סטפן רואץ': "גוש האירו הוא תרמית פונזי שניתנת לתיקון"

סטפן רואץ' (Stephen Roach), פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת ייל, טוען בראיון ל"בלומברג", כי גוש האירו, במבנה שבו הוא נוצר הוא הונאת פונזי של המדינות החלשות

בעוד מנהיגי אירופה מתכנסים כעת (ה') בבריסל כדי לנסות ולמצוא פתרונות חדשים למשבר החוב האירופי, סטפן רואץ' (Stephen Roach), פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת ייל שהיה בעברו הכלכלן הראשי של בנק ההשקעות מורגן סטנלי באסיה, טוען בראיון ל"בלומברג" כי גוש האירו במתכונת שבו הוא נוצר הוא מזימת פונזי גדולה.

"יוון לדוגמא, 'נרשמה' לגוש האירו וכבר קיבלה את התנאים של גרמניה, כולל שיעורי הריבית הנוחים", טוען רואץ'. "לטעמי, זוהי הונאת פונזי שמסמלת את התוכנית הגרנדיוזית להעמקת האינטגרציה באירופה, שכן אותן מדינות חלשות לא עשו כלום כדי להרוויח את התנאים הכלכליים הנוחים הללו, אך קיבלו אותם בכל זאת".

אולם, ראוץ' סבור כי גוש האירו אינו אבוד ועוד יכול לצאת מהמשבר שתקף אותו מחוזק יותר. במהלך הראיון, הכלכלן הנודע השווה את מצבן של מדינות גוש האירו למצבן של מדינות אסיה בסוף שנות ה-90, שנקלעו למשבר כלכלי קשה ונאלצו ליטול הלוואות מקרן המטבע העולמית בתנאים קשים בהרבה מאלו שקיבלו מדינות גוש האירו, במה שמכונה תוכניות חילוץ.

ראוץ' טוען כי בתוך שנתיים מסוף המשבר, מדינות אסיה צמחו בשיעורים גבוהים והובילו את הכלכלה הגלובלית לשיאים חדשים בתחילת שנות ה-2000, עם פרוץ משבר הדוט.קום. "גם מדינות גוש האירו יכולות לצמוח מהמשבר הנוכחי ולצאת מחוזקות יותר", ציין ראוץ'.