצוי ל"ים תטיס" על העלאת מחיר הגז בהסכם עם ספקית הגז המצרי EMG.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.