הראלי יימשך? 6 סיבות לירידות בוול סטריט בטווח הקרוב

האנליסט והאסטרטג דיוויד רוזנברג מחברת Gluskin-Sheff מציין 6 סיבות מרכזיות לכך שהמדדים המובילים בארה"ב יתקשו להמשיך להתקדם בחודשים הקרובים

היום מתחילה עונת הדוחות בוול סטריט כשחברת אלקואה תפרסם את תוצאותיה לרבעון הראשון של 2012 לאחר סיום המסחר בניו-יורק. ברקע, נרשמה בימים האחרונים עצירה בראלי המרשים שרשמו המדדים מאז אוקטובר 2011 ועד לאחרונה.

שאלת מיליון הדולר היא האם הראלי יכול להתחדש בתקופה הקרובה או שהאימרה "מכור במאי ותחזור בנובמבר" תהיה נכונה גם השנה, כשהמהלך הנכון יהיה לממש רווחים כעת ולחזור לשוק, אולי, רק בסתיו?

האנליסט והאסטרטג דיוויד רוזנברג מחברת Gluskin-Sheff מציין 6 סיבות מרכזיות לכך שהמדדים המובילים בארה"ב יתקשו להמשיך להתקדם בחודשים הקרובים.

1. ירידה ברמת הנזילות. הפדרל ריזרב לא מתכנן ככל הנראה להשיק תוכנית הרחבה כמותית נוספת בקרוב וגם ה-ECB מאותת שהוא מודאג יותר מהאינפלציה לאחרונה. גם למימשל הסיני יש סיבות להיות מודאג מהאינפלציה.

2. נתוני מאקרו מאכזבים בארה"ב. לא רק נתוני שוק העבודה של יום שישי אכזבו אלא כ-70% מנתוני המאקרו שפורסמו לאחרונה היו מתחת לצפי. נתוני המכירות הקמעונאיות של הרשתות היו אמנם טובים יחסית אבל הושפעו ממזג האוויר הנוח ומחג הפסחא שחל השנה מוקדם מהרגיל.

3. האטה חדה בקצב צמיחת רווחי החברות. ברבעון הרביעי ירד קצב צמיחת הרווחים לרמה חד ספרתית (בעזרת אפל נרשם גידול של 9.2% ברווחים וללא אפל רק 6.2%) וברבעון הנוכחי צפוי גידול זעום של 3.2% וללא אפל רק 1.8%. השוק אמנם הוכיח בעבר שהוא יכול לעלות, ויפה, גם אם חלה ירידה בקצב צמיחת הרווחים אולם הוא קיבל רוח גבית בדמות הורדת ריבית על ידי הפדרל ריזרב והפעם זה כנראה לא יקרה.

4. אירופה שוב משגרת איתותים לא טובים, עם כשלון יחסי בהנפקת אגרות חוב של ספרד בשבוע שעבר. גם באסיה הסימנים לא מעודדים לאחרונה.

5. התמונה הטכנית חלשה מאוד, ולאחרונה נראים הרבה ימים של "פיזור סחורה". המדדים המשיכו לעלות בעת שמניות רבות מאוד ומגזרים שלמים איבדו את המומנטום לפני כן ועברו לירידות. גם מדדי הסחורות מאבדים גובה לאחרונה - סימן לא טוב.

6. מבחינה פונדמנטלית, המניות הפכו בחודשים האחרונים ליקרות באופן יחסי. המכפיל של מדד ה-S&P 500 על בסיס מחזורי עומד על כ-22 לעומת ממוצע רב שנתי של כ-16. המכפיל העתידי עומד על כ-13, בדומה לממוצע ההיסטורי, אולם בתקופות דומות של אי ודאות כלכלית המכפיל יורד לכ-11. כך שניתן לומר שהמדד יקר בכ-20% מהערך הכלכלי שלו.