התהפוכות הפוליטיות האחרונות באירופה מחזירות את החשש לשווקים. באופן טבעי, הראשונים להיפגע הם המטבע האירופי ושוק המניות האירופי.
לפני כחצי שנה התייחסתי במסגרת הטור לשאלה שנשאלתי אז: האם לא כדאי להתחיל להשקיע במניות בלו צ'יפ אירופיות, של חברות שבסיסן באירופה אך פעילותן גלובלית? האם חברות מסוג זה לא ישרדו גם את התסריט של פירוק גוש האירו, או מיתון כבד בגוש? הרי בסופו של דבר פעילותן אינה תלויה רק באירופה, ואילו מטבע אירו חלש עשוי דווקא לתמוך בהן.
תשובתי הייתה שעל סמך שיקולים רציונליים בלבד, כנראה שבהחלט שווה לשקול את הרעיון, אך התנודתיות הקיצונית בשווקים, חוסר האמון במערכת הפוליטית, החשש מחוסר יציבות המערכת הבנקאית ותסריטי הקיצון שפתאום כבר לא נראים כל-כך קיצוניים, מקשים מאוד על קבלת החלטות השקעה על סמך שיקולים רציונליים בלבד.
בחצי שנה שחלפה מאז, חוסר האמון במערכת הפוליטית לא חלף כאמור, אך שינוי מהותי בכל זאת התרחש - המערכת הבנקאית האירופית קיבלה תמיכה מסיבית מהבנק המרכזי.
השאלה שבה עסקנו בזמנו הייתה, איזה מבין מדדי המניות האירופיים הנפוצים הוא המתאים ביותר למימוש רעיון ההשקעה במניות בלו צ'יפ אירופיות. ישנם הרי הבדלים לא מבוטלים בין המדדים השונים: ההגדרה הגיאוגרפית הרחבה ביותר למדינות אירופה המפותחות היא Pan Europe, וכוללת את מדינות האירו, שוויץ, סקנדינביה וכמובן בריטניה. המדדים הבולטים המספקים חשיפה לפאן-אירופה הם MSCI Europe, Stoxx Europe 600 ו-Stoxx Europe 50.
שלושת המדדים הללו הם מבוססי שווי שוק - השניים הראשונים רחבים, ואילו השלישי מפוזר פחות וכולל רק את 50 המניות הפאן-אירופיות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר. מדדים מצומצמים יותר בהיבט הגיאוגרפי הם מדדים דוגמת MSCI Europe ex. UK או MSCI Europe ex. EMU, אשר מספקים חשיפה לאירופה ללא בריטניה או אירופה ללא מדינות גוש האירו בהתאמה.
פער של יותר מ-7% בתשואה
המדד האירופי המוכר והנזיל ביותר הוא Euro Stoxx 50. זהו מדד בלו צ'יפ המורכב מ-50 החברות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בגוש האירו. מבין המדדים שהזכרנו, המתאימים ביותר למימוש רעיון ההשקעה במניות בלו צ'יפ באירופה, הם מדד Stoxx Europe 50 ו-Euro Stoxx 50, וניתן להשקיע בהם בקלות באמצעות קרנות סל.
השמות של שני המדדים דומים מאוד, ולכן מבלבלים, אך יש ביניהם הבדלים: בין ההחזקות הגדולות ביותר ב-Stoxx Europe 50 נכללות נסטלה, HSBC, נוברטיס, וודאפון ו-BP; ואילו ההחזקות הגדולות ביותר במדד Euro Stoxx 50 הן טוטאל, סאנופי, סימנס, BASF וסאפ. טוטאל, ההחזקה הגדולה ביותר ב-Euro Stoxx 50 (5.97%), היא ההחזקה התשיעית בגודלה במדד ה-Stoxx Europe 50, ומשקלה במדד זה נמוך כמעט בחצי.
בחצי השנה שחלפה מאז נכתב הטור הקודם בעניין, מדד Stoxx Europe 50 הניב תשואה כוללת של כ-3.7%, לעומת תשואה שלילית כוללת בגובה 3.6%, שהניב מדד Euro Stoxx 50 - פער של יותר מ-7%. נכון לסוף אפריל, מכפיל הרווח החזוי של Stoxx Europe 50 עומד על כ-10, לעומת 9 של מדד Euro Stoxx 50. תשואת הדיבידנד של שני המדדים דומה - כ-3.9%.
בזמנו כתבנו, כי מבין השניים דווקא מדד Stoxx Europe 50 נראה בריא יותר, ומתאים יותר למימוש רעיון ההשקעה במניות בלו צ'יפ אירופיות. דעה זו בעינה עומדת.
הכותב הוא שותף בחברת ISIS, המתמחה בפתרונות השקעה מובנים, וכן משמש כאנליסט בכיר של מוצרים פיננסיים עבור קבוצת פיוניר אינטרנשיונל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ני"ע או תחליף לייעוץ השקעות אישי
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.