אירופה ננעלה בעליות לאחר שהמאקרו בארה"ב הפתיע לטובה

נתוני מאקרו מעורבים פורסמו היום בגוש האירו ■ מדדי מנהלי הרכש בגרמניה ואיטליה עלה ■ בצרפת המדד ירד בצורה מפתיעה ■ בארה"ב המדד הפתיע לטובה - והזניק את המדדים למעלה

המסחר באירופה ננעל היום (ב') בעליות שערים, לאחר שמדד מנהלי הרכש בארה"ב הפתיע לטובה וביטל את האפקט השלילי שיצר המדד האירופאי. המסחר עבר להיסחר בירידות באמצע היום בעקבות פרסום מדד מנהלי הרכש במספר מדינות חשובות בגוש האירו כמו כן מדד מנהלי הרכש של גוש האירו עצמו. בנוסף, השווקים התעודדו מתוצאות פסגת שרי האוצר של גוש האירו שהתקיימה בסוף השבוע ובה הוחלט בין היתר על הגדלת "חומת האש" של האיחוד האירופי.

שרי האוצר של גוש האירו נפגשו במהלך סוף השבוע בקופנהגן, בירת דנמרק, לפסגה שנחשבה למוצלחת יחסית. הבשורה העיקרית שהגיעה מהפסגה הנוכחית הינה ההחלטה על הגדלת "חומת האש" של האיחוד האירופי ל-800 מיליארד אירו, שנועדה להגן מפני התפשטות של משבר החוב באירופה למדינות נוספות.

המהלך התאפשר לאחר שגרמניה חזרה בה מסירובה לאפשר לקרן החילוץ הזמנית לעבוד במקביל לקרן הסיוע הקבועה של האיחוד האירופי. ובכך מצטרפים 500 מיליארד האירו שקיימים בקרן הסיוע הקבועה ל-200 מיליארד האירו שנשארו בקופת קרן החילוץ הזמנית, יחד עם עוד כ-100 מיליארד אירו שכבר הוקצו לחבילות סיוע שונות.

בנוסף, שרי האוצר של האיחוד האירופי דנו בסוף השבוע באפשרות להקמת קרן הגנה להתמודדות עם קריסת אחד הבנקים הגדולים באירופה, כחלק מהפקת הלקחים מקריסת בנק ליהמן ברדרס בארצות הברית ב-2008, שהחמירה את המשבר באותה תקופה.

מספר מדינות באיחוד האירופי הביעו תמיכה בהקמת הקרן הזו, כך אמר וויטור קונסטנסיו, חבר בוועד המנהל של הבנק המרכזי האירופי. הבנק מנסה כבר תקופה ארוכה לדחוף ליצירת קרן דומה לטיפול בקריסה של מוסד פיננסי בינלאומי, והעדיף את הדרך הזאת על פני חקיקה מקומית במדינות מכיוון שמהלך כזה עלול לסבך את העיניינים.

למרות האופטימיות הזאת, יש עדיין מי שחושש מהשלכות המשבר באירופה על הכלכלה העולמית. הכלכלן הראשי של ארגון ה-OECD קרלו פדון אמר במהלך סוף השבוע שאירופה עדיין מהווה את הסיכון הגדול ביותר עבור הצמיחה העולמית וזה בגלל שעדיין קיים חוסר איזון במספר תחומים ביבשת האירופית שעדיין לא תוקנו ומשפיעים לרעה על הכלכלה האירופית.

העיתון "הפיננשל טיימס" מדווח הבוקר שחלק מהבנקים באירופה שנטלו חלק בתוכנית הבנק המרכזי האירופי למתן הלוואות לטווח ארוך, יתחילו בהחזר ההלוואות שלהן שנטלו כבר במהלך השנה הנוכחית.

משרד האוצר הגרמני, הודיע היום שהגירעון של המדינה יירד לרמה של 0.9% מהתוצר המקומי הגולמי וזאת בעקבות הצמיחה הטובה של הכלכלה הגרמנית.

בזירת המאקרו, בגרמניה פורסם היום מדד מנהלי הרכש בתחום הייצור לחודש מארס והוא רשם עלייה לרמה של 48.4 נקודות כשהצפי היה שהוא יישאר ללא שינוי, לעומת חודש פברואר, אז המדד נקבע על 48.1 נקודות. גם באיטליה המדד לחודש מארס רשם עלייה מפתיעה לרמה של 47.9 נקודות, בעוד שהצפי היה לירידה לרמה של 47.6 נקודות.

בצרפת לעומת זאת, המדד הפתיע לרעה כשרשם ירידה חדה כשהצפי היה שהוא יוותר ללא שינוי. המדד של חודש מארס ירד לרמה של 46.7 נקודות בעוד שהצפי היה ליציבות ברמה של 47.6 נקודות.

המדד של גוש האירו לחודש מארס נותר ללא שינוי על רמה של 47.7 נקודות, בהתאם לתחזיות. גם שיעור האבטלה בגוש האירו לחודש פברואר רשם עליה מתונה לרמה של 10.8%, בהתאם לתחזיות, לעומת רמה קודמת של 10.7%.

נעילה מעורבת באסיה למרות המאקרו של סין

המדדים המובילים באסיה ננעלו היום (ב') במגמה מעורבת בפתיחת הרבעון השני של השנה. המסחר בוול סטריט נפתח בירידות שערים בעקבות הדשדוש באירופה.

ממשלת סין פרסמה את מדד מנהלי הרכש הרישמי לחודש מארס, שזינק לישא של 11 חודשים כאשר הצביע על קריאה של 53.1 נקודות, זאת לעומת קריאה של 51 נקודות בפברואר. קרי, הנתונים מעידים על כך שחלה התרחבות בפעילות הייצור של המפעלים הסינים בחודשים האחרונים וסין אינה תגלוש להאטה חמורה.

יחד עם זאת, מספר כלכלנים סבורים כי קיימת עדיין חולשה מסוימת בכלכלה הסינית, עניין שיעודד את קובעי המדיניות המוניטארית להוריד את שיעורי הריביות, זאת למרות שקיימים סימנים המעידים על תחילתה של אינפלציה.

מניות הרכב היפניות עם נוכחות רבה בארה"ב מרכזות עניין רב. נציין את Honda , Toyota ו-Mazda . מניות היצוא המרכזיות ביפן עולות ברקע חולשת הין היפני מול הדולר - נציין את Sony ו-Canon .

מניות הפיננסים מרכזות עניין לאחר שעיתון ה-Nikkei פרסם בסופ"ש כי שלושת הבנקים הגדולים במדינה עשויים להציג רווח שנתי מצרפי של כ-2 טריליון ין יפני (כ-24.2 מיליארד דולר) לשנה הפיסקאלית שהסתיימה במארס. אם התחזית תתברר כנכונה, הרי מדובר בזינוק של 30% לעומת השנה הקדמה לה. נציין את Nomura Holdings ו-Mitsubishi UFJ Financial .

[לפורטל הפיננסי][לבורסות בעולם]