"נהוג להצביע על סין ועל הודו כעל מעצמות טכנולוגיות עתידיות, אבל זו טעות. בשתי הארצות האלה אין היי-טק במובן הישראלי והאמריקאי", כך אמרה היום (ד') אבי ג'וזף-כהן, אנליסטית ראשית בבנק ההשקעות גולדמן-זאקס, במושב הקורטוריון (חבר הנאמנים של הטכניון) על "חדשנות וצמיחה כלכלית" במסגרת ההרצאה השנתית בטכנולוגיה וכלכלה לזכרו של יצחק מודעי.
ג'וזף-כהן אמרה כי "סין והודו מייצרות מוצרים שדורשים טכנולוגיות פשוטות יחסית, וכוח אדם זול, ולא מוצרים בעלי ערך מוסף גבוה. בהקשר של מוצרים טכנולוגיים מתקדמים, ארה"ב וישראל נמצאות בראש הטבלה, וזוהי סיבה מצוינת לאופטימיות".
בראש הרשימה המכובדת, לבד מישראל ומארה"ב, ניצבות שוויץ וגרמניה, ובתחתיתה - סין, הודו וברזיל.
אבי ג'וזף כהן הציגה את שותפות קורנל-טכניון - המיזם המשותף להקמת מרכז המחקר המדעי-הנדסי יישומי בניו-יורק - כמיזם חשוב ביותר, הממזג משאבים פרטיים וציבוריים לטובת קידומו של החינוך המדעי-טכנולוגי, מתוך הבנה שחינוך זה הוא תנאי לצמיחה כלכלית בת-קיימא. "ההשקעה בחינוך היא ההשקעה הכלכלית החשובה ביותר, והמיזם של הטכניון ואוניברסיטת קורנל בניו יורק היא דוגמה מצוינת להשקעה כזו", אמרה.
"כלכלנים אוהבים לדבר על תמ"ג, על מצב שוק ההון ועל משתנים אחרים כמדדים למצבה הכלכלי של מדינה," הוסיפה. "אבל אני מדברת כאן על מדדים שמשפיעים על הכלכלה בטווח הארוך, וחינוך איכותי הוא הגורם הבודד המשמעותי ביותר בהשפעה על צמיחה כלכלית. לכן עלינו להבין שהשכלה היא חלק בלתי נפרד ממדיניות כלכלית אפקטיבית.
"הקשר בין השכלה למצב כלכלי ותעסוקתי הוא קשר הדוק גם ברמה האישית; בארה"ב, שיעור האבטלה בקרב כלל האוכלוסייה הוא 8.2%, ואילו בקרב בעלי השכלה גבוהה - פחות מ-4%. רמת השכר למפרנס עיקרי במשפחה היא 85,000 דולר בשנה לבעלי השכלה גבוהה, ו-20,000 דולר לחסרי השכלה כזו. יתר על כן - המיתון בארה"ב פגע אמנם בכל המגזרים, בהקשרים של אבטלה ורמת שכר, אבל את הפגיעה החמורה ביותר ספגו חסרי ההשכלה הגבוהה.
"בישראל הנתונים דומים: 50% מהתושבים בעלי 8 שנות לימוד ומטה חיים מתחת לקו העוני, לעומת 10% בלבד מקרב בעלי השכלה גבוהה יותר. שיעור העוני הנרחב ביותר שורר, כידוע, בקרב החרדים והערבים, ושתי הסיבות העיקריות לכך הן חסך בהשכלה וגודלן הממוצע של המשפחות במגזרים אלה".
בסיום הרצאתה העניק לה נשיא הטכניון, פרץ לביא, את ספרם של הפרופסורים שלמה מיטל ואמנון פרנקל על תרומתו הרבה של הטכניון ובוגריו למדינת ישראל, כמו גם ספר על הטכניון במאה השנים האחרונות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.