המסחר באירופה ננעל בעליות שערים; מאקרו טוב בגרמניה

שרי האוצר של ה-G20 מתכנסים היום ולוחצים על האיחוד האירופי לקחת את הטיפול במשבר צעד קדימה ■ אמון העסקים בגרמניה עלה באפריל בניגוד לציפיות ■ המכירות הקמעונאיות בבריטניה עלו בקצב המהיר ביותר מאז ינואר 2011

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ו') בעליות שערים ביום שהתאפיין במסחר תנודתי ביותר. הבורסות הגיבו בחיוב לנתוני מאקרו מפתיעים מגרמניה ובריטניה - מדד אמון העסקים בגרמניה עלה קלות בחודש אפריל בניגוד לציפיות. העלייה החוזרת על התשואה על האג"ח הספרדיות גררה את המדדים לירידות לפני כן. המסחר המתקיים על רקע פגישת שרי האוצר של ה-G20 המתקיימת במטה קרן המטבע הבינלאומית בוושינגטון, בה ינסו ללחוץ שרי האוצר מארה"ב, קנדה ומדינות נוספות על האיחוד האירופי לקחת את הטיפול במשבר צעד קדימה.

תחילה לארה"ב, שם נתוני מאקרו עגומים שפורסמו אתמול הביאו לסנטימנט שלילי עוד הבוקר במסחר בבורסות אסיה. התביעות הראשוניות השבועיות לדמי אבטלה איכזבו ועלו לרמה של 386 אלף, זאת לעומת קונצנזוס האנליסטים שצפה ירידה לרמה של 370 אלף, לאחר שבשבועות האחרונים הנתונים עלו לרמה של 380 אלף. גם הממוצע של 4 השבועות האחרונים מראה כי חלה עלייה של 5,000 במספר האמריקנים התובעים אבטלה, לרמה של 374,750.

כאמור, שרי האוצר של 20 המדינות החזקות בעולם, ה-G20, נפגשים היום בוושינגטון, כשבראש מעייניהם משבר החוב באירופה שעדיין מעיב על השווקים ועל הצמיחה הגלובאלית. עיקר הלחץ בפגישה צפוי להיות מופנה לאיחוד האירופי עצמו, לאחר שקרן המטבע הבינלאומית, קנדה, אוסטרליה וארה"ב שמות דגש על הגדלת המאמצים מצידו לפתרון המשבר.

ה-G20 מציין כי המצב באירופה הוא הראשון במעלה בין הדברים שמעכבים את הכלכלה העולמית, כך לפי טיוטת הצהרה שפורסמה בסוכנות "בלומברג". עוד נכתב בטיוטה כי המתיחות בקשר למצב עלתה לאחרונה, אולם נראה שהסיכונים כבר פחות מאיימים. עם זאת, תחזית הצמיחה ל-2012 נשארת מתונה.

בספרד עלו היום התשואות על האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים מעל ל-6%, לאחר שהנפקת האג"ח המוצלחת אתמול במדינה לא הצליחה להרגיע את המשקיעים בנוגע לבעיות לטווח הארוך. גם התשואה על האג"ח האיטלקיות והצרפתיות עלו. שר האוצר הספרדי, לואיס דה גווינדוס, אמר היום כי על אף ההערכות הרווחות בשווקים, ספרד לא תזדקק לחילוץ חיצוני ולהסדרה מחדש של הבנקים במדינה.

עוד באירופה, מוטרדים כלכלנים מדוח שפרסמה אתמול קרן המטבע הבינלאומית (במסגרת הדוח הדו-שנתי בנושא היציבות הכלכלית העולמית), ממנו עולה שייתכן והבנקים באירופה יאלצו למכור נכסים בשווי של כ-3.8 טריליון דולר עד 2013, מה שיפגע במתן הלוואות - זאת, אם ממשלות אירופה יכשלו בטיפול במשבר החובות ביבשת.

בגרמניה פורסם היום מדד אמון העסקים לחודש אפריל, אשר עלה מעט ל-109.9 נקודות, לעומת 109.8 נקודות בחודש מארס. זאת, לעומת צפי האנליסטים לקריאה של 109.5 נקודות בלבד.

בבריטניה פורסם נתון המכירות הקמעונאיות לחודש מארס, בו הן עלו ב-1.8% - הקצב המהיר ביותר מאז חודש ינואר 2011. בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד מדובר בעלייה של 3.3%. הצפי היה לעלייה של 0.8% ו-1.7% בלבד בהשוואה למארס 2011.

נעילה שלילית באסיה

המסחר בבורסות אסיה ננעל היום בירידות, לאחר שאמש ננעל המסחר בוול סטריט בירידות שערים על רקע החשש הגובר מהתפרצות חריפה נוספת של משבר החוב באירופה ולאחר נתוני תעסוקה גרועים בארה"ב.

באירופה, שם נמצא כרגע מוקד תשומת הלב העולמית, נחתם אתמול המסחר בירידות, על אף הנפקת אג"ח מוצלחת של ממשלת ספרד לשנתיים ול-10 שנים. הממשלה גייסה 2.5 מיליארד אירו, כאשר התשואות על איגרות החוב ל-10 שנים ירדו בעקבות ההנפקה ל-5.77%. מנגד, שמועות לגבי הורדת דירוג האשראי של ממשלת צרפת גרמו לבהלה מסוימת שהעלתה את תשואות האג"ח שלה לרמה של יותר מ-3%. לפי אחת הסברות, הורדת הדירוג תתרחש סמוך לבחירות לנשיאות שאמורות להיערך בקרוב.

גם התביעות הראשוניות השבועיות לדמי אבטלה שהתפרסמו אתמול בארה"ב מוסיפות לסנטימנט השלילי, לאחר שאיכזבו ועלו לרמה של 386 אלף, זאת לעומת קונצנזוס האנליסטים שצפה ירידה לרמה של 370 אלף, לאחר שבשבועות האחרונים הנתונים עלו לרמה של 380 אלף. גם הממוצע של 4 השבועות האחרונים מראה כי חלה עלייה של 5,000 במספר האמריקנים התובעים אבטלה, לרמה של 374,750.

ביפן, אתמול דווח כי הגרעון במאזן המסחרי הסתכם בכ-82.6 מיליארד ין בחודש שעבר לעומת צפי לגרעון של כ-223 מיליארד ין. זאת על רקע זינוק בייצוא.