כמה תובנות על המצב הכלכלי

ה-S&P 500 התיש בשבוע החולף את הלונגיסטים ותיסכל את השורטיסטים

הפעם אנסה לקצר במילים, ולתת לגרפים לדבר בעד עצמם. מטרתי להראות את הטווח הארוך יותר של כמה מן הנכסים העיקריים בעיני, וללמוד מהם כמה תובנות על המצב הכלכלי העולמי. מדובר כמובן במה שהנכסים מרמזים לנו היום, על העתיד לבוא, וזאת על ידי מעשיהם של המשקיעים בעבר ובהווה.

לכל הגרפים שלפניכם תכונות משותפות:

• כולם גרפים חודשיים (כל עמודה מייצגת חודש מסחר)
• כולם מתוחים על פני 25 השנים האחרונות
• כולם מכילים את ספרור האליוט הסביר ביותר
• כולם נוצרו בעזרת הנתונים, והיכולות הקיימות, באתר Barchart.com

תחילה, נתבונן בגרפים של הזהב, ומתחתיו של הנפט (חוזה WTI):

משה שלום זהב
 משה שלום זהב

משה שלום נפט
 משה שלום נפט

ההבדל ביניהם בולט מיד. למרות ששני הנכסים האלה מהווים נכסים "אנטי-דולריים", שניהם מציגים מצב טכני שונה לחלוטין, ואף הפוך במידה רבה: הזהב, אחרי תקופה ארוכה מאוד של יציבות בין רמות המחיר של 200 ו-300 דולר, החל מאז 2001 מסע צפונה מן היפים והחזקים שראינו בכול המערכת הפיננסית. לא רק זאת, אלא שהספרור הסביר ביותר מנבא לו עוד גל עולה (5), אשר יהיה כנראה הרבה יותר גבוה מאשר השיא של גל 3 (סביב 1,920 ד').

הנפט לעומת זאת, עשה לכאורה את המהלך הגדול שלו עד 2008, ומאז הוא מבצע תיקון טכני רחב ביותר. על פי הספרור הסביר, תיקון טכני זה לא הסתיים עדיין וה-C שלו אמור להיות סביב ה-A, או נמוך ממנו (סביב 30 או נמוך מכך).

איך ייתכן כדבר הזה? האם לא הגיוני שכל תהליכי ה-QE, המכילים הדפסה, הזרמה ולמעשה השחתה של המטבע האמריקני, לא צריך להוביל למגמה עולה בשני הנכסים האלה באותה מידה, או קרובה לפחות? ברור שהמשקיעים אינם חושבים כך.

ההסבר יכול להיות טמון בגרף הבא, והוא הגרף החודשי של מדד מניות S&P500:

משה שלום מניות
 משה שלום מניות

לקוראים הוותיקים של מדור זה, גרף זה יכול להיראות פסימי יותר מזה שאני מציג כאן לעיתים, במסגרת מפת המשבר. ואכן, הם לא יטעו. אני אמנם דוגל בינתיים בספרור אופטימי יותר, אבל במסגרת זו רציתי להראות לכם מה שהפסימיים יותר (ויש הרבה כאלה) צופים לנו.

על פי גרף זה, הירידה של 2008, והעלייה של 2009, הם רק גל 1 ו-2 של חמישה גלים יורדים. לפנינו עוד צפויים גל 3, 4, ו-5. אז למה גרף זה מבהיר את ההבדל המהותי בין שני הגרפים הקודמים (של הזהב ושל הנפט)?

כי במצב של משבר דפלאציוני עמוק, המרומז בגרף מדד המניות, הנפט יתמוטט. זאת כתוצאה מהיותו תלוי בצורה מכרעת בצמיחה. לעומת זאת הזהב יהווה אלמנט פיננסי של מפלט.

למי שאינו מאמין באפשרות שהנפט יקרוס אני מציג כאן את גרף הגז הטבעי:

משה שלום גז
 משה שלום גז

אני יודע שהסיבות העיקריות לקריסתו אינן נובעות מן המשבר הכלכלי, אלא דווקא מכמות הגלויים הגדולה של גז בעולם, ובמיוחד בארה"ב, אבל הגרף בא להראות כמה נכס יכול להתמיד ולרדת עוד ועוד. אין עניין של "זול" או יקר, כאשר המציאות הנתפסת על ידי המשקיעים מכתיבה זאת.

דרך אגב, הגז חזר פחות או יותר לרמה שממנה הוא החל את כל מהלכו העולה, וזה מה שהנפט, או כל נכס שעבר סוג של בועה, חוזר אליו.

הנפט והזהב אינם סחורות בקורלציה ישרה. האחד מייצג את ההתפתחות הכלכלית הגלובלית, והשני מהווה ביטוח לגבי בטחון ההון מחוץ למערכת הפיננסית. הגרפים שלהם מראים כאלף עדים, שהמשקיעים ארוכי הטווח מאמינים באירוע דפלאציוני, אשר יגרום לראשון (נפט) לרדת משמעותית, ולשני (זהב) להתחזק, ולהוות עוגן למערכת מוניטרית טובה יותר.

והנה העדכון השבועי של מדד המניות האמריקני, S&P500 (עד יום שישי האחרון):

משה שלום סנופי
 משה שלום סנופי

ממבט ראשון, אי אפשר היה לצפות להתנהגות חיובית כה קלאסית, עד יום השישי של השבוע. מבחינה טכנית. פריצה מטה של הגבול התחתון של היתד הגדולה (בסוף מרץ), יצירת התחתית הכפולה סביב רמת תמיכה, באזור 1,360 (במשך כמעט כל חודש אפריל), הפריצה מעלה של ההתנגדות הקרובה ב-1,390, ולבסוף הבדיקה מלמעלה של אותה פריצה, ב-1 סגול בגרף היומי המצורף, כל אלו אמרו כאלף מילים פריצת אמת.

בדיעבד זה נראה כה יפה ומסודר, עד כי היינו חושדים באמיתותו של מצב זה אם היינו נתקלים בו כדוגמא בספר על ניתוח טכני. בפועל, היה קשה מאוד לסחור מצב זה. 1,360, רמת המחיר בו נוצרה התחתית הכפולה, הייתה הרבה פחות חשובה מאזור 1,340 כרמת תמיכה. מבט מהיר על הגרף היומי המצורף יאשר זאת מיד.

כמו כן, המדד ביצע 4 בדיקות של הפריצה, ולא רק אחת. כל נר מעל 1,360 הגיע כמעט לשם. זה כמובן נתן להרבה סוחרים להבין שה"בדיקה אושרה", והנה הם באים למחרת, ונוכחים לדעת שזה לא היה ממש כך. בסוף השבוע האישור הוכח כלא נכון, וראינו שבירה אדירה של רמת התמיכה.

כניסת הכסף החדש לתוך המדד, ב-2 סגול, והמומנטום ב-3 סגול, נתנו גם הם להבין שהמדד אכן מעוניין לחדש את העליות, ובכך להתחיל את הגל ה-5 המסיים של העלייה מאז נובמבר. בקיצור, המדד התיש את הלונגיסטים, ותסכל את השורטיסטים למרות שבדיעבד הוא הראה לנו, כאמור, התנהגות חיובית קלאסית של ממש.

בסופו של דבר, המדד לא הצליח להישאר מעל 1,390 (ומעל הממוצע הנע 50 - בחום בגרף), לכן, מאז שבירה זו אני נמצא במצב נייטרלי לגבי המדד, כאשר ירידה מתחת ל-1,360 תהיה מאוד שלילית.

משה שלום הינו ראש מחלקת המחקר ב FXCM ישראל (חברה למסחר במטבע חוץ, מדדים וסחורות).

ניתן לפנות אליו, ולהצטרף לרשימת התפוצה שלו, דרך פניה ישירה לאימייל: Moshe.Shalom@gmail.com.

מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה - על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.