בורסות אירופה סגרו במגמה מעורבת; עליות בספרד ואיטליה

איטליה קיימה היום הנפקת אג"ח קטנה יחסית אך משמעותית ■ מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ספרד ב-3 דרגות ■ דיווח בספרד: הבנקים במדינה צריכים 60 מיליארד אירו

המסחר באירופה נסגר היום (ה') במגמה מעורבת כשהבורסות המרכזיות של לונדון, פרנקפורט ופאריס סוגרות בירידות ומנגד עליות נרשמו באיטליה, ספרד ויוון. תשואת האג"ח ל-10 שנים של ספרד חצתה היום לראשונה את רף ה-7%. השווקים גם הגיבו להנפקת אג"ח של איטליה שהתקיימה היום במהלכה נרשם זינוק חד בריביות. בנוסף על כך, עיתון מקומי ספרדי דיווח שהמבקרים החיצוניים של הממשלה מעריכים שהבנקים בספרד צריכים חבילת סיוע בהיקף של 60 מיליארד אירו. בתחום המאקרו, התפרסם היום מדד מהחירים לצרכן של גוש האירו והוא עמד בציפיות.

בורסת יוון זינקה היום ביותר מ-10% לקראת הבחירות הגורליות שייתקיימו במדינה ביום ראשון הקרוב, כשברקע תוצאות של "סקרים סודיים" שהצביעו לכאורה על ניצחון למפלגה השמרנית New Democracy ("דמוקרטיה החדשה") שתומכת בהישארות יוון בגוש האירו ובהמשך יישום הקיצוצים ותוכנית הצנע במדינה, שהוכתבו לה במסגרת חבילות הסיוע האירופיות.

הספרדים התעוררו הבוקר וגילו שדירוג האשראי של המדינה ירד ב-3 דרגות על ידי סוכנות דירוג האשראי מודי'ס. הסוכנות חתכה הלילה את דירוג האשראי של ספרד לרמה של "Baa3" מרמה קודמת של "A3", וציינו לשלילה את חובותיה הציבוריים הכבדים של ספרד, הכלכלה החלשה והגישה המוגבלת להון נוסף בשווקים.

בתוך כך, עיתון ספרדי מקומי דיווח הבוקר ששני המבקרים החיצוניים, שממשלת ספרד שכרה את שירותיהם על מנת להעריך את היקף הסיוע הדרוש למערכת הבנקאות המקומית, פרסמו דוח ראשוני לפיו הבנקים בספרד צריכים כ-60 מיליארד אירו על מנת לייצב אותם. על פי הדוח, שני בנקים בספרד צריכים לקבל כ-66% מהסכום, והשאר יתחלק בין 5 בנקים נוספים. (לסיפור המלא)

הבנק המרכזי האירופי פרסם היום נתונים לגבי היקף ההלוואות שנטלו ממנו הבנקים ברחבי אירופה. מהנתונים עולה שהבנקים בספרד רשמו שיא חדש במהלך חודש מאי בהיקף ההלוואות שנטלו מהבנק המרכזי ועמד על 324.6 מיליארד אירו, לעומת 316.9 מיליארד אירו שהבנקים בספרד נטלו בחודש אפריל.

המשקיעים נושאים את עיניהם גם אל עבר איטליה, שם התקיימה היום הנפקת אג"ח במהלכה הצליחה הממשלה לגייס את הסכום המקסימלי שנקבע - 4.5 מיליארד אירו. למרות הסכום הנמוך יחסית, מדובר בהנפקה חשובה שכן הריבית שממשלת איטליה נאלצה לשלם על אגרות החוב ל-3 חצו את רף ה-5% ועמדו על 5.3% לעומת ריבית של 3.9% ששולמה בהנפקה קודמת. כרגע, התשואות על אגרות החוב של איטליה ל-10 שנים עומדות כעת על 6.3%. (לסיפור המלא)

בתוך כך, קאנצלרית גרמניה אנגלה מרקל,הצהירה היום כי גרמניה הינה "הכלכלה היציבה והעוגן של אירופה", וכי ממשלתה תעשה כל שהיא יכולה כדי להוביל לפתרונות ורפורמות נוספים לריסון המשבר ביבשת. "גרמניה תשתמש בכוח שלה, כולל בשירותיה של אירופה ובשירותיהן של מדינות העולם כולן",דברי מרקל.

ביוון מתכוננים לבחירות הכלליות שיתקיימו ביום ראשון הקרוב, ואתמול עלה דיווח שקצב משיכת הכספים מהבנקים ביוון עומד כרגע על 800 מיליארד אירו ביום וזאת על רקע שמועות על ניצחון של מפלגת "סירציה" שמתנגדת לצעדי הצנע של הממשלה.

בראיון שהעניק נשיא צרפת פרנסואה הולנד לתחנת טליוויזיה מקומית אמר הנשיא הצרפתי שייתכן מאוד שמספר מדינות בגוש האירו יפעלו להוצאת יוון מהגוש אם המדינה לא תעמוד בהתחייביות שלה כלפי המוסדות הבינלאומיים.

בזירת המאקרו, לאחר שאתמול התפרסמו מדדי המחירים לצרכן ב-3 הכלכלות הגדולות בגוש האירו (גרמניה, צרפת ואיטליה), מתפרסם היום מדד המחירים לצרכן של גוש האירו לחודש מאי. המדד, כצפוי, נשאר ללא שינוי לעומת החודש הקודם ועמד על 2.4%, שזה עדיין גבוהה יותר מהיעד של הבנק המרכזי האירופי שעומד על קצת פחות מ-2%.

אסיה ננעלה בירידות

המסחר בבורסות אסיה ננעל היום בירידות על רקע הורדות הדירוג של כלכלת ספרד על ידי סוכנויות הדירוג אגאן ג'ונס ומודי'ס הלילה - ולאור החשש המתגבר מהחרפה במשבר החוב באירופה, אשר עלול להאיץ את ההאטה בכלכלה הגלובלית. המסחר בוול סטריט מתנהל במגמה מעורבת.

"ניכר כי החילוץ לבנקים בספרד בסוף השבוע לא עזר, אלא רק הגביר את הפוקוס על איטליה וגרמה למשקיעים לדאוג גם מהאג"ח הממשלתיות הספרדיות", אמר שיין אוליבר, מנהל השקעות ב-AMP Capital Investors. "אירופה נגררת יותר ויותר למיתון והכלכלה העולמית עדיין מאטה".

למרות חבילת החילוץ למערכת הבנקאית בספרד, יוצאות סוכנויות הדירוג בשלל מהלכים להורדות דירוג: בפיץ' הורידו דירוג של 18 בנקים בספרד, באגאן ג'ונס וכן במודי'ס הורידו את דירוג האשראי של ספרד (במודי'ס הורידו גם את דירוג קפריסין).

מעבר לכך, מתגברות הספקולציות באירופה כי לאחר חילוצה של ספרד והשמועות בדבר סיוע אפשרי לכלכלת קפריסין הקטנה, תדרוש איטליה - הכלכלה השלישית בגודלה באירופה כולה - סיוע חיצוני גם כן, בכדי לשרת את חובותיה.

[לטבלת ישראליות בעולם][לבורסות בעולם]