אירופה ממשיכה להוות מקור לדאגה, ומטלטלת את השווקים ברחבי העולם. אבל כידוע, בכל משבר טמונה גם הזדמנות. "המפתח להשקעה מוצלחת באירופה פשוט: צריך להתייחס אליה כמקבץ של מדינות וחברות, ולא כבלוק אחיד", מסביר בן לויסון, פרשן כלכלי וסוחר לשעבר בחברת Worldco האמריקנית, בראיון שהעניק באתר SmartMoney. לדבריו, מומחים טוענים כי האסטרטגיה הטובה ביותר, היא להימנע מהשקעה במדינות מוכות חובות, ולהתמקד בחברות צומחות שיש להן פעילות גלובלית ענפה.
אם כך, באילו מדינות מדובר? מדד היורו-סטוקס 50, המכיל את מניותיהן של 50 חברות גדולות ומובילות באירופה, צנח ביותר מ-9% במהלך שלושת החודשים האחרונים; זאת על רקע החששות כי יוון וספרד נכנסות למשבר עמוק, והסימנים כי הכלכלה האירופית מתקרבת למיתון. באופן טבעי, אלו שנפגעו בחוזקה היו המדינות החלשות יותר: מדד IBEX 35 הספרדי, הכולל את 35 המניות הנסחרות ביותר בבורסה במדריד, צנח ביותר מ-20%; מדד FTSE MIB האיטלקי ירד ב-14%; ומדד FTSE/ATHEX 20 היווני נחתך בכמעט 30%.
"על המשקיעים להימנע מהדחף לחפש אחר מציאות במדינות כאלה", אומר דיוויד קוטוק, מנהל השקעות ראשי בחברת הייעוץ הכלכלי Cumberland. "עדיין יש יותר מדי דברים שיכולים להשתבש, החל ממיתון עמוק וכלה בקריסה של המערכת הבנקאית בספרד. המטרה היא להימנע ככל האפשר מצרות. לכן, עדיין מוקדם מדי להשקיע בספרד ואיטליה, זולות ככל שתהיינה".
גרמניה וצרפת על הכוונת
מנגד, הדאקס הגרמני, למשל, עלה ב-11.3% מתחילת השנה, ולפי מחלקת המחקר במורנינגסטאר, הוא נסחר לפי מכפיל רווח 11. זאת בעוד מדד S&P 500 עלה ב-8.2% בלבד, ונסחר פי 13.7. בדומה, תעודת הסל iShares MSCI Germany, שעוקבת אחר מדד MSCI Germany, הניבה תשואה של 10% השנה.
מדינה נוספת על הכוונת היא צרפת. "צרפת לא עשתה שינויים פונדמנטליים משמעותיים בכלכלה שלה", אומר סבסטיאן רדלר, אסטרטג מניות גלובליות בקרדיט סוויס לונדון, "וכעת, לאחר שהולנד נבחר לראשות הממשלה, יהיה קשה לרסן את עלויות העבודה".
בינתיים, המניות בצרפת הופכות לזולות. לאחר שהניב תשואה של 14% עד אמצע מארס, צנח מדד הקאק הצרפתי בכמעט 13%; וכעת לפי מורנינגסטאר מתומחר המדד לפי מכפיל רווח 9.9 - מהזולים ביותר באירופה.
גם ג'ונתן סטאב, אסטרטג מניות אירופיות בסיטיגרופ לונדון, ממליץ להשקיע בחברות צפון אירופיות, שרווחיהן צפויים לצמוח בכ-8% ומעלה במהלך השנתיים הקרובות, אחרי שרווחיהן צנחו בכ-20% במהלך 2008-2009 - ושהרווח הכולל בהן צנח ב-50%. הכוונה היא למניות כמו חברת הטבק British American Tobacco, חברת התוכנה SAP, ויצרנית המשקאות Diageo.
למשקיעים יותר סולידיים, כדאי לשקול השקעה בחברות שמחלקות דיבידנדים גבוהים, עם ביקוש גבוה למוצרים שלהן וסיכון נמוך לפשיטת רגל. למשקיעים אלה מציע סטאב להשקיע בחברות עם תשואת דיבידנד של 3.5% - פי 2 מהתשואה על אג"ח ממשלת גרמניה ל-10 שנים. חברות שעונות על הקריטריונים הללו, הן יצרנית המזון יוניליוור, שמעניקה תשואת דיבידנד של 3.7% וה-CDS (החלף סיכוני אשראי) שלה הוא כ-32 דולר לכל 10,000 דולר; יצרנית התרופות נוברטיס, שמעניקה תשואת דיבידנד של 4.6%, וה-CDS שלה הוא כ-39 דולר; וחברת סימנס, שגם היא מעניקה תשואת דיבידנד של 4.6%, וה-CDS שלה הוא כ-88 דולר.
"אירופה היא מקום גדול מאוד, ויש בה חלקים שאתה ממש לא רוצה להשקיע בהם", מסכם סם כצמן, מנהל השקעות ראשי בחברת הפמילי אופיס Constellation Wealth Advisors, "אבל צריך להיות מודעים גם להזדמנויות".
הצד היותר מוצלח של אירופה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.