ארה"ב: "חוק באפט" לא עבר - העשירים לא ישלמו יותר מס

החוק היה אמור להגדיל את שיעור המס שמשלמים עשירים עם הכנסה של יותר מ-2 מיליון דולר בשנה לרמה של 30%

"חוק באפט", החוק שהיה אמור להגדיל את שיעור המס שמשלמים עשירי ארה"ב, נפל הלילה בסנאט הודות לרפובליקנים. החוק היה אומר להקפיץ את שיעור המס לעשירים לרמה של 30% מהכנסתם והנשיא ברק אובמה אימץ אותו בחום. המשקיע המיליארדי וורן באפט תמך גם כן בחוק, ומכאן כינויו.

51 סנאטורים התנגדו לחוק ו-45 תמכו בו. למעשה, גם תומכי החוק לא ציפו שהוא יאושר, אלא רק להעלות את הסוגיה לסדר היום הציבורי ולנסות לזכות בפופולריות בקרב המצביעים לקראת הבחירות לנשיאות ולקונגרס שייערכו בנובמבר.

הסנאטור הדמוקרטי הארי ריד אמר כי הפערים בין העשירים לשאר אזרחי ארה"ב גדלים ותקף את הרפובליקנים על כך שסיכלו את החוק: "אל להם לעשירים להסתתר מאחורי לולאות מס שטוות את המערכת לטובתם".

אך הסנאטור הרפובליקני מיץ' מקונול תקף בחזרה ואמר כי החוק לא יסייע לכלכלה או יפחית את הגירעון הגדול, אלא מדובר בניסיון נוסף של אובמה להסוות את הבעיות האמיתיות בכלכלה. לדבריו, "הבעיה היא שיש לנו נשיא שמתרכז יותר בניסיונות לשסות אנשים זה בזה מאשר מאשר להתמודד עם האתגרים".

"חוק באפט" היה אמור להגדיל את שיעור המס שמשלמים אלה שמשתכרים מעל 2 מיליון דולר בשנה, לרמה של 30% מהכנסתם, וכן מעלה את שיעור המס למי שמשתכר יותר ממיליון דולר בשנה. הדמוקרטים הציגו למשל את שיעור המס ששילם מיט רומני, המועמד הרפובליקני לנשיאות, ששילם רק 15% על הכנסה של 21 מיליון דולר בשנה. מדובר בשיעור מס נמוך יותר ממה שמשלמים שכירים המשתייכים למעמד הביניים.

הרפובליקנים טענו מנגד כי החוק לא היה מפחית את הגירעון באופן מהותי, שכן לפי ההערכות החוק היה מפחית את הגירעון ב-47 מיליארד דולר בלבד על פני 10 שנים, בעוד הגירעונות הצפויים באותה תקופה מוערכים ב-7 טריליון דולר.