יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ כרמל שאמה-הכהן, כינס היום (ד') את הוועדה לדיון מיוחד בעקבות הפרסומים מהימים האחרונים שהעלו חשש לכשל בעסקת הגז בין שותפות "תמר" לחברת החשמל, וההשלכות שיש לכך על מחיר החשמל.
מטרת הדיון הייתה לבחון את ההשפעות של ההסכם על הצרכנים. "מול מונופול חברת החשמל ניצב מונופול הגז של תמר - ועולה חשש שמי שמשלם על כך הוא הציבור", אמר שאמה-הכהן. "אני חושש שתימנע תחרות עתידית כי גם ל'תמר' היה אינטרס לחתום על ההסכם במהירות, אם היא רוצה לפגוש את הכסף ולא רק להריח את הגז".
"קידוח תמר זה לא מכולת שעברה בירושה, זה משאב לאומי והמדינה צריכה לומר אמירה ברורה, שהיא תמצא את הדרך לפרוע כל נזק שייגרם מעיכוב באספקת הגז", הוסיף שאמה-הכהן. "הגיעו לי נתונים שב-2009 המחיר היה נמוך יותר ומאז מה שהשתנה זה רק ששינסקי".
יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל, דחה את ההנחה שישנו כשל בהסכם ואת הטענות כאילו הופעל לחץ על הדירקטוריון. לטענתו, רשות החברות קבעה כי יש חשש לניגוד עניינים של הדירקטור לשעבר שטען שהדירקטוריון נכנע ללחצים.
"אני לא יודע על שום לחץ פסול", הדגיש רון טל. באשר להסכם אמר רון טל כי הוא "מאוזן וטוב, ששומר על היציבות ונותן לחברה גמישות גדולה להתקשר עם ספקים נוספים".
לטענתו, הרגולטורים לא אפשרו לקבוע בהסכם העדפה לחברת החשמל מבחינת המחיר או הכללת ההסכם תחת פיקוח אם יוחלט על הטלת פיקוח על מחיר הגז. לכן, הסביר רון טל, הגענו למסקנה שצריך לייצר נקודות לפתיחת ההסכם ובחינת המחיר, אחרי 8 ו-10 שנים, כאשר ניתן לתקן את המחיר בטווח של פלוס מינוס 35%". רון טל סיכם ואמר כי "לא היה שום כשל ואין כישלון והלוואי והייתי יכול להגיע למחיר נמוך יותר".
יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש הכהן, אמרה כי לאחר דיונים קדחתניים החליטה הרשות לפני יומיים לצאת לשימוע לבחינת הסכמי הגז. לדבריה, העקרונות המנחים היו לוודא שאין חשש לפגיעה ביכולת למזעור עלויות לצרכנים, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.
כמו כן נשקלו שיקולי תחרות, כדי לא לפגוע במאמצים לכניסת ספקי גז נוספים ויצרניי חשמל פרטיים ולאותת למשק שאנחנו מבטיחים כניסת ספק גז נוסף ולא לסגור את השוק ל-15 שנים.
רכז תשתיות ואנרגיה באגף התקציבים במשרד האוצר, אודי אדירי, ציין כי חברת החשמל התחייב לרכוש מתמר לא יותר משליש מצריכת הגז שלה בטווח של 10 שנים. אדירי אף התייחס לחשש שהציבור משלם כביכול מס נוסף בעקבות ששינסקי ואמר כי כנראה שזה לא המצב. הוא הוסיף כי נבחנת אפשרות להכריז על הגז כמוצר בר פיקוח (שלב מקדים לפני הטלת הפיקוח).
הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיוויד גילה, הוסיף כי רשות ההגבלים יצאה לשימוע לבחון חשש שללקוחות תמר לא תהייה גמישות לרכוש גז מספקים אחרים, שייכנסו לשוק ככל הנראה במחצית השנייה של העשור.
עם זאת, היו"ר שאמה-הכהן ציין כי שני חברים ברשות החשמל טענו בפניו כי ניתן בוודאות להוריד את מחיר הגז בכ-20% ושאל האם הוצגו לרשות תחשיבים ומסמכים כלכליים של מחיר גז נמוך יותר. פרקש הכהן השיבה כי נעשתה פנייה לשני יועצים מחו"ל, שהציגו ניתוחים לצד ניתוח הרשות. לדבריה, היועצים דיברו על טווחי מחירים ולא על מספר ספציפי.
רון טל ביקש להדגיש כי משק החשמל במשבר חמור והסיבה העיקרית לכך היא עיכוב של שנה וחצי בהגעת הגז מתמר, בגלל היציאה בחוף דור. לדבריו, "על העיכוב הזה הציבור משלם 14 מיליארד שקל ואם ב-2013 לא יהיה גז אז הציבור ישלם על כך בעלייה של עוד 30% בתעריף החשמל ולכן הרגולציה צריכה להבטיח שהגז יגיע בזמן".
היו"ר שאמה-הכהן סיכם את הדיון ואמר כי הוועדה התרשמה שיש צורך לבצע עיון מחדש בתנאי ההסכם, בהתאם לשימועים שפרסמו רשות החשמל והרשות להגבלים עסקיים ובהתאם לבחינת האופציה לפקח על מחיר הגז.
"בתום השימועים הוועדה תתכנס לבחון את הממצאים, כשהמטרה היא לקבל את הגז כמה שיותר מהר ובמחיר כמה שיותר זול - וכנראה שתנאי ההסכם לא משרתים את המטרה הזו", אמר ח"כ שאמה-הכהן. "המדינה העניקה לתמר הטבות והקלות ייחודיות של כמעט שני מיליארד שקלים בעת חקיקת ששינסקי, אם שותפות תמר תעשה שימוש באיום בדחיית אספקת הגז - יש לשקול את ביטול ההטבות".
הוא הוסיף כי לא מן הנמנע שהכנסת תידרש לשינוי חקיקה כדי להשיג את המטרה. בהתייחס לסוגיית הייצור אמר היו"ר כי הוועדה תקיים דיון נפרד ומעמיק בנושא.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.