בזמן שתל אביב וערי הסביבה מתמלאות תוכניות למגדלי משרדים חדשים, כשבמקביל גם הממשלה מנסה לפנות משרדים הפועלים בדירות מגורים ולהעבירם לבניינים המיועדים לכך, יש כבר מי שמעריך שהתפתחות הטכנולוגיה - שמאפשרת לנו להתחבר לעבודה מכל מקום - תעלים, או לכל הפחות תצמצם משמעותית, את שטחי המשרדים עד שנת 2020.
טכנולוגיה ירוקה
מחקר של פירמת שירותי הנדל"ן העולמית Jones Lang LaSalle (J.L.L), שבחן את עתיד שוק המשרדים בהיבטים שונים, צופה שגמישותם של מרחבי המשרדים תהיה הנורמה החדשה שתתפתח בעשור הבא בבנייני המשרדים באירופה.
לפי התחזית, "הטכנולוגיה החדשה תמשיך להניע שינויים בצורות העבודה של אנשים ובהיקף שטחי המשרדים להם הם זקוקים, בעוד שהחברות הגדולות ברחבי אירופה שואפות היום להפיק את המירב משטחיהן והיזמים מחפשים ערך שיישמר שנים קדימה".
הפיתוחים הטכנולוגיים שלדעת J.L.L יאפשרו את השינוי בתרבות המשרדים בעשור הקרוב הם ענן המחשוב (שימוש ברשת האינטרנט בכדי לייעל מנגנוני אחסון ושליפה של מידע ונתונים, ושכלול גישה לשירותי מיחשוב מסוגים שונים לשם צמצום התלות במיקומם הפיזי), טכנולוגיות שתכליתן חיסכון באנרגיה, ובהן המגמה להימנע מנסיעות לעבודה ומעמידה בפקקים בדרך אליה, והאצת השימוש במכשירים ניידים, שמרחיבים את גמישות העובד, בכל הנוגע למיקומו הפיזי ביחס למשימות שהוא אמור לבצע במסגרת תפקידו.
במשאל שערכה ענקית התוכנה מיקרוסופט לפני שנתיים בקרב 3,600 מועסקים ב-36 ערים ברחבי ארה"ב, ציינו 60% מהנשאלים שהם יעילים ויצרניים יותר כשהם עובדים מהבית או במקום אחר שאינו העבודה, והוסיפו שההספק שלהם טוב יותר כי נחסך מהם זמן הנסיעה אל ומהעבודה.
מאגר נתונים של חברת IPD, שמנתחת ביצועי חברות משכירות ושוכרות בענף הנדל"ן, מצביע על ירידה של כ-4% כל שנה בשטח המשרדים הממוצע למועסק ברחבי בריטניה מאז 2005, נתון שהיום עומד על 10 מ"ר משרדים לאדם. זאת כתוצאה משימוש יעיל וחסכוני יותר בשטחים, שהביא את החברות המבוססות במשק הבריטי להפחית את ההוצאות הכרוכות בשכירות משרדים בכ-15%.
סנונית ההיי-טק
מתי, אם בכלל, צפוי צמצום שטחי המשרדים בישראל, לאור החיבור הפשוט למערכות המחשוב של העבודה מהבית, הסנכרון שמתאפשר בסמארטפונים והעבודה הנוחה על האייפדים והטאבלטים, שלא בהכרח דורשים שולחן? ג'קי מוקמל, מנכ"ל חברת ייעוץ הנדל"ן מ.א.ן נכסים, מעריך כי "השוק הולך לתפנית - המגמה תהיה צמצום שטחים. כלומר, אנשים שלא צריכים לשבת במשרד יום-יום יסתובבו עם מחשב ויהיו בקשר רצוף עם המשרד ויעבדו מכל מקום אחר. תפקידם הוא להסתובב בין לקוחות החברה כדי להביא תוצרת. המבחן של אותם עובדים הוא מה היה הספק העבודה שלהם ברבעון, ולא כמה זמן הם ישבו במשרד באותו רבעון.
"אנחנו רואים היום הרבה מאוד חברות היי-טק גדולות שעובדות על בסיס 'הכיסא החם' - עמדה שיושבים בה עובדים שונים. באותה הזדמנות שבה עובד כן מגיע למשרד הוא מוצא עמדה פנויה שממנה הוא יכול להתחיל לעבוד. הוא לא צריך מקום קבוע". לדברי מוקמל, השיטה הזו נהפכת לנפוצה יותר ויותר, והחיסכון המוערך הוא בסדר גודל של 25% מהיקף השטח שהחברות יצטרכו.
"התהליך הולך ומתפתח וכבר מתחיל להשפיע על השוק מבחינת חיסכון ורה-ארגון, ואת סימניו נראה בבירור בחמש השנים הקרובות", סבור מוקמל.
מה יהיה היקף הצמצום? "עד שנת 2020", אומר מוקמל, "נראה צמצום של 7%-10% בממוצע בהיקפי השטחים, כשההיי-טק יהיה הסנונית הראשונה שתמשוך את כל הענפים. בכל אופן, אני לא מעריך שאי פעם ייעלמו שטחי המשרדים לגמרי, לא עכשיו ולא בעתיד הרחוק, כי בכל זאת קשה לנהל עסק בשלט רחוק".
יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, מקטין את היקפי התופעה: "יכול להיות צמצום בשטחי משרדים, אבל הוא לא יהיה דרמטי. אלה דברים שהם יותר קונטקסטואליים לתרבות הישראלית ולאופי של הישראלי המצוי, שאוהב חברה ואוהב אדם ובסופו של דבר הביצועים של כל חברה מוצלחת ככל שתהיה תלויים לא מעט במידת האינטראקציה שבין חברי אותו הארגון.
גוגל משקיעה
כמעסיק, יכול להיות שבעבודה מהבית אתה יכול להשיג חיסכון בעלויות, אבל מנגד הרבה יותר קשה לייצר את האינטראקציה שנדרשת באותן חברות וקשה לך לייצר את אותה הזהות עם הארגון, שבה אתה מעוניין. אם המועסק עובד מהבית מן הסתם תצטרך לגלם לו בשכר את אותן הוצאות שהוא היה מוציא אם היה בא לעבודה בבוקר - הוצאות החשמל ועצם שהותו בבית. מה גם שאם העיריות יתפסו את המועסק עובד מהבית, הארנונה אולי תעלה.
"חשבו שכשיבוא האינטרנט הוא יגמור את כל הארגונים הגדולים, וזה לא קרה. אנחנו רואים שדווקא חברות כמו גוגל משקיעות הון עתק בשיפור סביבת העבודה ובניסיון כמעט נואש להשאיר את העובדים כמה שיותר זמן בעבודה גם אם זה בפעילות שלא קשורה לעבודה, כמו חדרי כושר, חדרי אוכל, חדרי משחקים וחדרי מנוחה".
בכל זאת, גם דנוס מעריך שנראה צמצום שטחי המשרדים. "התופעה תהיה בשוליים, אבל נראה צמצום של 4% בשטחים. הצמצום יגיע ככל שהיכולת לנהל שיחות וידאו תשתפר והעלות שלהן תוזל, וכשתקשורת המחשבים והאינטרנט תוזל דרמטית. מצד שני, אנחנו רואים שהאינטרס של החברות שעוסקות בפיתוח טכנולוגי הוא לא לספק את כל הפתרונות היום, אלא לשחרר אותם במשורה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.