אירופה ננעלה בעליות, לאור הנפקת אג"ח מוצלחת של איטליה

בהמשך היום תציג ספרד תוכנית קיצוצים גדולה ב-10 מיליארד אירו כדי לבלום את עליית תשואות האג"ח ■ החוזים העתידיים בוול סטריט עולים בכ-0.8% ■ באסיה ננעלו הבורסות בירידות זה היום ה-6 ברציפות - רצף הירידות הארוך מאז אוגוסט

המסחר בבורסות אירופה נחתם היום (ד') בעליות שערים בעקבות הנפקת אג"ח מוצלחת באיטליה. עם זאת, ברקע נמשך החשש הגובר מספרד, שם ינסה להעביר היום ראש הממשלה, מריאנו ראחוי, תוכנית קיצוצים נוספת בהיקף של כ-10 מיליארד אירו.

אתמול ננעל המסחר באירופה בירידות השערים החדות ביותר ב-2012, של עד כ-3%, עקב העלייה בתשואת האג"ח של איטליה וספרד ועל רקע נתוני התעסוקה הגרועים שפורסמו בארה"ב בסוף השבוע והצביעו על יצירת 120 אלף משרות בלבד לעומת צפי של 200 אלף משרות לכל הפחות. בורסת איטליה צללה אתמול בכ-5% אך היום היא עולה בכ-1.7%.

היום צלחה איטליה מבחן נוסף וגייסה 11 מיליארד אירו בהנפקת אג"ח. בהנפקה נרשמו אמנם ביקושי יתר, אך יש לציין כי הריביות שנסגרו בהנפקה היו גבוהות מהנפקות דומות קודמות: איטליה מכרה 8 מיליארד אירו באג"ח לשנה בריבית של 2.84% (לעומת 1.4% בהנפקה דומה שנערכה ב-13 במארס) ו-3 מיליארד אירו באג"ח ל-3 חודשים בריבית של 1.24% (לעומת 0.49% בחודש שעבר).

"המשקיעים מקבלים היום קצת נחת ויש מי שמהמר שגל הירידות מתקרב לסיום", אמר לסוכנות בלומברג סוחר בכיר ב-ETX Capital. "אך ייתכן שהאופטימיות לא תחזיק מעמד זמן רב כי הבעיות הכלכליות באירופה לא הולכות לשום מקום".

מניות הבנקים מושכות את אירופה לעליות, בהובלת דויטשה בנק , ברקליס , יוניקרדיט ובנקו סנטנדר .

יצרנית מכוניות היוקרה הגרמנית BMW דיווחה היום על מכירות שיא ברבעון הראשון ובחודש מארס, על רקע גידול משמעותי במכירות בארה"ב וסין. המכירות בארה"ב גדלו ב-16.6% לרמה של 75,829 יחידות והמכירות בסין זינקו ב-38.8% לרמה של 80,014 כלי רכב ברבעון הראשון של 2012.

כאמור, עיקר תשומת הלב היום מופנית לספרד. תשואת האג"ח ל-10 שנים של המדינה עלתה לכ-6%, שיא שלא נראה מאז דצמבר האחרון. ראחוי יישא בהמשך היום נאום בפרלמנט כדי לקדם את תוכנית הצנע החדשה, שאישורה עשוי להרגיע את השווקים החוששים מהגירעון התופח של ספרד. ממשלת ספרד הציבה יעד גירעון של 3% מהתוצר בשנה הבאה.

ראחוי החל לפזר אזהרות בנוגע לעתידה הכלכלי של ספרד כבר בשבוע שעבר כדי לקדם את תוכנית הקיצוצים החדש, שתכלול העלאות מסים, הפחתת הוצאות הממשלה וכן מכירת נכסים בבעלות המדינה. זאת, על מנת להימנע מבקשת חבילת סיוע חיצונית מקרן המטבע והאיחוד האירופי, כפי שעשו אירלנד, פורטוגל ויוון כשהתשואה על האג"ח שלהן הגיעה לרמות דומות.

בתוך כך, התפרסם נתון מאקרו שלילי בספרד, מה שמוסיף לסנטימנט השלילי ביחס למדינה: התפוקה התעשייתית בחודש פברואר ירדה ב-5.1% בשיעור שנתי בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בחודש ינואר, לשם השוואה, הייתה ירידה במדד של 4.2%.

נעילה מעורבת באסיה

בורסות אסיה ננעלו במגמה מעורבת עם נטייה לירידות, ושברה רצף של 5 ימים רצופים של רק ירידות - הרצף הארוך ביותר מאז חודש אוגוסט, וזאת על רקע החשש מהרעה במשבר החוב באירופה ולאחר שחברת סוני הציגה הפסד שיא. עם זאת, הירידות התמתנו מאז פתיחת המסחר שכן החוזים העתידיים על מדדי המניות בוול סטריט עולים לאור הדוחות הכספיים המפתיעים שפרסמה אמש אלקואה.

מדד MSCI אסיה מאבד 0.7% לאחר ירידות של כ-1.8% אמש בוול סטריט, אם כי החוזה על מדד S&P 500 עולה הבוקר בכ-0.3%. ענקית האלקטרוניקה סוני רשמה הפסד שנתי של 11 מיליארד דולר בעוד הביקושים למוצריה ברחבי העולם ירדו לראשונה מזה 6 שנים. בהמשך היום יפרסם הפדרל ריזרב בארה"ב את ספר הבז' לבחינת מצב הכלכלה, ובאירופה תנסה איטליה לגייס 11 מיליארד אירו בהנפקת אג"ח. אתמול נפלה בורסת איטליה בכ-5%.

בספרד, ראש הממשלה ראחוי יציג היום תוכנית קיצוצים נוספת בהיקף 10 מיליארד אירו על מנת להילחם בעליית תשואות האג"ח. תשואות האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים בספרד עלו ל-5.99% - שיא שלא נראה מאז ה-12 בדצמבר. מדובר ברמות דומות לאלה שדחפו את יוון, אירלנד ופורטוגל לבקש סיוע חיצוני מהאיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית.

"משבר החוב באירופה היה די שקט בחודש האחרון אבל הוא ימשיך להשפיע על השווקים בשבועות הקרובים, כמו גם ההאטה בארה"ב ובסין והדוחות הכספיים שיפרסמו החברות בוול סטריט", אמר קוניטה האנג, מנהל מחלקת מחקר מניות ב-Delta Asia Financial Group.

בחזרה לאסיה; 5 מניות יורדות היום על כל מניה שעולה ומדד הניקיי ביפן רושם ירידות זה היום ה-7 ברציפות. הבורסות בדרום קוריאה ומלזיה סגורות היום לרגל חגים מקומיים.

בהונג קונג נמשכות הירידות בסקטור הבנייה, כאשר המניות הבולטות בירידות הן China Resources Land , Sino Land , CC Land Holdings ו-Guangzhou R&F Properties. עם זאת, אנליסטים בדויטשה בנק מסרו כי הם שוריים על מניות הסקטור על אף הירידות: "אנו צופים עלייה במכירות בשבועות הבאים, השקות של פרויקטים חדשים וקבלנים שיסכימו להוריד מחירים".