לאחרונה אנו עדים לתופעה מעניינת: אי הוודאות באירופה כבר איננה דבר חדש, ועל אף השינוי בהנהגה האירופית בצרפת וביוון לא הגיעו חדשות מרעישות או הסתבכויות נוספות באירופה. למרות זאת אנו עדים בחודשים האחרונים לתהליך מסקרן של הורדות ריבית בעולם.
הורדת ריבית נועדה בד"כ לצמצם חשיפה לסיכונים של הבנק המרכזי ואפשרית בתקופה שבה הצמיחה היא איטית או שלילית ואין לחצים אינפלציוניים. המצב בו אנו נמצאים כעת הוא בהחלט מצב שכזה, אך מתחילת השנה החלו הבנקים המרכזיים בעולם לעשות תנועות מעניינות מאוד והחלו הורדות ריביות. בין המדינות שביצעו הורדה שכזאת ניתן למנות את צ'ילה, תאילנד, אינדונזיה, שבדיה, הפיליפינים ונורבגיה, אשר הורידו את הריבית בכ-0.25%. מדינות עם ריבית אשר נחשבת גבוהה באופן היסטורי, כמו ברזיל, הורידו אף הן את הריבית (0.75%), וגם אוסטרליה הצטרפה לאחרונה למהלך (0.5%). ההורדות לא פסחו גם על בנק ישראל אשר הוריד את הריבית בחודש פברואר בשיעור של 0.25%.
הורדות הריבית האחרונות בעולם צריכות להוות עבור המשקיעים תמרור אזהרה. במידה ומקבלי ההחלטות אינם אופטימיים - גם למשקיע הפרטי אין סיבה להיות אופטימי. במשבר 2008 עמדו הריביות על שיעור גבוה והמשבר תפס את הבנקים המרכזיים ברחבי העולם לא מוכנים. כזכור, הם נאלצו בתגובה למשבר לבצע הורדות חדות של מספר אחוזים באבחה אחת. הצעדים האחרונים מראים כי בבנקים המרכזיים מנסים להימנע ממצב דומה וכי קיים חשש אמיתי לבריאות הכלכלה באירופה.
בימים האחרונים ראינו תנועות חזקות מאוד בשוק, אשר הובילו להיחלשות הדולר מחשש ליום שאחרי הבחירות בצרפת ובעיקר ליום שאחרי הבחירות ביוון. החשש הגדול הוא כי היוונים יתנערו מתוכניות הצנע שהוחלטו וכי הממשלה החדשה תגרור את יוון בחזרה למצב שבו תאלץ לבקש סיוע. הגזרות האחרונות במדינה גררו גל הפגנות אלים וביקורת ציבורית שהתבטאה בנפילת הממשלה במדינה ומצע המפלגות שנבחרו התבסס על ביטול הגזרות הקשות שכללו ביטול מרבית ממדיניות הרווחה במדינה. מיד עם הצניחה ביורו, החלו אותם קולות מוכרים שכללו את ה"אנליסטים" האנונימיים אשר טוענים בתוקף כי אירופה וארה"ב יחילו תכנית הרחבה כמותית בקרוב מאוד. קולות אלו, ריאליים ככל שיהיו, בהחלט מקדימים את זמנם ותוכניות שכאלו עוד מעט רחוקות מעמנו.
השבועות עוברים לאיטם ודבר אינו משתנה - מצב קיפאון זה הוא הגורם העיקרי לדשדוש בשוק המט"ח. היורו ממשיך לנוע בין שער של 1.33 לבין 1.30 ללא איתותי פריצה לכיוון כלשהו. מצב דשדוש מסתיים תמיד בפריצה משמעותית, וקשה מאוד כיום לשער להיכן פריצה זו תיקח את הצמד. הורדות הריבית בבנקים המרכזיים מראות כי הרוח נושבת לכיוון מטה וכי החלק הקשה במשבר עוד לפנינו, לפחות לדעתם של הבנקים המרכזיים.
להערכתנו צעדי הבנקים, במידה וימשיכו ויתפשטו, רק ילכו ויתרמו לאי הוודאות ועשויים לעורר פאניקה מיותרת, כך שהשווקים עשויים לספוג עוד טלטלה שלא בהכרח תהיה מוצדקת. בבנק ישראל כבר הודיעו פעמים רבות כי הם ממתינים למוצא פיהם של המנהיגים האירופים לפני שיחליטו על המשך המדיניות המוניטארית, אך נראה כי מלבד בנק ישראל, בשאר העולם לא ממתינים לאירוע והחלו כבר לייצר צעדי מנע שבעיקר צריכים לייצר חומר למחשבה עבור המשקיעים.
יפתח דרורי, למבקס
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.