נעילה מעורבת באירופה על רקע הביצועים של בורסות אסיה

הבורסות המובילות באסיה רשמו הבוקר ירידות שערים חדות ■ בספרד קרא ראש הממשלה לאחד את מערכת הבנקאות של האיחוד האירופי ■ מרקל שבה והדגישה את התנגדותה לאירו-בונדס

המסחר באירופה ננעל היום (ב') במגמה מעורבת על רקע הירידות החדות שנרשמו מוקדם יותר הבוקר בבורסות אסיה כשברקע עומדים נתוני התעסוקה החלשים בארצות הברית שהתפרסמו ביום שישי ומדד מנהלי הרכש שהתפרסם היום בסין שאיכזב במעט. שבוע המסחר בבורסה נפתח על רקע קריאתו של ראש ממשלת ספרד לאחד את מערכת הבנקאות האירופאית, בעוד שקנצלרית גרמניה חוזרת ומדגישה שהיא לא תסכים לאירו-בונדס. באנגליה לא מתקיים מסחר היום עקב חג המלכה.

במהלך סוף השבוע קרא ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי לאחד את מערכת הבנקאות האירופית שתעזור למימון הבנקים במדינות גוש האירו. "האיחוד האירופי צריך לחזק את המוסדות המשותפים שלו על מנת להחזיר את אמון המשקיעים באירו", אמר ראחוי במהלך סוף השבוע. "ספרד תתגבר על הסערה הזאת בעזרת מאמצים מקומיים יחד עם מאמצים של שותפות שלנו בגוש האירו".

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל חזרה והדגישה ביום שבת את התנגדותה של גרמניה להנפקת אירו-בונדס, מהלך שיכול לסייע למדינות חלשות לגייס כספים. "יש גופים שטוענים עכשיו שיש צורך להחיל את האירו-בונדס בטענה שמה שצריך זה ריבית אחידה לכל הגוש והכל יסתדר מעצמו", אמרה מרקל במהלך נאום שנשאה. "אבל מה שצריך בפועל זה רפורמה כוללת על מנת להתמודד עם חוסר התחרותיות בגוש האירו".

אותם גופים שמרקל מתייחסת אליהם כוללים בין היתר את הנציבות האירופית שפרסמה במהלך השבוע החולף דוח ובו היא פירטה את השינויים הנחוצים במדיניות הכלכלית של האיחוד האירופי על מנת לעזור לה להתגבר על המשבר הכלכלי. בין יתר ההמלצות שניתנו בדוח הייתה הנפקת אירו-בונדס (אגרות חוב כלל אירופאיות).

יוון ואיטליה עלו לכותרות בשבת עם ההודעה של סוכניות דירוג האשראי מודי'ס ואגאן ג'ונס על הורדת דירוג האשראי של שתי המדינות. מודי'ס הורידה את תקרת הדירוג של יוון בארבע דרגות לרמה של Caa2 מרמה קודמת שעמדה על B1. בסוכנות ציינו שהסיבה לכך הינה התגברות החששות מכך שיוון תיאלץ לפרוש מגוש האירו זאת בעקבות תוצאות הבחירות שיתקיימו ב-17 ביוני.

סוכנות Egan-Jones הורידה את דירוג האשראי של איטליה לרמה של +B מרמה קודמת של BB. בסוכנות ציינו את הדשדוש בכלכלה האיטלקית והתגברות הסיכויים לכך שהבנקים המקומיים יצטרכו לקבל סיוע חיצוני על מנת לשרוד, כסיבות שהובילו להחלטה על הורדת דירוג האשראי.

בזירת המאקרו, באירופה התפרסם מדד המחירים ליצרן של גוש האירו והוא רשם עלייה של 2.6% כשהצפי היה לעלייה של 2.7% לעומת עלייה של 3.3% שנרשמה בחודש מארס.

אסיה ננעלה בירידות שערים

ירידות שערים חדות נרשמו היום (ב') בבורסות אסיה, שם המשקיעים והסוחרים הגיבו היום למיני מפולת שנרשמה באירופה ובוול סטריט ביום שישי לאחר פרסום נתוני מאקרו חלשים. בורסת טוקיו צנחה לשפל של 28 שנים כשמדד ה-Topix צנח בכ-2.4% לשפל חדש מאז סוף 1983. המסחר בוול סטריט נפתח בעליות שערים קלות. גם היום ימשיכו כמובן המשקיעים לעקוב אחר ההתפתחויות באירופה והודעות דרמטיות שם עשויות לטלטל את השווקים.

"יש האטה גלובלית. היום ברור שהמשבר בגוש האירו משפיע על כולם וכמובן שגם על הכלכלה האמריקנית", אומרים היום כלכלנים ב-Capital Economics.

בינתיים מחירי הנפט ממשיכים לרדת. הנפט יורד בעוד 2% למחיר של 81.5 דולר לחבית ואילו הזהב נסחר ביציבות סביב 1,621 דולר לאונקיה.

בסין פורסמו היום נתוני מאקרו חלשים יחסית. מדד מנהלי הרכש של סקטור השירותים רשם בחודש מאי ירידה ל-55.2 נק' לעומת 56.1 נק' באפריל. עם זאת, מדובר עדיין בהתרחבות של הסקטור (מעל 50 נק').

קפריסין עלולה להיות המדינה הבאה שתבקש סיוע חיצוני ממוסדות האיחוד האירופי, עניין שיהפוך אותה למדינה הרביעית (אחרי יוון, אירלנד ופורטוגל) שתחולץ על ידי מדינות גוש האירו וקרן המטבע העולמית, כך עולה מדיווחים שונים ב"וול סטריט ג'ורנל" וב"פיננשל טיימס". ממשלת קפריסין עלולה לבקש סיוע ממוסדות האיחוד האירופי כבר בחודש הקרוב, זאת כדי שתוכל להזרים הון למערכת הבנקאות הקורסת שלה - שנפגעה קשות מגלי ההדף של המשבר היווני, כך אמר פאניקוס דמטריאדס, יו"ר הבנק המרכזי של קפריסין ל"פיינשל טיימס".

הכלכלן הנודע וזוכה פרס הנובל פול קרוגמן, יצא אתמול כנגד האמנה הפיסקלית של גוש האירו ומגנה את החלטתה של אירלנד לתמוך באמנה זו, שלטענתו תגרום להתפרקותו של גוש האירו בשנתיים הקרובות. קרוגמן אמר את הדברים בראיון לרדיו האירי RTE, במסגרתו הוא טען כי האמנה הפיסקלית עליה הסכימו מדינות גוש האירו לפני מספר חודשים, כדי להעמיק את האינטגרציה ולהדק את התקציב של המדינות החברות, הוא רעיון גרוע והוא לא מבין מדוע הבוחרים האירים תמכו ברעיון זה במשאל העם שנערך בסוף השבוע.

"הבוחרים האירים היו צריכים לבחור רק מה שטוב להם ולא ליישר קו עם הבונדסבאנק", (הבנק המרכזי של גרמניה) דברי קרוגמן. "בכל מקרה קיים סיכוי של 50% שגוש האירו יתמוטט בשנתיים הקרובות, בעיקר בשל הלחצים הגוברים מכיוונן של ספרד ויוון".

גם המשקיע האגדי ג'ורג' סורוס הביע בסוף השבוע פסימיות. מעטים הסיכויים שגרמניה והבנק המרכזי שלה, הבונדסבנק, יובילו בשלושת החודשים הבאים את הפתרון למשבר האג"ח בגוש האירו, ובעוד שלושה חודשים כבר יהיה מאוחר מדי. כך טען סורוס. בנאום בכנס כלכלי בעיר טרנטו שבאיטליה, אמר סורוס שמשבר האירו - שאותו הגדיר כמשבר אג"ח ריבוניות וכמשבר בנקאות שלובים באופן הדוק זה בזה - מאיים להרוס את האיחוד האירופי ולהכניס אותו לתקופה של 'עשור אבוד' בדומה ל"עשור האבוד" של אמריקה הלטינית בשנות השמונים.

בחזרה לאסיה. בטוקיו נרשמות ירידות בולטות במניות של ניקון, מאזדה וטויוטה. בהונג-קונג בולטות בירידות מניות הפיננסים.