מיט רומני, שצפוי להיות המועמד הרפובליקני בבחירות לנשיאות ארה"ב, יבקר בקיץ בישראל וייפגש עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הנשיא שמעון פרס, ראשי מפלגת העבודה וראש הממשלה ברשות הפלסטינית, סאלאם פיאד. הביקור יימשך, קרוב לוודאי, פחות מיומיים ורומני מתכנן לכלול בו לפחות אירוע פומבי אחד.
כך מסר אמש (ב') "ניו יורק טיימס" בידיעה מירושלים. העיתון מציין שיועץ בכיר של נתניהו אישר את הידיעה.
"רומני הוא ידיד אמת של ישראל ואנו נשמח להיפגש עמו", אמר ל"טיימס" רון דרמר, היועץ הבכיר. "אנו מעריכים את התמיכה הדו-מפלגתית החזקה בישראל ואנו משוכנעים שהביקור רק יחזק אותה". דרמר, יליד ארה"ב, עבד עם פוליטיקאים רפובליקניים שם לפני שעלה לישראל.
רומני מקווה שביקור בישראל ידגיש את תמיכתו בה וייסייע למשוך למחנה שלו מצביעים יהודים ואולי גם תורמים יהודים, שמשמשים מטרה נחשקת לשתי המפלגות. המטה שלו שואב עידוד מהעובדה שסקרים מסוימים מצביעים על התרככות התמיכה היהודית החזקה באובמה ומקווה שהביקור המתוכנן בישראל יחזק את המגמה הזו. רומני גם מקווה שהביקור יחזק את מעמדו בקרב הנוצרים האוונגלים, שלתמיכתם הלוהטת במדיניות ממשלת נתניהו כלפי הפלסטינים אין כמעט מתחרים בארה"ב. אוונגלים רבים עדיין אינם נותנים אמון ברומני בגלל חשד שהשקפותיו החברתיות אינן שמרניות דיין, למרות מאמציו להתיישר ימינה בפריימריז של המפלגה הרפובליקנית.
בנאום בווידיאו בוועידה השנתית של אייפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון, במארס, הבטיח רומני שישראל תהיה יעד ביקורו הראשון מחוץ לארה"ב כנשיא. בכך הוא ירה חץ מושחז לעבר הנשיא המכהן, ברק אובמה, שלא ביקר בישראל מאז שנבחר. אך אובמה ביקר בישראל כמועמד לנשיאות, ביולי 2008, ונפגש עם נתניהו, שהיה אז ראש האופוזיציה, וכן עם רה"מ, שר הביטחון ופיאד. הוא גם ביקר ביד ושם ובשדרות.
זה יהיה ביקורו הרביעי של רומני בישראל. לפי מטה הבחירות שלו, הוא ביקר בה בפעם הראשונה עם משפחתו, יחד עם קבוצה של הכנסיה המורמונית. בביקור השני, ב-2007, הוא נאם בוועידת הרצליה. בביקורו השלישי, בינואר 2011, הוא בילה שלושה ימים בישראל כחלק ממסע שכלל גם את אפגניסטן וירדן.
מועמדים לנשיאות ממעטים לצאת מארה"ב בעיצומו של הקמפייין (ישראל היא יוצא מכלל), אך רומני, שהיה מנכ"ל המשחקים האולימפים בסולט-לייק-סיטי ב-2002, מתכנן להיות נוכח בפתיחת האולימפיאדה בלונדון. לא ברור אם הביקור בישראל יערך בצמידות לביקור באולימפיאדה או בהזדמנות אחרת.
מתחילת הקמפיין של רומני, הפגנת תמיכה בישראל היא אחד מעמודי התווך של מצע מדיניות החוץ שלו. כך, למשל, בנאום בחירות ב-17 ביוני, תקף רומני בחריפות את מדיניות אובמה כלפי המזה"ת והכריז, שאם ייבחר הוא יהיה ההיפוך הגמור מאובמה בכל מה שנוגע ליחסי ארה"ב - ישראל. הוא הוסיף: "ראו את מדיניות אובמה כלפי איראן. הוא נשמע כמו אחד שחושש שישראל תתקוף את איראן יותר מאשר הוא חושש שאיראן תרכוש יכולת גרעינית". בנאומו באייפא"ק במארס הוא הכריז: "אני מבין שבישראל, גיאוגרפיה היא ביטחון". הוא הבטיח: "לעולם לא אקרא לישראל לחזור לגבולות שאינם בני הגנה".
ובהתמודדויות בפריימריז אמר רומני לא פעם שאובמה משליך את ישראל לכלבים (או בתרגום מילולי: משליך את ישראל אל מתחת גלגלי האוטובוס).
בתגובה על דברי רומני, שהוא יהיה ההיפוך של אובמה, אמר דובר מטה הבחירות של הנשיא המכהן: "רומני מנסה שוב לקושש לעצמו הישג פוליטי בזוי ע"י עיוות רקורד התמיכה של הנשיא אובמה בישראל... יחסינו עם ישראל חשובים מכדי שרומני ינצל אותם למשחקים פוליטיים".
"למה מתכוון רומני כאשר הוא אומר שהוא יהיה היפוכו של אובמה בתחום היחסים עם ישראל"? - שאל הדובר. "האם כוונתו היא שכאשר הוא יהיה נשיא הוא ישים קץ למדיניות אובמה שבמסגרתה קיבלה ישראל את חבילות הסיוע הביטחוני הגדולות ביותר בתולדותיה? האם הוא מתכוון לך, שכנשיא הוא יותיר את ישראל לבדה בזירת או"ם? או שהוא יפסיק לממן את מערכת כיפת ברזל? האם הוא יזנח את הקואליציה שפועלת עתה יחדיו כדי לבלום את השאיפות הגרעיניות של איראן"?
בעוד שהיחסים בין אובמה לנתניהו אינם חמים, בלשון המעטה, רומני גאה בידידות רבת שנים עם ראש הממשלה, שנרקמה כאשר השניים עבד יחדיו בבוסטון קונסאלטינג גרופ, באמצע שנות ה-70. מישהו דאג להדליף את הסיפור ל"ניו יורק טיימס" לפני כמה חודשים.
פעיל דמוקרטי, המעורה ביחסי ישראל - ארה"ב, אמר ל"גלובס" במאי, כאשר נפוצו השמועות הראשונות על הביקור, כי לכאורה ביקור בישראל עשוי לתת לרומני הזדמנות להשמיע הצהרות פרו-ישראליות על רקע של ירושלים או תל-אביב, אך התועלת האלקטורלית של מחווה כזו מוטלת בספק. "הביקור, אם אכן הוא יתבצע, יכוון רק לבוחרים יהודיים", אמר המקור. "שום פלח אחר באוכלוסיית הבוחרים לא ישתית את הצבעתו על יחסי ישראל - ארה"ב. בעייתו של רומני היא, שהגורם הישראלי אינו משמעותי גם אצל רוב הבוחרים היהודיים, למעט אורתודוכסיים וחלק מהחרדים".
לדבריו, רוב יהודי ארה"ב ממוקדים בכלכלה, כמו כל המצביעים האחרים. נוסף לכך, הם נוטים להיות ליברלים, והם לא יצביעו בעד מועמד שמתנגד להפלות ולאמצעי מניעה ושמנסה לפורר את החיץ בין דת למדינה, כמו רומני.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.