נעילה חיובית באירופה על רקע תקווה להתערבות מוניטרית

המשקיעים בעולם מנסים לנחש מי תהיה המדינה הבאה באירופה שתבקש סיוע ■ רוב האנליסטים מעריכים שזו תהיה איטליה, אבל קפריסין יכולה להפתיע ■ ביוון נערכים לאפשרות של יציאה מהאירו

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ג') בעליות שערים, ביום מסחר תנודתי ביותר, על רקע תקוות המשקיעים להתערבות חריפה יותר של הבנקים המרכזיים לטיפול במשבר החוב. כל זאת, על רקע העלייה לשיא של התשואה על אג"ח ממשלת ספרד, כאשר ממשיכה האכזבה שנרשמה בשווקים ביומיים האחרונים מחבילת הסיוע שקיבלה ספרד. העיניים של המשקיעים מופנות כעת אל עבר איטליה שעל פי ההערכות תהיה המדינה החמישית באירופה שתבקש חבילת סיוע מהאיחוד האירופי. ביוון נכנסו ההכנות ליישורת האחרונה לקראת הבחירות הכלליות החוזרות שיתקיימו במדינה ביום ראשון הקרוב.

נתחיל עם ספרד שריכזה את מירב תשומת הלב בסוף השבוע עם קבלת חבילת חילוץ של 100 מיליארד אירו מהאיחוד האירופי. למרות ההודעה הזאת, השווקים לא התרגשו מהיקף החבילה וכנראה שהמשקיעים ברחבי העולם ציפו לחבילה יותר גדולה, כשחלק מהאנליסטים טענו שספרד הייתה צריכה לקבל לפחות 200 מיליארד אירו.

היום עולה התשואה על האג"ח הממשלתיות של ספרד ל-10 שנים לרמות השיא של נובמבר 2011, כשהיא עולה ל-6.86%.

"עדיין קיימת תקווה להתאוששות כלכלית באירופה", אומר ג'רום פרונריס, אנליסט בבנק ההשקעות הצרפתי מרטין מיורל. "אנשים מאמינים כי ה'פד' והבנק המרכזי האירופי יחלו להדפיס כסף שוב, ויכריזו על כך בימים הקרובים".

עם אישור החבילה המיוחלת לספרד, השווקים כעת ממתינים לראות מי תהיה המדינה הבאה שתבקש חילוץ, כשהמועמדת המובילה הינה איטליה, הכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו, כשהתשואות על אגרות החוב שלה התחילו שוב לעלות במהלך המסחר אתמול.

אולם נראה שהחילוץ הבא של אירופה יהיה חילוץ מזערי וכמעט לא מורגש מבחינה נומינלית אבל עם השלכות הרבה יותר גדולות. האי השכן, קפריסין, פנתה אתמול לאיחוד האירופי על מנת לקבל חבילת סיוע שתעזור לה הלתמודד עם המשבר הכלכלי של המדינה. ב"וול סטריט ג'ורנל" מעריכים שהיקף החילוץ של המדינה צפוי לעמוד על 3-4 מיליארד אירו, סכום זניח ביותר עבור האיחוד האירופי, אולם המשמעות של המהלך הינה שההתפשטות של משבר החוב עדיין נמשכת.

דובר של הנציבות האירופית אמר אתמול שעדיין לא התקבלה כל בקשה מצד קפריסין לקבלת סיוע ובמידה ותתקבל בקשה כזו, האיחוד האירופי לא יהסס מלסייע למדינה. דבריו של הדובר באו על רקע דברים שאמר שר האוצר הקפריסאי וואסוס שיארלי לפיהם הבקשה לחילוץ נובעת מתוכנית להזרמת כספים לבנקים המקומיים שתתבצע בימים הקרובים.

ביוון, נשלמות ההכנות לקראת הבחירות הכלליות החוזרות שיתקיימו במדינה ביום ראשון הקרוב. בינתיים, בכירים פיננסים של האיחוד האירופי פתחו בשיחות עם הרשויות ביוון בנוגע להטלת מגבלות מסויימות שיוטלו על יוון במידה והיא תרצה לעזוב את גוש האירו בסופו של דבר, על מנת להפחית את ההשפעה של המהלך על השווקים. בין יתר המגבלות ניתן למצוא הגבלה על גובה הסכום שבו ניתן למשוך מכספומטים במדינה והפעלת מנגנוני בקרה חריפים במיוחד.

אסיה ננעלה במגמה מעורבת

המסחר בבורסות אסיה ננעל היום במגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים זאת לאחר היפוך במגמה באירופה ובוול סטריט במהלך המסחר אתמול בעקבות התפכחות מהירה של המשקיעים מהאופטימיות לאחר ההכרזה על חבילת הסיוע לבנקים בספרד. בניו-יורק המסחר נפתח אתמול בעליות אולם נסגר בטריטוריה שלילית. והיום נפתח בעליות שערים.

המסחר בוול סטריט ננעל כאמור אתמול בירידות, לאחר שהסנטימנט החיובי לאור חבילת החילוץ לספרד התפוגג, ולאחר שנודע כי סגן יו"ר הבנק המרכזי הספרדי התפטר והתשואה על אג"ח ספרד המשיכה לעלות.

"יש הרבה מאוד ציניות בשווקים. ספרד תמשיך לעמוד היום במוקד בשעה שיעלו שאלות לגבי חברות נוספות בגוש האירו הזקוקות לעזרה. יש צורך בעוד חומות אש למדינות באירופה", אמר לבלומברג George Boubouras, מנהל השקעות ממלבורן.

הכלכלן הנודע וזוכה פרס הנובל ג'וזף שטיגליץ אמר אתמול כי "התוכנית האירופית להלוות כסף לספרד כדי לרפא חלק מהבנקים שלה עלולה לא לעבוד, מפני שהממשלה והלווים הגדולים תומכים אחד בשני" - כלומר, ישנה קורלציה גבוהה בין הממשלה הספרדית לבין הבנקים הספרדים, כך שהם למעשה "מחלצים אחד את השני".

"אנשים רבים מודאגים מהיקף חבילת החילוץ - ציפינו למשהו בסדר גודל של 150-200 מיליארד אירו, וקיבלנו רק 100 מיליארד", הסביר פיליפ שטרייבל, ברוקר סחורות ב-RJO. "ברגע שהסוחרים החלו לעכל את החדשות, הם התחילו למכור. זה בגלל שהם חושבים שעוד 3 או 6 חודשים ספרד תחזור ותבקש עוד כסף".

מניות המחצבים והאנרגיה נחלשות על רקע הירידה החדה במחירי הנפט. נציין את BHP ביליטון , ריו-טינטו.