מתגבר זרם המספרים הגדולים סביב תקציב המדינה ל-2013, ונראה שהם אלה שמדליקים את הנורות האדומות במשרד האוצר. "אין לנו מספרים סופיים, אבל יש בעיה חריפה ביותר בצד ההוצאות. אנחנו מגבשים תוכנית חירום כלכלית והיא לא פשוטה", אןמר היום (ד') ל"גלובס" בכיר באוצר.
לצורך הכנת תקציב 2013 האוצר מגבש בימים אלו מה שמכונה "טייס אוטומטי"- צבר כל ההתחייבויות שהובטחו ב-2012, ושאין להן כיסוי תקציבי.
לשאלת האם נראה קיצוצים לא פשוטים בתקציב 2013, השיב הבכיר: "ברור. אבל קיצוצים בלבד לא יספיקו. נצטרך לפרוס מחדש את התוכניות הרב-שנתיות". נזכיר כי הממשלה תקצבה אין ספור תוכניות רב-שנתיות בתחומים רבים כגון כבישים, רכבות, חיזוק אוכלוסיות מיעוט, משטרה, חינוך (עוז לתמורה), חינוך בגיל הרך (במסגרת טרכטנברג), השכלה גבוהה, בריאות (אחרי מאבק המתמחים) וגם בביטחון (גדר הפרדה). תוכניות אלו מצטברות לסכומי עתק של כמה עשרות מיליארדי שקלים. לפי המסתמן, באוצר מתכננים להוציא אותן לפועל, אך קצב הביצוע יהיה איטי בהרבה ממה שנקבע מראש.
הבכיר הביע דאגה לא-פחותה בהתייחסו לגירעון הצפוי ב-2013, שכבר מאיים להגיע לכ-4% מהתמ''ג, לעומת יעד של 1.5% תמ''ג. לשאלה האם הוא מעריך כי האוצר ייאלץ להעלות מסים, השיב בחיוב והדגיש כי "לא תספיק העלאת מס כזה או אחר. החריגה בגירעון היא אירוע מקרו, ואתה לא פותר את זה בתנועה אחת. לכן, אנו מגבשים כעת חבילת מסים שלמה, המורכבת מכמה מהלכים".
כשנשאל באילו מסים מדובר, הסביר הבכיר: "אין לנו הרבה גמישות במס הישיר (מס הכנסה וחברות), מהסיבה הפשוטה שרק באחרונה אושרה רפורמה דרמטית במסגרת המלצות ועדת טרכטנברג, שמגדילה כמעט את כל המסים הישירים: מס הכנסה, מס חברות ומס על דיווידנד. לכן, אני לא פוסל עוד צעד במס הישיר, אבל הגמישות שם מצומצמת מאוד".
מכאן שגברו הסיכויים שכבר בקרוב יועלה המע''מ, המס העקיף העיקרי, העומד עתה על 16%. העלאת מע''מ בנקודת אחוז אחת תתרום לקופת המדינה כ-4.2 מיליארד שקל. על השאלה, האם נבחנים גם ביטולי פטורים הגורמים להפסד מצטבר שנתי של כ-38 מיליארד שקל, השיב הבכיר בחיוב.
נזכיר כי אתמול אמר יו''ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) בראיון ל"גלובס" כי יתנגד לכל העלאה במס העקיף, ויילחם למען העלאה במסים הישירים לשכבות החזקות, לרבות מס יסף ומס הכנסה במדרגות המס הגבוהות.
"אין שום סיבה שהגירעון ב-2013 יהיה גבוה מ-2.5% תמ''ג", אמר ל"גלובס" בכיר אחר באוצר המעורב בפרטים. "אם נצמח ב-3% כפי התחזיות, אנו לא יכולים להרשות לעצמנו גירעון של 4% או 5%. אלו הם היקפי גירעונות של מיתון כבד ולא של צמיחה בשיעור 3%. יתרה מזו, אם אתה כבר מתכנן גירעון של 4%-5% והצמיחה נופלת בגלל אירוע חיצוני לא צפוי - כמו החרפת המיתון באירופה, תרחיש בהחלט סביר - אתה במצב של אובדן שליטה, והגירעון יזנק למקומות מסוכנים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.