המסחר בבורסות אירופה נסגר היום (ה') בירידות שערים זאת לאחר הנעילה המעורבת שנרשמה אתמול בבורסות היבשת בעקבות ההתפתחויות בעניין היווני. בנוסף לעניין היווני, המשקיעים עקבו אחרי שיחת הוועידה שתתקיים בין מנהיגי גרמניה, צרפת, איטליה ואנגליה.
כרגיל בימים האחרונים, יוון נמצאת במוקד המסחר האירופי והעולמי, לאחר שאתמול הוחלט על מועד הבחירות החדשות במדינה, והתאריך שנקבע הינו ה-17 ביוני - בעוד חודש בדיוק מהיום. בנוסף על כך, מינה נשיא יוון קרולוס פאפוליאס את השופט פאנאיוטיס פיקרמינוס כראש ממשלת המעבר שתטפל בעניינים השוטפים של המדינה עד למועד הבחירות.
בניגוד ל"התקדמות" בנושא הפוליטי, במערכת הבנקאות היוונית מתפתחת סוג של פאניקה. זה התחיל בתחילת השבוע, בזמן שבו נראה שהמפלגות במדינה לא יצליחו להגיע להסכם, כשהיקף משיכות הכספים מהבנקים של יוון הגיע עד היום ליותר ממיליארד אירו, בסימן מובהק של לחץ מצד הלקוחות. זה נמשך עם ההודעה אתמול של הבנק האירופי שהוא מפחית את היקף הזרמת הכספים לבנקים ביוון. הבנק הודיע על הפסקה מוחלטת של הזרמת כספים ל-4 בנקים ביוון בצורה זמנית. בעקבות המצב, הבורסה ביוון ירדה בכ-10% מאז יום שני.
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נשיא צרפת החדש פרנסואה הולנד, ראש ממשלת איטליה מריו מונטי וראש ממשלת אנגליה דייויד קמרון יקיימו היום שיחת ועידה לקראת פגישת מנהיגי ה-G8 שתתקיים בסוף השבוע. בשיחת הועידה ידונו המנהיגים במשבר החוב באירופה ובדרכים לטיפול בו, וכן בהתפתחויות הפוליטיות ביוון ובדרכים להתמודדות עם תוצאות הבחירות החוזרות שם.
על פי סקרים שנערכים בימים האחרונים ביוון עולה שבבחירות החוזרות צפויה מפלגת "סירציה" לגרוף מספיק קולות על מנת להרכיב ממשלת קואליציה בראשותה. ראש המפלגה, אלכסיי ציפרס חזר אתמול על עמדותיו, בראיון לרשת CNBC, נגד תוכניות הצנע שהממשלה היוונית נאלצת לבצע בתמורה לסיוע חיצוני.
לביקורת של ציפרס על המדיניות האירופית, בהובלת גרמניה, לטיפול במשבר, הצטרף אתמול גם נשיא הבנק המרכזי האנגלי מרווין קינג שאמר שגוש האירו שגוש האירו גורם להתמוטטות של עצמו, ושעל אנגליה להגן על המערכת הכלכלית והבנקאית שלה מפני תסריט שכזה. קינג תקף בצורה ישירה את המדיניות הגרמנית לטיפול במשבר ואמר שהיא בסופו של דבר תצטרך להתמודד עם המציאות ותצטרך לאזן את המדיניות הכלכלית שלה.
בגזרת המאקרו האמריקנית, היום פורסם כי תביעות האבטלה הראשוניות לשבוע שהסתיים ב-12 למאי נותרו ללא שינוי מהשבוע הקודם - ברמה של 370 אלף. בנוסף, משרד העבודה האמריקני עדכן את תביעות האבטלה של השבוע הקודם כלפי מעלה לרמה של 370 אלף, לעומת האומדן הראשוני שפורסם ועמד על 367 אלף. קונצנזוס האנליסטים של מרקטוואץ' הצביע על כך שתביעות האטבלה יירדו לרמה של 365 אלף.
מדד האינדיקטורים המובילים ירד ב-0.1% באפריל, הירידה הראשונה שלו מאז חודש ספטמבר אשתקד. קונצנזוס האנליסטים של "רויטרס" הצביע על עלייה של 0.1%, זאת לאחר שבמארס המדד עלה ב-0.3%. במדד נכללים 10 מדדים מובילים שבאמצעותם ניתן לקבל תמונת מצב לגבי הפעילות הכלכלית של ארה"ב.
מגמה מעורבת באסיה; הפתעה בתמ"ג היפני
המסחר בבורסות אסיה ננעל היום (ה') במגמה מעורבת עם נטייה לעליות שערים, על רקע התבהרות חלק מהתמונה סביב כלכלת יוון - שצפויה ללכת לבחירות נוספות ב-17 ביוני. בזירת המאקרו באסיה, פורסמו היום נתוני הצמיחה ביפן וסינגפור שהיכו את התחזיות, בעוד החוזים על מדדי וול סטריט מאותתים על פתיחה יציבה בארה"ב.
אירופה תחילה, שם נקבע מועד הבחירות ביוון ל-17 ביוני. בינתיים, הוקמה ביוון ממשלת מעבר בראשותו של ביהמ"ש האדמיניסטרטיבי העליון במדינה, פנאגיוטיס פיקרמנוס. לאור החשש המתגבר מפרישה של יוון מגוש האירו, הצהירה אתמול קנצלרית גרמניה מרקל כי היא "לא רוצה שיוון תפרוש", ותפעל כדי למנוע מתרחיש זה לקרות.
ואילו בארה"ב, פורסמו פרוטוקולי הריבית של הפדרל ריזרב (מפגישת ועידת השוק הפתוח של הבנק ב-24-25 באפריל), מהם עולה כי מספר חברים בדירקטוריון הבנק תומכים בהשקתה של תוכנית הקלה כמותית שלישית (QE3).
בזירת המאקרו באסיה, דווח היום כי התמ"ג ביפן צמח בכ-4.1% (בשיעור שנתי) ברבעון הראשון של 2012, בעוד הצמיחה בסינגפור הסתכמה בכ-10% (שנתי) ברבעון.
[לטבלת ישראליות בעולם][לבורסות בעולם]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.