חודש יוני יהיה קריטי

התכוננו למהלך רב-עוצמה בשוק המניות - להתרסקות או להמראה

השקעה בשוקי המניות נחשבת כהשקעה בתנאי אי וודאות בכל נקודת זמן אולם נראה כי לקראת חודש יוני עומדים המשקיעים ברחבי העולם על פרשת דרכים ממנה יצאו רק שני נתיבים- נתיב המראה או נתיב התרסקות. המשקיע המתוחכם יודע שאין הרבה נקודות זמן כה מעניינות וכל נקודה כזאת מהווה הזדמנות השקעה נדירה.

לפני שאציג את אסטרטגיית ההשקעה המתאימה למצב נדיר זה, הבה נבחן את מכלול הגורמים שיצר אותו ולשם כך צריך רק להעיף מבט לעבר הגושים הגדולים בעולם.

בראש ובראשונה ארה"ב - לקראת פרסום נתוני התעסוקה החשובים בסוף השבוע מבינים בכל העולם שרצוי מאד שארה"ב תמשיך להראות סימני התאוששות. כפי שטענתי מספר פעמים במהלך המשבר הנוכחי, ארה"ב היא תקוות העולם.

תכנית הקלה כמותית מספר 3 היא בשלב זה בבחינת משאלת לב של גורמים מסוימים אולם אין זה מן הנמנע שהתחזקותו המרשימה של הדולר במאי, שאינה מיטיבה עם היצוא האמריקאי, בשילוב עם נתונים לא טובים, תאיץ מהלך שכזה. הקלה כמותית תיטיב עם השווקים בטווח הקצר, אולם בהיעדר פתרון של אמת היא תהפוך לבומרנג רב עוצמה.

גוש האירו הוא ללא ספק הברומטר אליו מכוונות עיני כל העולם והוא לצערי הולך מדחי אל דחי. מהיכן שלא נסתכל על המצב, אין הסכמה לגבי שום דבר. מטוטלת הבחירות ביוון חוצה את היוונים לשני מחנות שיקבעו את עתידה של המדינה כחלק מהגוש או כישות עצמאית שתיפרד ממנו. יו"ר קרן המטבע העולמית כריסטין לגראד כבר מאבדת את הסבלנות וקוראת ליוונים להתחיל לשלם מיסים.

כולם חוששים מאפקט הדומינו שייגרם במידה ותחליט יוון להיפרד מהגוש. בספרד מולאם הבנק הרביעי בגודלו וגורלם של כמה בנקים נוספים לוטה בערפל. מאות מיליוני אירו נמשכים מבנקים בכל רחבי הגוש ומאיימים על איתנותם הפיננסית של בנקים נוספים. וכמובן שהחשש המרכזי הוא מהשלכות הגל השני של הצונאמי הפיננסי שישפיע ויזעזע גם את המערכות הפיננסיות היציבות יחסית של צרפת ואפילו גרמניה.

מסיבה זו נראה כי גרמניה מתחילה למצמץ ראשונה ולסגת מהתנגדותה להנפקת אג"ח משותף למדינות גוש האירו.

אפקט הדומינו הפיננסי הוא רק חלק מהעניין. הדומינו החברתי חשוב כאן לא פחות. החלטה יוונית על יציאה מהגוש תעניק רוח גבית חזקה לאופוזיציה המתחזקת גם בספרד ופורטוגל. יציאה שלהן מהגוש היא כבר אופרה אחרת לגמרי.

גם הנמר האסייתי ממשיך להוריד הילוך. אסיה הייתה התקווה ליציבות והמשך הצמיחה, אולם סין והודו ממשיכות להאט ומדאיגות את המשקיעים. המשך האטה שם והמיתון העולמי כמעט מובטח.

וישראל. כאן הציבור מתחיל להתעורר מההלם התקשורתי ומתחיל להבין כמה היה פראייר. מכאן כבר הדרך למלחמות בתחומי תקשורת אחרים, ביגוד, מזון ועוד קצרה. הטייקונים שחלקם ממש לא תלויים בעצמם ועננת איראן מבטיחים שהשוק הישראלי לא יתנהג הפעם בצורה שונה מהשווקים האחרים.

לטעמי חודש יוני יסמן את תחילתו של מהלך רב עוצמה בשוק המניות - לכיוון של התרסקות או המראה במחצית השנייה של 2012. האסטרטגיה המומלצת בנקודת זמן נדירה שכזו היא להשקיע ברכישת אופציות לשני הכיוונים.

יוסי פרנק הוא יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס

yf@energyfinance.co.il

אשמח להמשיך את הדיון עמכם במשך כל השבוע. בטור דעות תחת הכותרת "המדוברות ביותר" תוכלו בדרך כלל להמשיך לתקשר עימי

החומר הכלול בסקירה זו ואפשרויות הפעולה המתוארות בה מובאים לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה במניות/מט"ח ו/או מכשירים פיננסיים נשוא סקירה זו בפרט או בתחום הנגזרים בכלל. סקירה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל העושה בה שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד