וול סטריט ננעלה בעליות; ציפייה לקראת התערבת הבנקים

בעולם ממתינים לבחירות ביוון ביום ראשון ■ אופטימיות בשווקים בציפייה להזרמת הון על ידי בנקים מרכזיים ■ אכזבה מנתוני המאקרו קרן המטבע: ספרד לא תעמוד ביעד הגרעון פייסבוק: התנודתיות במניה בהנפקה - בגלל התקשורת

המסחר בוול סטריט ננעל היום (ו') בעליות שערים על רקע הצפי להזרמת נזילות על ידי בנקים מרכזיים בעולם, ותוך המתנה מתוחה של השחקנים בשווקים בכל העולם לתוצאות הבחירות ביוון ביום א'. בזירת המאקרו התפרסמו היום נתונים מאכזבים.

המסחר בוול סטריט נסגר אתמול, כאמור, בעליות שערים, על רקע דיווח ברוייטרס כי בנקים מרכזיים נערכים לביצוע פעולה מתואמת להגדלת הנזילות במערכת הפיננסית והגשת סיוע לכלכלות מתקשות בגוש האירו בשבוע הבא, במידת הצורך (לאחר הבחירות ביוון). זאת, למרות שטף חדשות מדאיגות מכיוון אירופה: שם, נסקו אתמול תשואות האג"ח של ספרד קרוב לרמה של 7% על רקע הורדות דירוג למדינה ממודי'ס ואגאן ג'ונס, לאחר אישור החילוץ לבנקים.

בבריטניה, בינתיים, לא מחכים לתוצאות הבחירות ביוון ולאפשרות שהמדינה תפרוש מגוש האירו ותצית משבר כלכלי ופיננסי גדול יותר מזה שהתרחש עם קריסת ליהמן ברדרס בספטמבר 2008. נגיד הבנק המרכזי של בריטניה מרווין קינג (Mervyn King) הודיע אתמול כי הבנק, ביחד עם משרד האוצר, משיק תוכנית להזרמת מימון זול מאוד לבנקים לטווח הארוך, בהיקף של 100 מיליארד ליש"ט (כ-155 מיליארד דולר), בכדי שהם יעניקו יותר הלוואות לעסקים וחברות בסקטור הפרטי במטרה לאושש את הכלכלה שמושפעת מאוד מההתפתחויות בגוש האירו.

עוד אמר קינג כי הסיכוי שהבנק המרכזי יכריז על עוד תוכנית לרכישת אגרות חוב ממשלתיות (הקלה כמותית) גדל לאחרונה, אם כי הוא שלל רכישה של נכסים פרטיים. הוא הוסיף כי המשבר באירופה משפיע על בטחון העסקים והמשקיעים הפרטיים בממלכה וזה מוביל לתחזיות צמיחה נמוכות יותר.

נשיא הבנק המרכזי האירופי, מריו דראגי, טען היום במסיבת עתונאים בפרנקפורט כי אף מדינה באירופה לא עומדת בפני סיכון לאינפלציה. "ישנם סיכונים רציניים בכל הנוגע לחוסר הודאות", אמר. דראגי התייחס ישירות לעניין הזרמת ההון ואמר כי המערכת הבנקאית המרכזית של גוש האירו תמשיך להזרים הון לבנקים בעלי כושר פרעון במקרה הצורך. "לבנק המרכזי יש תפקיד חיוני בהזרמת הון על מנת להבטיח את מצבם של הבנקים. זה מה שעשינו לאורך המשבר, כשאנו מחוייבים לתפקידנו בשמירת יציבות מחירים לטווח הבינוני, וזה מה שנמשיך לעשות".

במקביל לעליות בשוקי ההון נרשמת מגמה חיובית במסחר באג"ח של ספרד. התשואה על אג"ח ל-10 שנים יורדת ב-10 נק' בסיס ל-6.8% לאחר שאתמול נגעה ב-7% במהלך המסחר.

מאקרו: תפוקה תעשייתית

מדד הייצור של האמפייר סטייט המודד את פעילות המגזר היצרני בניו יורק ירד בחדות בחודש יוני ל-2.3 נקודות, כך פרסם היום הפדרל ריזרב של ניו יורק. מדובר בירידה חדה מהצפוי, כאשר אנליסטים חזו ירידה ל-12.8 נקודות מ-17.1 בחודש מאי. הדבר נובע מהתנאים הגרועים של חודש מאי בכל הנוגע להזמנות חדשות ומשלוחים. גם הקריאות של המדד בכל הנוגע לתעסוקה היו חלשים.

גם התפוקה התעשייתית מאכזבת היום. התפוקה נחלשה בחודש מאי בעיקר בסקטור כלי הרכב, וזאת כתוצאה מההאטה הגלובאלית כחלק מהמשבר הכלכלי. לפי נתוני הפדרל ריזרב התפוקה התעשייתית ירדה בחודש מאי ב-0.1% לאחר שעלתה בחודש הקודם ב-1%. צפי האנליסטים היה כי המדד יישאר יציב.

גם מדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן הצביע על ירידה לרמה של 74.1 נקודות בחודש יוני. מדובר מרמה הנמוכה ביותר מאז דצמבר, וירידה חדה לעומת חודש מאי, אז עמד המדד על 79.3 נקודות. הצפי היה כי המדד יציג קריאה של 77.8 נקודות.

פייסבוק סגרה שבוע חיובי ראשון

התפתחות נוספת בפרשת ההנפקה הכושלת של פייסבוק . הרשת החברתית נאלצה למסור לרשות ניירות ערך בארה"ב מידע הנוגע להכנסותיה ולהערכות לגבי מחיר המנייה בהתבסס על כך. פייסבוק סיפרה לרגולטורים לפני ההנפקה בחודש שעבר כי הערכת מחיר היעד למנייתה לא היה שונה מאוד מההערכה למחיר המניה מוקדם יותר השנה: 30.89 דולר. ב-2011 העריכה החברה את השווי ההוגן של המניה בין 25.54 דולר ל-30.07 דולר. החברה אמרה כי היא החליטה על מחיר היעד ב-25 באפריל, לאחר שבתחילה הציעה מחיר יעד של 28-35 דולר (ההנפקה הייתה בסופו של דבר במחיר של 38 דולר). לטענתה התנודות החדות שנרשמו עם ההנפקה הן בשל דיווחים שונים בתקשורת לגבי תאריך ההנפקה הסופי ומהערכות שונות של שווי החברה.

וול סטריט ג'ורנל דיווח היום כי מיקרוסופט תרכוש את יאמר, המכונה "הפייסבוק של מקומות העבודה", בכ-1.2 מיליארד דולר. בנוסף עולים דיווחים כי ביום שני הקרוב החברה תשיק טאבלט חדש, והעסקה בינה לבין מיקרוסופט, במסגרתו האחרונה תרכוש פטנטים בסך 1.06 מיליארד דולר, נחתמה.

מניית נוקיה המשיכה לרכז עניין, לאחר צניחה של 15.8% אתמול. נוקיה מתכננת לפטר 10,000 עובדים ומתכוונת לסגור סניפים בעקבות הקשיים של הנהלת החברה לצמצם את הפסדי החברה. במסגרת תוכנית התייעלות כוללת, החברה תסגור משרדים שלה בפינלנד, גרמניה וקנדה.

גם קרדיט סוויס המשיכה לרכז עניין לאחר שצנחה במסחר אתמול.