אירופה ננעלה בשפל של חצי שנה; "להמנע מגוש האירו"

פרנקפורט נפלה מעל 3%, פריז מעל 2% ■ נתונים גרועים בשוק העבודה משני עברי האטלנטי: 69 אלף משרות חדשות בלבד בארה"ב, 17.4 מיליון מובטלים בגוש האירו; בספרד - 24.3% מובטלים ■ מדד מנהלי הרכש למאי ירד ל-45.1 נק'

בורסות אירופה ננעלו היום (ו') בירידות שערים חדות בעקבות פרסום נתוני מאקרו שליליים ולאחר פרסום נתוני התעסוקה הגרועים בארה"ב. גם שוקי אסיה ננעלו היום בירידות.

מדד Stoxx Europe 600 נסחר בירידות גם היום לאחר שנפל ב-6.8% בחודש מאי, על רקע החששות מיציאת יוון מגוש האירו והזינוק בתשואת האג"ח הממשלתיות של ספרד.

"אנחנו מייעצים בפימקו להמנע באופן כולל מגוש האירו עד שהם יצליחו להגיע לפתרון כלשהו המערב את הסקטור הפרטי", אמר ביל גרוס, מנכ"ל פימקו, עקב הירידות החדות היום ונתוני האבטלה הגרועים בגוש האירו. "מה הכוונה בסקטור הפרטי? הכוונה לאותם מוסדות מחוץ לגוש האירו - פימקו, סין וכל המוסדות הפרטיים שמוכנים לקחת שוב סיכון במונחי אשראי. עד שלא יחזירו אותם - אף פתרון לא אפשרי".

קצב יצירת המשרות החדשות בארה"ב האט משמעותית בחודש מאי, כאשר נוספו 69 אלף משרות בלבד, משמעותית מתחת לצפי האנליסטים שעמד על כ-160 אלף משרות חדשות. מדובר בקצב האיטי ביותר מזה שנה, ועדות למצב הקשה בו נמצא שוק העבודה האמריקני, אחת מאבני היסוד של הכלכלה. גם שיעור האבטלה עלה ל-8.2% (לסיפור המלא)

לא רק בארה"ב פורסמו נתונים חשובים אלא גם באירופה. היום פורסמה הקריאה הסופית של מדד מנהלי הרכש לחודש מאי, שהצביעה על ירידה ל-45.1 נקודות מ-45.9 נק' באפריל. אנליסטים ציפו למדד של 45 נק'. קריאה מתחת ל-50 נק' מעידה על התכווצות בפעילות הייצור.

בצהריים פורסמו גם נתוני אבטלה באירופה שהראו על יציבות בשיעור האבטלה ברמה של 11% בחודש אפריל. 110 אלף אירופים הצטרפו למעגל האבטלה באפריל, מה שמביא את סך המובטלים בגוש האירו ל-17.4 מיליון איש. שיעור האבטלה הגבוה ביותר נרשם בספרד - 24.3%. האבטלה הנמוכה ביותר הינה באוסטריה - 3.9%.

נגיד הבנק המרכזי באירופה, מריו דרגי, סיפק אתמול מסר מעודד לשוק כשאמר שהבנק המרכזי ימשיך לתמוך בכלכלה וכי המצב אינו גרוע כפי שהיה בשנה שעברה. "הבנק האירופי ימשיך להלוות לבנקים נזקקים וישמור על קווי האשראי ביבשת פעילים מול הבנקים", אמר דרגי בנאום שנשא מול הנציבות הכלכלית של האיחוד האירופי בבריסל. (לסיפור המלא)

מעט נחת לממשלת אירלנד: הממשלה במדינה הצליחה להעביר היום במשאל עם אישור לאמנה הפיסקלית החדשה של גוש האירו.

מניית הנפט BP מזנקת בעקבות דיווח לפיו החברה קיבלה פנייה למכור את החזקותיה (50%) בחברת הנפט הרוסית TNK-BP Holding.

מניית HMV מזנקת ביותר מ-20% לאחר שהסכימה למכור את Hammersmith Apollo ל-Stage C תמורת 49 מיליון דולר במזומן.

אסיה לא מפסיקה לרדת

בורסות אסיה פתחו גם את חודש יוני בירידות שערים לאחר שמדד מנהלי הרכש בסין ירד בחודש מאי והיה נמוך מתחזיות האנליסטים, מה שמעיד על המשך האטה בפעילות הייצור בכלכלה השנייה בגודלה בעולם.

מדד מנהלי הרכש בסין ירד לרמה של 50.4 נקודות בחודש מאי מ-53.3 נק' באפריל. אנליסטים בשוק ציפו למדד של 52 נק', כך שמדובר באכזבה. קריאה מעל 50 מעידה על התרחבות בפעילות הייצור בעוד שקריאה מתחת ל-50 נק' מעידה על התכווצות בפעילות וגלישה למיתון.

"הכלכלה הגלובלית, שמרכזה בארה"ב ובסין, ניצבת בפני טלטלות חזקות יותר מהצפוי ותחזיות הצמיחה יורדות", אמר לסוכנות בלומברג אסטרטג השקעות יפני ב-Mitsubishi UFJ.

מדד MSCI אסיה ירד היום ב-0.9% זה היום השלישי ברציפות לאחר שבחודש מאי צנח ב-10%, הירידה החודשית החדה ביותר מאז אוקטובר 2008. המדד איבד השבוע 0.1% מערכו והשלים שבוע חמישי ברציפות של ירידות - שיא שלא נראה מאז יוני 2011.

מכפיל הרווח הממוצע במדד הינו 11.5 בלבד על הרווחים הצפויים השנה. מדובר במכפיל הנמוך ביותר מאז אוקטובר, מה שמעיד על כך שהמניות זולות, אך גם שהמשקיעים חוששים מירידה חדה ברווחי החברות. 4 טריליון דולר נמחקו משוקי המניות בעולם בחודש שעבר.

"הנתון החלש בסין פוגע בסנטימנט", אמר לבלומברג אים ג'נג ג'יי, מנהל השקעות בסניף של בנק BNP פאריבה בסיאול, דרום קוריאה. "ההאטה בסין ובארה"ב תאפשר לבנקים המרכזיים במדינות הללו להשיק תוכניות תמרוץ חדשות".

מניות טייוואן סמיקונדקטור , הונדה וקאנון מובילות את הירידות היום ב-MSCI אסיה. מניית DeNA, המפעילה אתרי הימורים מקוונים, נופלת ביותר מ-7% לאחר שאנליסטים ב-Ichiyoshi הורידו המלצה למניה.