לאחר שנה קשה בשוק החיתום, שבמהלכה הצטמק היקף ההנפקות הציבוריות ב-26%, ניכרה התאוששות ברבעון הראשון של השנה על רקע עליות שערים מתונות שנרשמו בבורסה בת"א.
כך, היקף הגיוסים מהציבור ברבעון החולף עמד על 9.6 מיליארד שקל, עלייה של 19% לעומת היקפם ברבעון המקביל ב-2011. רוב הסכום, 9.2 מיליארד שקל, גויס באג"ח (בעיקר הרחבת סדרות קיימות), ורק כ-374 מיליון שקל גויסו במניות. כך עולה מסיכום שערכה חברת החיתום רוסאריו קפיטל, שבניהול נגה קנז.
לצד הגיוסים בהנפקות לציבור, התרחבה ברבעון החולף התופעה של הרחבת סדרות אג"ח קיימות באמצעות הנפקות פרטיות לגופים מוסדיים. בדרך זו גייסו החברות הציבוריות עוד 1.5 מיליארד שקל - עלייה של 70% לעומת הרבעון המקביל. בהנפקת זכויות גויסו כ-270 מיליון שקל נוספים. סך הכול גייסו החברות במשק ברבעון הראשון של 2011 יותר מ-11 מיליארד שקל, כאשר למעלה מ-5 מיליארד שקל מתוכם גייסו הבנקים.
מבחינת מספר הנפקות המצב חיובי פחות. לפי רוסאריו, ברבעון הראשון התקיימו 24 הנפקות ציבוריות (19 באג"ח ו-5 במניות), לעומת 47 הנפקות ברבעון המקביל. בשוק המניות נרשמה ברבעון הראשון תופעה מעניינת, לפיה כל הגיוסים בוצעו באמצעות הנפקות שניוניות, כלומר של חברות שמניותיהן כבר נסחרות בבורסה.
אי.די.בי היא מובילת הגיוסים
את גיוסי ההון הובילה אי.די.בי, בשליטתו של נוחי דנקנר, שגייסה כ-321 מיליון שקל. ברבעון בוצעו גם הנפקות זכויות, שהן סממן לתקופות חלשות יותר בשוק החיתום. ברבעון הראשון גויסו 270 מיליון שקל ב-11 הנפקות זכויות. ברוסאריו מציינים כי רוב הסכום גויס על ידי חברות נדל"ן, כשאזורים גייסה כ-100 מיליון שקל בדרך זו, אלקו החזקות גייסה 38 מיליון שקל וקבוצת א.דורי גייסה כ-27 מיליון שקל.
עוד מגמה שבלטה ברבעון היא הרחבת סדרות אג"ח שהונפקו לציבור. מתוך 10.7 מיליארד שקל שגויסו ברבעון באג"ח על ידי חברות ציבוריות, 7 מיליארד שקל גויסו באמצעות 14 הרחבות של סדרות קיימות. רק חמש הנפקות היו של סדרות אג"ח חדשות, בהיקף של 2 מיליארד שקל.
ריבוי הרחבות הסדרה אינו מקרי. גיוס בדרך זו אינו מחייב לעמוד בכללים המחמירים של ועדת חודק. בהרחבות סדרה רגילות 4.4 מיליארד שקל גויסו על ידי הבנקים וחברות הביטוח, שאינם מחויבים לעמוד בתקנות. השאר, 2.7 מיליארד שקל, היו הרחבות של סדרות שנוצרו במקור לפני אוקטובר 2010, ולכן גם עליהן כללי חודק לא חלים.
גם במסגרת הרחבות הסדרה שנעשו למוסדיים בלבד, רובן (כמיליארד שקל) היו של חברות שהנפיקו את האג"ח לפני אוקטובר 2010. 240 מיליון שקל נוספים היו של בנקים שאינם נדרשים לעמוד בתקנות, ורק כ-170 מיליון שקל היו של שלוש חברות שעמדו בתקנות (אדרי-אל, מליסרון ואלון גז).
לצידן, פנו לא מעט חברות לדרך היצירתית של הרחבת סדרות באמצעות הנפקות פרטיות. בדרך זו מוכרות החברות אג"ח לכמה גופים מוסדיים, כלומר שלא באמצעות תשקיף. כיוון שכך, האג"ח חסומות למשך חצי שנה (ולאחר מכן ניתן למכור אותן במנות קטנות במשך שישה רבעונים, בהתאם להיקף המסחר בבורסה). המשקיע המוסדי, שממילא טווח ההשקעה שלו הוא מעל חצי שנה, מקבל פיצוי על החסימה בדמות הנחה במחיר האג"ח.
כלל חיתום בראש הטבלה
ברוסאריו מציינים כי רוב ההרחבות הפרטיות בוצעו בחברות הנדל"ן - גזית גלוב (226 מיליון שקל) ורבוע כחול נדל"ן (150 מיליון שקל) וכן הבנק הבינלאומי (221 מיליון שקל). "היתרון העיקרי של גיוסים פרטיים עבור החברות והגופים המוסדיים, הוא שהם מאפשרים השגת ודאות לגבי תמחור האג"ח והיקף הגיוס", אומרת קנז, "מצד שני, החיסרון הוא שאולי בהליך ציבורי החברות היו מקבלות מחיר טוב יותר. גיוסים פרטיים הם חלק מההתנהלות השוטפת של הגופים המוסדיים הגדולים מול החברות ונמשיך לראות אותם בעתיד, במקביל לגיוסים הציבוריים".
בהיבט פעילות החתמים, התמונה ברבעון השתנתה וכלל חיתום חזרה לראש הטבלה. כלל חיתום של צחי סולטן ובניהול טל רובינשטיין, הובילה ברבעון הראשון שישה גיוסים בהיקף כולל של 3.5 מיליארד שקל. פועלים אי.בי.אי, בניהולו של ארז גולדשמידט, הובילה ברבעון ארבע הנפקות בהיקף של 1.8 מיליארד שקל. לאומי פרטנרס חיתום שבניהול עופר גרינבאום, הובילה גיוסים בהיקף של 2.6 מיליארד שקל. במקום הרביעי רוסאריו, עם שתי הנפקות בהיקף כספי של 942 מיליון שקל, ואחריה לידר הנפקות שבניהול רנן כהן אורגד, עם שלוש הנפקות בהיקף של 620 מיליון שקל.
חברות החיתום ב-2011: הירידה ברווחים לא פגעה בכיסי המנהלים
ההאטה בשוק ההנפקות ב-2011 התבטאה בדוחות חברות החיתום שפורסמו בימים האחרונים. מנתוני חברות החיתום שנתוניהן ציבוריים, ובהן פועלים אי.בי.אי, לידר חיתום ואקסלנס חיתום, עולה תמונה דומה - ההכנסות והרווחים קטנו בעשרות אחוזים לעומת 2010.
כך למשל, פועלים אי.בי.אי, שבניהולו של ארז גולדשמידט, רשמה הכנסות של 29 מיליון שקל, קיטון של 31% לעומת 2010. הרווח הנקי עמד על 10.2 מיליון שקל, לאחר שירד ב-32% לעומת השנה המקבילה. למרות הירידה בתוצאות, החתמים לא קופחו בשכרם. שלושת בכירי פועלים אי.בי.אי, ובהם גולדשמידט, היו"ר רונן צלניר והיועמ"ש ירון מוזס, לקחו לכיסם שכר בעלות כוללת של 5.3 מיליון שקל.
ההכנסות של לידר חיתום, חברה בת של לידר שוקי הון, צנחו ב-52% ב-2011 ל-18.5 מיליון שקל, והרווח התפעולי שלה עמד על 6.5 מיליון שקל, ירידה של 45% לעומת 2010. מנכ"ל החברה, רנן כהן אורגד, נהנה מעלות שכר של 2.45 מיליון שקל.
באקסלנס חיתום, צנחו ההכנסות ב-60% ל-8 מיליון שקל בלבד, והרווח הנקי עמד על 4 מיליון שקל, ירידה של 67% לעומת 2010. מנכ"ל אקסלנס חיתום, שרון יגר, לא נכנס השנה לחמשת מקבלי השכר הגבוה.
את תוצאות לאומי פרטנרס חיתום לא ניתן לחלץ מדוחות לאומי, אך המנכ"ל עופר גרינבאום התברג לרשימת מקבלי השכר הגבוה בבנק, עם עלות שכר של 2.8 מיליון שקל.
עוקפים את תקנות חודק
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.