המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ג') במגמה מעורבת אחרי שהשר האחראי על התקציב בספרד אמר בראיון לתחנת רדיו שספרד תבקש סיוע ממוסדות בינאלומיים. שיחת הוועידה שהתקיימה היום בין מנהיגי ה-G7 לא סיפקה כותרות חדשות, אולם מנהיגי ה-G20 לוחצים על גרמניה להגביר את ההוצאות שלה על מנת לתמוך במאמצי ההתאוששות של הכלכלה העולמית. בזירת המאקרו התפרסמו היום מדדי מנהלי הרכש בכלכלות הגדולות של היבשת ומספר נתונים נוספים. גם היום לא מתקיים מסחר בבורסת לונדון בשל חג.
נפתח עם הצעד דרמטי בספרד כשהשר הממונה על התקציב במדינה כריסטובל מונטורו אמר שעל המוסדות האירופאיים לעזור בייצוב מערכת הבנקאות הספרדית. מונטורו ניסה להמעיט בסכומים שהבנקים במדינה זקוקים להם וטען שהבנקים במדינה לא צריכים סכומי כסף "משמעותיים", והשאלה שנשאלת היא: "מאיפה נביא את הסכומים הללו?", אמר מונטורו בראיון לתחנת רדיו מקומית. (לסיפור המלא)
"בגלל זה אנחנו צריכים את המוסדות של האיחוד האירופי שיעזרו לנו בגיוס את הסכומים הדרושים לייצוב מערכת הבנקאות שלנו מכיוון שלא מדובר בסכומים אסטרונומים", אמר מונטרו בראיון.
שרי האוצר ויושבי ראש הבנקים המרכזיים של מדינות ה-G7 קיימו היום שיחת ועידה במסגרתה דנו בפתרונות אפשריים למשבר החוב באירופה וציינו כי הם עוקבים אחר ההתקדמות לעבר איחוד פיסקלי באירופה, אולם ככל הנראה לא דנו בנוגע ליציאתה של יוון מגוש האירו. שיחת הועידה של היום הינה שיחה מקדימה לקראת פסגת מנהיגי ה-G20 שתתקיים ב-18 ו-19 ביוני במכסיקו.
"מנהיגי המדינות מודאגים מאוד מחוסר היציבות והוודאות שקיימת כיום בכלכלה הגלובלית, ואנחנו חייבים לשתף את האחרים בדאגות הללו", אמר שר האוצר היפני ג'ון אזומי בשיחה עם כתבים בטוקיו. גם שר האוצר הקנדי ג'ים פלרטי אישר בפני כתבים שבשיחה ידונו השרים במשבר באירופה אולם סירב לפרט מעבר לכך.
בתוך כך, מגבירים מנהיגי מדינות ה-G20 את הלחצים המופעלים על גרמניה להגברת ההוצאות שלה על מנת לעזור להתאוששות הכלכלה העולמית והאירופאית במיוחד. ב-G20 טוענים שמכיוון שגרמניה הינה הכלכלה הגדולה ביותר בגוש האירו ומהווה את מנוע הצמיחה העיקרי שלו, עלייה לקחת תפקיד יותר משמעותי בנסיונות להגביר את הצמיחה בגוש.
אתמול הודיעה גרמניה שהיא מוכנה להסכים לאפשרות של שיתוף החובות (Debt Pooling) של מדינות הגוש רק בתנאי שזה יוביל ליצירת מנגנון שיהדק עוד יותר את הפיקוח על ההוצאות הממשלתיות במדינות הגוש השונות, כך רמזה אתמול קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אתמול במסיבת עיתונאים עם יו"ר הנציבות האירופית חוסה מנואל בארוסו. אולם גורמים רשמיים בגרמניה טוענים שהעמדה של גרמניה לא מהווה הסכמה לאירו-בונדס מכיוון שאלה "אינם חוקתיים".
נעבור ליוון שם קבעה סוכנות דירוג האשראי S&P שהסיכוי שהמדינה תיאלץ להודיע על פרישה מגוש האירו עומד כרגע על 1 ל-3. בסוכנות מעריכים שבחודשים הקרובים, ותלוי בתוצאות הבחירות הכלליות שיערכו במדינה ב-17 ביוני, לא יהיה מנוס ליוון מלהודיע על פרישה מהגוש ואפילו מהאיחוד האירופי בכלל.
סוכנות דירוג האשראי Egan-Jones, שהורידה בשבת את דירוג האשראי של איטליה, הודיעה אתמול על הורדת דירוג האשראי של אנגליה בדרגה אחת מ-AA ל-(-AA). נזכיר שאנגליה נמצאת באופן רשמי במיתון לאחר שבשני הרבעונים האחרונים רשמה המדינה צמיחה שלילית.
מדד מנהלי הרכש המשוקלל של גוש האירו לחודש מאי רשם את הירידה החדה ביותר שלו זה 3 שנים. המדד, רשם אומנם עלייה מזערית לעומת הקריאה הראשונית שהייתה 45.9 נקודות, אולם ביחס לקריאה הסופית של המדד בחודש אפריל, המדד ירד ל-46 נקודות לעומת 46.7 נקודות בחודש אפריל. נזכיר שכל קריאה מתחת ל-50 נקודות מצביעה על התכווצות בהיקף הפעילות.
מדד מנהלי הרכש במגזר השירותים בצרפת וגרמניה רשם ירידה בחודש מאי לרמה של 45.1 ו-51.8 נקודות בהתאמה, אולם הירידה הינה מינורית לעומת החודש שקדם לו. באיטליה לעומת זאת המדד עלה ל-42.8 נקודות מרמה של 42 נקודות בחודש אפריל כשהצפי היה לירידה לרמה של 42 נקודות.
המכירות קמעונאיות של גוש האירו לחודש אפריל איכזבו. המכירות בחודש אפריל רשמו ירידה חדה של 2.5% לעומת ירידה של 0.2% בלבד בחודש מארס, כשהצפי היה לירידה קטנה יותר של 1.1%.
אסיה ירוקה
המסחר בבורסות אסיה ננעל היום בעליות שערים, בעוד המשקיעים מצפים לתגובה מצד מובילי המדיניות הפיננסית בעולם לחשש מהאטה גלובלית, לאור 4 ימים של סנטימנט שלילי בולט בשווקים. המשקיעים מוסיפים לחשוש מתוצאות הבחירות הקרבות ביוון וקריסת המערכת הבנקאית בספרד. החוזים על מדדי וול סטריט מאותתים בשעה זו על פתיחה יציבה.
אמש ננעל המסחר בוול סטריט במגמה מעורבת, כאשר המשקיעים בארה"ב המשיכו להגיב לדוח התעסוקה המאכזב לחודש מאי (שהצביע על 69 אלף משרות חדשות בלבד) שהוביל לספקולציות חדשות בנוגע לתוכנית רכישות אג"ח שלישית (QE3). ברקע, המשיכו החששות מיציאתה של יוון מגוש האירו, דרך קריסת המערכת הבנקאית בספרד ועד ההאטה בסין - להוביל את הסנטימנט. על רקע זאת המשקיעים נהרו לאג"ח ארה"ב, הנושאות תשואת שפל של 1.5%.
"אנו מקווים לראות תגובה חזקה של מובילי המדיניות של מספר מדינות", אמר אנגוס גלוסקי, מנהל השקעות ב-White Funds Management בסידני. "זה הופך את המצב בשוק לכזה שטומן בחובו לא מעט הזדמנויות קנייה".
באירופה, מתגבר כאמור החשש מיציאה אפשרית של יוון מגוש האירו, כמו גם מקריסת הפיננסית הבנקאית בספרד. על רקע הדברים, מקווים באירופה כי מנהיגי היבשת יסכימו בקרוב על כינונה של קרן הייצוב הקבועה (ESM) - בהיקף של כ-500 מיליארד אירו. הקרן צפויה להתחיל לפעול החודש, לפי דיווחים בסוכנויות הזרות.
אתמל הבהיר הרמן ואן רומפוי, נשיא המועצה האירופית (הזרוע המבצעת של האיחוד האירופי), כי הפתרון היחיד למשבר המתמשך באירופה הוא יצירת איחוד פיסקאלי הדוק יותר ביבשת. "עלינו לחזק את האיחוד המוניטרי על ידי עוד אינטגרציה בנקאית, פיסקלית וכלכלית ואחריות ממשלית ודמוקרטית", ציין אמש. היום גם יקיימו מנהיגי מדינות פורום ה-G7 שיחת ועידה בדבר המשבר.
מניית Canon במוקד לאחר שהחברה הודיעה על תוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של עד 50 מיליארד ין (640 מיליארד דולר).
היצואניות גם כן במוקד, נציין את Fujitsu ואת Sony Corp .
[לטבלת ישראליות בעולם][לבורסות בעולם]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.