רכישה נוספת לקובידיאן; "ייתכן שנראה עוד גל רכישות"

קובידיאן הודיעה אתמול על הרכישה השלישית שלה בישראל תוך חצי שנה אנשי ■ הון סיכון: "הם נחמדים, העסקאות איתם טובות, לא בטוח שהם רוצים להקים פעילות בארץ"

חברת קובידיאן (Covidien) הודיעה אתמול על רכישה נוספת, שלישת במספר, שאותה ביצעה בישראל תוך פחות מחצי שנה. הרכישה של פוליטאץ' היתה, מבחינה כרונולוגית, דווקא הראשונה, אולם היא נחשפה כאמור רק אתמול. מנכ"ל PolyTouch הוא אופק לוין.

העובדה שמדובר ברכישה שלישית תוך זמן קצר, מעלה שאלות לגבי האינטרס של קובידיאן בישראל: האם יש לחברה אסטרטגיה סדורה לגבי רכישת כאן? האם הגל הזה עשוי להימשך? ומה יעלה בגורלן של חברות שירכשו על ידיה ענקית - מדובר בסופרדיימנשן שהיזם שעומד מאחוריה הוא פיני גלבוע, אשר נרכשה תמורת 350 מיליון דולר ובאירודיון שנרכשה תמורת 346 מיליון דולר.

"קובידיאן הם תאגיד נחמד", אומר משקיע הון סיכון מהתחום הרפואי, שבחן כמה עסקאות עם התאגיד, שלא הגיעו לידי ביצוע. "הם נחמדים גם ברמת התאגיד וגם הצוות שמחפש טכנולוגיות בארץ הוא נחמד. הם הוגנים מבחינת מתווה הרכישות שלהם ובסך הכול הם רוכש מצוין".

מאידך, משקיע אחר אומר: "הם אמנם נחמדים, אבל מעט מרוחקים. ישנה תחושה בקרב חלק מן החברות שעבדו איתם, כי הם נחשפים פחות ועובדים איתך פחות צמוד מאשר חברת כמו ג'ונסון אנד ג'ונסון או מדטרוניק. התאגידים הגדולים לעיתים עוזרים ותומכים אפילו לפני שהם השקיעו בך".

- מה הם במיוחד מחפשים לרכוש?

"יש להם פעילות משמעותית בתחום הניתוחי לאחר רכישת US Surgical. בכך הם הפכו למתחרה גדולה של Ethicon (חברת הטכנולוגיות הניתוחיות של ג'ונסון אנד ג'ונסון, שרכשה בישראל את אומריקס - ג.ו). כמו כן הם קנו את EV3, וכך הפכו לשחקן מוביל בתחום מחלות העורקים".

"הם מחפשים פעילויות או בתחומים הקיימים שלהם, או בתחומים שבהם המתחרים הענקיים שלהם - לא נמצאים", הוסיף המשקיע, "הם הבינו שהם עדיין לא גדולים מספיק כדי להיכנס לתחום חדש ולהתחרות בו ראש בראש בענקיות. למשל בתחום הניתוחי, מול את'יקון, הם מתקשים יחסית. לכן הם ממוקדים בתחום הריאות שנחשב ככזה שלא 'שייך' לאף אחד. תחומים נוספים כאלה הם נניח תחומי ההרדמה, הטיפול הנמרץ והניטור".

משקיע נוסף מציין כי שתי החברות שרכשה קובידיאן בסכומים גבוהים, היו חברות מבוססות עם מכירות של עשרות מיליוני דולרים. "רצף האקזיטים הזה אינו אומר שחזרנו לימים היפים של 1995-2005. קובידיאן, וגם רוכשות אחרות, לא יקנו היום בסכום גבוה חברה עם טכנולוגיה בראשית דרכה, אלא אם היא מאוד יוצאת דופן, יחידה בעשור. יותר טבעי מבחינתן לחכות למכירות של 50-60 מיליון דולר.

משקיעה אחרת אומר כי: "לאחרונה התחלף חלק מן הצוות שחיפש רכישות בארץ, והצוות החדש ממשיך וסורק את השוק ומחפש טכנולוגיות חדשות, ולכן נראה כי עשוי להיות גל נוסף של קניות על ידי קובידיאן, גם אם לא בהכרח בכזו סמיכות זמנים כמו הרכישות הראשונות".

בנוסף מציינת המשקיעה כי: "בעבר הצהיר מנכ"ל החברה כי הוא אמנם ירכוש רק מוצרים שתואמים את הפורטפוליו של החברה, אבל ציין גם שירכוש בצורה אופורטוניסטית, כלומר הוא אינו מתמקד בתחום מסוים אלא יבחן כל הצעה רלוונטית".

קובידיאן רשמה חברה בישראל, בין היתר לצורך המשפטי של ביצוע הרכישות, ויש לה בישראל גם פעילות של שיווק מוצרים, אבל לא ברור עדיין מה יעלה בגורל הפעילות שהיא רוכשת כאן והאם היא תקים כאן מרכז פיתוח.

"החברה לא הצהירה על כוונתה לאגד את כל הרכישות של מוצרים כאן לפעילות מו"פ ישראלית, והמשקיעים לא בטוחים שיש לה כוונה כזו.

"אני לא ידוע מה הם יעשו עם אורידיון או סופרדיימנשן. העתיד של החברות הללו עדיין לא ברור", אומר המשקיע.

כל המשקיעים איתם שוחחנו בטוחים שזהו זמן מתאים לרכישות מצד בחרותה מכשור הרפואי הגדולות, שמתאוששות מגל של רכישות ענק הדדיות ומתקופה של שפל ואי וודאות בעקבות המשבר הכלכלי.