רבות מדובר על המחסור החמור בפועלי בניין מקצועיים, בעיקר בעבודות הרטובות, מה שגורם לעליית מחירי שעת עבודה בפרט ולייקור בניית הדירות בכלל.
מסתבר שעליית מחירי העבודה, והמחסור בפועלים זרים, מביאה במקביל גם לתוצאה שניתן לראותה דווקא כחיובית כאשר המצב הנוכחי משפיע גם על העובדים הישראלים שנכנסו לענף והוכשרו בשנים האחרונות.
מנתוני הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל עולה כי עובדים שסיימו את הכשרתם לפני שנה וזו שנתם השנייה בענף מגיעים למשכורות של עד 17 אלף שקל ברוטו בחודש. משכורת זו כוללות שכר בסיס, שעות נוספות ופרמיות בהתאם לקצב העבודה. חשוב לציין שלא כל פועלי הבניין הישראלים מרווחים משכורת דומה ומדובר ברף העליון הכולל כמה עשרות מתוך כ-160 עובדים.
המיזם להכשרת פועלים ישראליים לביצוע עבודות השלד בענף הבנייה החל לפני כשלוש שנים כיוזמה משותפת של התאחדות בוני הארץ והסתדרות עובדי הבניין והעץ באמצעות הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה בישראל ובשיתוף משרד התמ"ת ומשרד הביטחון. עד כה, הוכשרו כ- 343 עובדים ישראלים בתקופה של שלוש שנים ועל פי נתוני הקרן שיעור ההישרדות של בוגרי הקורס בענף עומד על כ-55%. במילים אחרות, מתוך למעלה מ-300 עובדים נשארים בסופו של דבר באתרי הבנייה רק כ-160 עובדים.
כמובן שיש לברך על כל עובד ישראלי בבניין אבל כדי להיכנס לפרופורציה, יש לציין שהצורך בעובדים זרים עומד על כ-8,000 פועלים על פי החלטת הממשלה שקבעה כי יש להקפיא את מתווה ההפחתה של העובדים ועל קרוב ל-20 אלף אם שואלים את הקבלנים.
איל שלו מנכ"ל הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל מספר כי: "למרות תמריצי ההתמדה שמעניקים לעובדים במסגרת המיזם שיעור ההישרדות בענף אינו גבוה בגלל תנאי העבודה שאינם קלים. עם זאת, הפועלים הישראלים שהצליחו לשרוד בענף והתמקצעו בעבודה הפכו לעובדים נחוצים לחברות הבניה שמעסיקות אותן. אותם עובדים מקצועיים שעובדים שעות נוספות ועומדים ביעדים שהחברה מציבה מגיעים לשכר גבוה המורכב משכר בסיס גבוה, שעות נוספות ופרמיות בהתאם לקצב העבודה". שלו מוסיף כי המיזם פתוח לכל דורשי העבודה - חרדים, ערבים ישראלים ובעיקר לחיילים משוחררים. לדבריו, "בעזרת משכורת החודשית בתוספת המענקים מהשותפות למיזם יכול עובד רציני להגיע להכנסות גבוהות. יש רצון גם במשרד התמ"ת לאפשר קידום מקצועי מזורז לתפקיד מנהל עבודה לאחר שלוש וחצי שנים במקום חמש שנים, במיוחד נוכח המחסור במנהלי עבודה טובים באתרי הבנייה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.