נעילה שלילית במרבית בורסות אירופה; איטליה במוקד

האנליסט הראשי של S&P אמר אתמול שהיקף החשיפה של הבנקים באיטליה לסקטור הנדל"ן נמוך משמעותית מהבנקים בספרד ■ מנגד, הבעלים של אגאן ג'ונס טוען שאין מנוס מחבילת חילוץ מלאה לספרד ואיטליה

המסחר באירופה ננעל היום (ד') בירידות שערים (למעט בורסת מדריד ולונדון שעלתה מעט), וזאת למרות העליות בבורסות אסיה הבוקר. חששות המשקיעים מאיטליה המשיכו היום לאחר הנפקת האג"ח שביצעה הממשלה שם, והבעלים של אגאן ג'ונס אמר אתמול כי ספרד ואיטליה יצטרכו חבילת חילוץ מלאה תוך 6 חודשים. בזירת המאקרו, היום הוא יום מדד המחירים לצרכן באירופה, כשכל הכלכלות הגדולות ביבשת פרסמו את מדד המחירים לצרכן שלהן לחודש מאי.

אחד החששות המרכזיים אצל המשקיעים אתמול היה האפשרות שאיטליה תהיה המדינה הבאה בתור שתצטרך לקבל חבילת חילוץ מהאיחוד האירופי. אולם דיווח שעלה אתמול בסוכנות רויטרס הפיג במעט את החששות הללו שאצל המשקיעים.

בידיעה מצוטט האנליסט הראשי של סוכנות דירוג האשראי כשהוא מרגיע במעט את המשקיעים וטוען שהסיבה בגינה איטליה לא תמהר לפנות לאיחוד האירופי לקבלת סיוע הינה העובדה ששהיקף החשיפה של הבנקים באיטליה לשוק הנדל"ן היא הרבה יותר מועטה ביחס להיקף החשיפה של הבנקים בספרד. בשל כך הם גם פחות חשופים ל"נכסים רעילים".

"אנחנו לא חושבים שהבנקים באיטליה נמצאים במצב זהה לבנקים בספרד, מכיוון שהיקף החשיפה של הבנקים האיטלקיים לסקטור הנדל"ן הינה מתונה יותר, וממילא אנחנו גם לא צופים ירידה חדה בערך הנדל"ן באיטליה כמו שקרה בספרד", אמר רנאטו פניץ', האנליסט הראשי של S&P.

מנגד, הבעלים של סוכנות הדירוג אגאן-ג'ונס שון אגאן, מעריך אתמול בראיון לרשת CNBC שלמרות חבילת החילוץ בהיקף של 100 מיליארד אירו שאושרה לספרד במהלך סוף השבוע, איטליה וספרד יצטרכו לפנות שוב לאיחוד האירופי תוך 6 חודשים על מנת לקבל חבילת סיוע מלאה לכל אחת מהמדינות הללו.

דבריו של אגאן בנוגע לאיטליה מתיישרות עם דברים שאמרה שרת האוצר האוסטרית לפיהם איטליה צריכה לפנות למוסדות הבינלאומיים על מנת לקבל סיוע. דבריה של שרת האוצר עוררו את זעמו של ראש ממשלת איטליה מריו מונטי שהגיב לדברים בחריפות ואמר: "זה לא מקובל בכלל ששר של מדינה זרה יתייחס למצבה הכלכלי של איטליה".

נעבור לספרד שם ייאלץ ראש הממשלה מריאנו ראחוי לעמוד בפני הפרלמנט היום ולספק תשובות למפלגות האופוזיציה בנוגע לתנאים של חבילת החילוץ שאושרה לבנקים. ראחוי ניסה לדחות ככל האפשר את הופעתו בפני הפרלמנט על מנת לדון בחבילת החילוץ עד לאחר שהתנאים של חבילת החילוץ יוסכם עליהם סופית לקראת סוף החודש.

סגן נשיא הבנק המרכזי האירופי ויטור קונסטסיו אמר אתמול כי הבנק יהיה מוכן להגיב מיידית לכל החרפה אפשרית במשבר באירופה. "אנחנו שולטים במצב", אמר קונסטסיו בראיון לרשת CNBC. "כמו שאמר נשיא הבנק במסיבת העיתונאים שלו לפני שבוע, אנחנו מוכנים להזרים כספים נוספים לשווקים במידת הצורך, ומוכנים לכל תרחיש אפשרי".

בזירת המאקרו, התפרסמו היום מדדי המחירים לצרכן בגרמניה,צרפת ואיטליה ולא נרשמה הפתעה מיוחדת בנתונים. בגרמניה המדד לחודש מאי עמד על 2.2% לעומת צפי ל-2.1% כשבחודש אפריל המדד עמד על 2.1%. גם בצרפת לא נרשמה הפתעה כשהמדד עמד על 2%, בהתאם לציפיות לעומת 2.1% בחודש אפריל.

ממשלת איטליה יצאה היום בהנפקת אגרות חוב לשנה במהלכה נאלצה הממשלה לשלם ריבית ממוצעת של 3.972% - הריבית הגבוהה ביותר מאז חודש דצמבר. איטליה הצליחה לגייס 6.5 מיליארד אירו, בהתאם ליעד שהציבה לעצמה, כשהביקושים להנפקה הנוכחית רשמו ירידה קלה ביותר לעומת הביקושים בהנפקה הקודמת. בעקבות ההנפקה התשואות על אגרות החוב של איטליה ל-10 שנים רשמו ירידה ועומדות כעת על 6.1%.

אסיה ננעלה בעליות

המסחר בבורסות אסיה ננעל היום בעליות שערים, זאת בהתאם לסנטימנט החיובי ששרר בוול סטריט, בעקבות ספוקלציות ומשאלות לב של המשקיעים כי הפדרל ריזרב מתכוון להתערב ולהוציא לפועל תוכנית תמריצים נוספת (QE3). נראה כי חבילת החילוץ שקיבלה ספרד בסוף השבוע לא הרשימה את סוכנות הדירוג פיץ', שאמש הודיעה על הורדת דירוג האשראי של 18 בנקים ספרדים. המסחר בוול סטריט נפתח בירידות שערים.

כאמור, אמש ננעל המסחר בוול סטריט בעליות של יותר מ-1%, זאת בעקבות התקוות שתולים המשקיעים בהתערבות נוספת של הפדרל ריזרב בשוקי ההון והשקת תוכנית תמריצים נוספת. בהקשר לכך, אמש הצהיר ראש שלוחת ה'פד' בשיקאגו, צ'ארלס אוונס, כי הוא יתמוך במגוון צעדים שיאיצו את יצירת המשרות בשוק העבודה האמריקני המקרטע, ובכך למעשה הקפיץ את תקוות המשקיעים.

אומנם ספרד קיבלה בסוף השבוע חבילת חילות של כ-100 מיליארד אירו, אך נראה כי כי צעד זה לא הרשים במיוחד את סוכנות הדירוג פיץ', שאתמול הודיעה על הורדת דירוג האשראי של 18 בנקים נוספים בספרד. התגובה לא איחרה לבוא ותשואות האג"ח ל-10 שנים של ספרד זינקו לרמת שיא של 6.86%.

"המשקיעים נזהרים כעת, בייחוד לקראת הבחירות ביוון - עניין שגורם לתנודתיות רבה בשווקים", אומר נאוקי פוג'יווארה, מנהל בחברת ההשקעות שינקין ביפן. "אם אתם בוחנים את שוקי המניות על בסיס הערכת שווי בלבד, המניות זולות מאוד, אך זה לא מה שיעורר את תאבונם של המשקיעים".

ביפן קיימת דריכות רבה לקראת ההחלטה הצפויה של ממשלת יפן בראשותו של יושיהיקו נודה, הנוגעת להעלאת מס הצריכה (המע"מ) לרמה של 10% - כפול ממה שהיא כיום. נודה נלחם כדי להשיג את הרוב הדרוש בפרלמנט כדי להעביר את התקנה החדשה, שנועדה לסייע להקטין את הגרעון העצום בו נמצאת מערכת הרווחה במדינה.

באוסטרליה וביפן מרכזות עניין מניות המחצבים כגון Fortescue Metals Group שחתמה על הסכם לשיתוף פעולה עם חברת בנואה הסינית. גם מניית המחצבים היפניתSumitomo Metal Industries רושמת היום עליות.