יוונים: "אין מצב שיבעטו בנו החוצה; לא יהיה גוש אירו"

יוונים רבים אינם מאמינים לנבואות הזעם על היפלטות יוון מגוש האירו ומתכוונים להצביע למפלגות שנגד חבילת החילוץ

בארץ המיתוסים העתיקים, יצרו גם היוונים המודרניים מיתוס משלהם, שלפיו מדינתם, הניצבת על סף פשיטת רגל, היא חלק אינטגרלי מאירופה, וזו לעולם לא תבעט אותם החוצה.

יוונים רבים אינם מאמינים לאזהרות החמורות המגיעות מחו"ל שאתונה לא תוכל להישאר בגוש האירו אם תסרב למלא את התנאים לקבלת מיליארדי האירו שנועדו לחלצה מהתהום הפיננסית. גרוע ככל שיהיה הצפי לעתיד, יוונים רבים מפקפקים בנבואות כאלה. בדומה למשל העתיק של איזופוס על הנער שצעק "זאב, זאב", גם הם כבר שמעו אזהרות רבות בעבר שהמזומנים יאזלו, אבל תמיד נמצא איכשהו כסף נוסף.

כמו כן היוונים לא מאמינים שאירופה פשוט תפלוט אותם החוצה, וזאת למרות הסימנים הגוברים שיוון נמצאת בדרכה אל מחוץ לגוש האירו ולקראת קטסטרופה כלכלית וחברתית שתתרחש לאחר היציאה.

"יש המון כסף"

"יש המון כסף במדינה הזאת. הם פשוט צריכים להטיל מסים על העשירים וזה יפתור כל כך הרבה בעיות", אמרה התופרת ארגירו מניאטי בת ה-55. מניאטי, שבעת הראיון עבדה בשצף-קצף על מכונת התפירה שלה, כשסביבה ערימות גבוהות של בגדים מתוקנים שהלקוחות לא באו לאסוף מחוסר מזומנים, מאמינה באמונה שלמה במיתוס שחברותה של יוון בגוש האירו לעולם לא תבוא לקצה. גם היא טוענת שהפוליטיקאים מגזימים בכוונה בטענתם שיוון תגורש מגוש האירו, וזאת כדי להפחיד את הבוחרים ולגרום להם להצביע בעד מדיניות שנכשלה. "המפלגות הגדולות הביאו אותנו למצב הזה, לעוני והתאבדות, והן מפחידות אותנו כדי שנסכים לצעדים הקשים".

סקרי דעת הקהל מראים שיותר מ-75% מהיוונים רוצים להישאר בגוש האירו, אך בעת ובעונה אחת מתנגדים שני שלישים לסיוע החירום הבינלאומי - שהתנאים לקבלתו כללו קיצוצי שכר ופנסיה חדים ופיטורי עובדים.

פרנקפורט ובריסל אומרות שיוון אינה יכולה לאכול את העוגה ולהשאירה שלמה: דחיית חבילת ההצלה פירושה יציאה מגוש האירו וחזרה לשימוש בדרכמה - "יום הדין", כפי שמכנים זאת כמה מהיוונים.

בחודש הבא ייערכו ביוון בחירות נוספות, ואין כל ודאות לגבי תוצאותיהן. האיחוד האירופי, הבנק האירופי המרכזי (ECB) וקרן המטבע הבינלאומית - שחייבים להזרים ליוון כסף תוך כמה שבועות לתשלום פנסיות ומשכורות - אומרים כי יפסיקו את הסיוע אם הממשלה הבאה לא תתמוך בתנאי חבילת ההצלה. לדבריהם, ללא הכסף לא תוכל יוון להישאר בגוש האירו.

"איומים ריקים מתוכן!" אמר ניקוס סוקוס בן ה-29, עובד בבית קפה במרכז אתונה. "אין מצב שהם יבעטו בנו החוצה. לא יהיה גוש אירו אם הם יעשו את זה".

"לא נעזוב"

"אפילו אם נפשוט את הרגל אנחנו צריכים להגיד להם בבירור שלא נעזוב את האירו - מה שלא יהיה. תהיה להם מדינה פושטת רגל באירו, וזה אומר שמדינות אחרות יכולות גם כן לפשוט את הרגל וכל גוש האירו יתפוצץ", אמר תנסיס זהריאדיס, חשמלאי בן 47. "אז הם לא יתנו לנו לפשוט את הרגל - אין מצב. זה סתם איומים. אני הולך להצביע נגד חבילת ההצלה".

המסר העיקרי ששמעו מרבית היוונים הוא שהפוליטיקאים החריבו את הכלכלה. בקונדיטוריה של מקיס דליגיאניס, ששוכנת באחת מפינות הרחוב ההומות באתונה, ניצבים דוכני העוגות כשהם ריקים למחצה. אנשים לא קונים עוגות יום הולדת כמו בעבר. המשכורות התכווצו ב-50%, ודליגיאניס יצביע לאחת המפלגות שמתנגדות לחבילת ההצלה. "אף אחד לא יכול להכריח אותנו לצאת מהאירו. עכשיו כשיש להם אותנו, הם תקועים איתנו", אמר דליגיאניס. "אם הם ישנו את החוקים כדי להכריח אותנו לצאת, אז לא יהיה בכלל גוש אירו. הם נובחים כדי להפחיד אותנו, אבל בעצם הם אלה שמפחדים", הוסיף דליגיאניס.

משקיפים שמתמחים בזירה הפוליטית היוונית אכן טוענים כי יש סיכוי רב שהבוחרים יצביעו על בסיס המיתוסים האלה גם בבחירות הנוספות שייערכו בחודש הבא.

"זאת אשליה אדירה", אמר תיאודור קולומביס ממכון המחקר ELIAMEP. "המפלגות חייבות להציג את השאלה הבסיסית: בתוך גוש האירו או מחוצה לו? זו תהיה טרגדיה אם ניזרק מהאוטובוס האירופי רק בגלל שהפוליטיקאים שלנו אינם שולחים את המסר הנכון".

מפלגות רבות אינן מראות שום סימן שהן מתייחסות בכלל לאזהרות שעליהן להבהיר לציבור הנבוך, שאינו תופס מה באמת מוטל על כף המאזניים, כי הבחירות שייערכו בחודש הבא הן בעצם משאל עם בסוגיה: אירו או דרכמה?

אפילו מפלגות המיינסטרים שניהלו את המו"מ על חבילת ההצלה מנסות לזכות בקולות הבוחרים באמצעות הבטחות להשיג תנאים טובים יותר, והתנהגותן תורמת למיתוס שעסקה משופרת בהרבה היא בבחינת אפשרות.