"למה לישראל לפספס מעצמה כלכלית כמו טורקיה?", תוהה מנשה כרמון, יו"ר מועצת העסקים ישראל-טורקיה. כרמון שוחח בכנס של הפורום לכלכלת המזרח התיכון של מרכז דיין שעסק ביחסים הכלכליים בין ישראל וטורקיה.
כרמון ציין כי "כדי להבין את המשבר הפוליטי ואת השלכותיו על היחסים הכלכליים צריך להבין את הדינמיקה - מה קרה לנו מעופרת יצוקה, דרך משבר המרמרה ועד היום".
כרמון הסביר כי "עד המשט העולם העסקי הסתייג ממדיניות ממשלת טורקיה שתקפה את ישראל. מהמשט הבעיה הפכה לדו-צדדית. אנחנו לא מצליחים להבין את זה שהמשבר לא צמח מהעם, אלא מלמעלה. במקום להגיד אחרי המשט 'הייתה טעות, מצטערים', היו רק הצהרות וההסתייגות הפכה להשלמה והסכמה עם הממשל - והיום אנחנו במקום אחר".
עוד ציין כרמון כי "אם היינו מספיק נבונים להבין עוד לפני המרמרה שצריך ליצוק תוכן חדש ליחסים עם טורקיה היינו במקום אחר. איפה החברות הישראליות? למה לחפש את עצמנו בהודו ובסרי לנקה, כשבמרחק קצר אפשר לעשות עסקים נהדרים? יכל להיות פי 100 ממה שיש היום".
כרמון הסביר כי הטורקים עדיין מעוניינים לשתף פעולה, אולם לא כמו לפני מספר שנים, וכי הם פונים למקומות אחרים בעולם. "הקונצרנים החדשים בטורקיה מקורבים לשלטון, ומי שרוצה לעשות עסקים בטורקיה צריך לעשות זאת איתם", אמר כרמון. "עם טורקיה מדברים היום בעולם בגובה העיניים", הוסיף כרמון ואמר כי היום המדינה מקובלת במערב כמנהיגת האזור, ואי אפשר לקבל אף החלטה בלעדיה.
פרופ' עפרה בנג'יו ממרכז דיין: "לא משנה כמה נחכה שארדואן יתנצל. המטרה היא למזער נזקים כעת - לחזור לשנות התשעים כבר אי אפשר. אז מה צריך לעשות כדי להחזיר את היחסים לקדמותם? אולי לנסות דיפלומטיה של 'מאחורי הקלעים'. כדאי לנצל את הפרגמטיות של ארדואן, לנצל את הלובי היהודי בארה"ב ולבנות את היחסים על בסיס חדש של הדדיות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.