ערב העסקה לפיה אבי רויכמן ואריה עובדיה ירכשו 30% מגרינסטון , ל"גלובס" נודע כי הנהלת החברה פנתה לאחרונה למשה שטרן שיחזור להנהלת EER. שטרן, מייסד חברת מחזור הפסולת, סיים את תפקידו כנשיא החברה אשתקד ובתחילת השנה התפטר מתפקידו כדירקטור ויועץ.
EER מחזיקה לטענתה בגישה חדשנית וייחודית לטיפול בפסולת מוצקה. החברה הוקמה בשנת 2000 על-ידי שטרן וקבוצת שרם-פודים-קלנר וגייסה במשך השנים קרוב ל-60 מיליון דולר מגורמים שונים כולל משלמה נחמה (לשעבר יו"ר בנק הפועלים) ומרעיה שטראוס שהשקיעו כל אחד 1.5 מיליון דולר. החברה לא הצליחה מעולם לייצר הכנסות ובקופתה נשארו כ-5 מיליון דולר בלבד.
הטכנולוגיה העיקרית של EER שפותחה ברוסיה במכון Kurchatov היא לטיפול בפסולת ברמת קרינה רדיואקטיבית נמוכה. לחברה מתקנן ניסיוני לצורך הדגמות ליד הכפר אעבלין בצפון, אך כאמור היא לא EER לא הצליחה מעולם להקים מפעל בעולם למרות שהתקשרה עם חברות שונות במשך השנים.
לאחר מספר ניסיונות שלא צלחו להסחיר את ההשקעה ב-EER, רכשה אשתקד גרינסטון את מניות השליטה בשלד הבורסאי RVB (לשעבר BVR) מידי היזם אביב צידון, תמורת כ-23 מיליון דולר.
בהמשך הועברו מניות השליטה ב-EER מידי גרינסטון לידי החברה הבת RVB, תמורת 15.7 מיליון דולר. מחיר העסקה שיקף ל-EER שווי של 52 מיליון דולר בהתאם להערכת שווי שביצע דן טהורי. אגב בשנת 2009 פרופ' אמיר ברנע העניק ל-EER שווי של 105 מיליון דולר, ולפני כן בוצעו מספר עסקאות אפילו בשווי גבוה יותר.
במסגרת העסקה חילקה RVB לבעלי המניות שלה דיבידנד במזומן של 10 מיליון דולר, כאשר חלקה של גרינסטון בדיבידנד היה 6.5 מיליון דולר. חלק מבעלי המניות ב-EER מכרו ל-RVB את החזקותיהם ב-EER תמורת הקצאת מניות וחלק נשארו עם מניות EER. לאחר השלמת העסקה מחזיקה גרינסטון ב-27% ממניות RVB ומשה שטרן וקבוצת יזמים מחזיקה ב-20% ממניות EER.
מרבית המשקיעים הפסידו את מרבית כספם בעסקה זאת כיוון שמניית RVB נסחרת בארה"ב (תחת סימול RVBHF) במחיר של 18 סנט. המסחר המועט במניה נעשה מעבר לדלפק (OTC) כלומר מחוץ למסחר בבורסה הראשית. ל"גלובס" נודע שיש גם מי שהרוויח בעסקה, איציק שרם, שבזמן שהיה דירקטור בחברת גרינסטון גזר קופון של 200-250 אלף דולר כדמי תיווך בעסקה. שרם כיהן כדירקטור מתחילת 2009 ועד לסוף 2010.
מנכ"ל EER היום הוא עופר סנדלסון והיו"ר הוא צחי אפלויג, המכהן גם בתפקיד יו"ר החברה האם של גרינסטון, לידר החזקות והשקעות. בחודש שעבר התפטר המדען הראשי של EER, לירן דור, שנחשב לדמות מפתח לאחר שעבד בה כ-7 שנים. בין דור לחברה נתגלעו חילוקי דעות בין השאר בעקבות סירובה להעניק לו הלוואה של כ-450 אלף שקל בתנאים שביקש.
שטרן שייסד את EER בשנת 2000, סיים באוגוסט 2011 את תפקידו כנשיא החברה והחל לעבוד כיועץ ודירקטור. בהמשך פרש לחלוטין מהחברה על רקע חילוקי דעות עם היו"ר צחי אפלויג. ל"גלובס" נודע שכעת יתכן ששטרן יארגן קבוצת משקיעים ויחזור לשליטה מלאה ב-EER. גרינסטון (לשעבר אורדן תעשיות) תשמח להיפטר מתחום פעילות שאין לה בו עניין רב.
ממשה שטרן נמסר כי "אכן הייתה אליי פנייה רשמית של הדירקטוריון לחזור לחברה. לא נכנסנו לפרטים מה משמעותה המעשית של הפנייה. הקמתי את אי.אי.אר לפני 12 שנה ואולצתי ע"י צחי אפילויג שרכש את השליטה בחברה - לעזבה לפני שנה, לאחר שנוטרלתי על ידו מכל פעילות וסירבתי לשמש יועץ בשכר. עזבתי את החברה כאשר היא בשיאה מבחינת הפיתוח העסקי והטכנולוגי (גם לפי הצהרתו של צחי) ובקופתה 8 מיליון דולר. אין לי ספק כי לאי.אי.אר יש את הטכנולוגיה המתקדמת בעולם בתחום הטיפול באשפה, טכנולוגיה שתוכר כסטנדרט העולמי בתהליך נקי, ללא זיהום, הטמנה או שריפה, וכמוצר לוואי מייצר אנרגיה. אשקול את ההצעה ואבדוק את מצבה של החברה היום והשינויים שחלו בה מאז עזיבתי, ואחליט בהתאם".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.