האוצר: זינוק של 15% ברכישת דירות להשקעה במאי

העלייה ברכישת דירות להשקעה - הראשונה מזה שנה וחצי ■ האוצר: "את הגידול בפעילות המשקיעים בחודש מאי מובילים אזור השרון ואזור השפלה" ■ מחירי הדירות החדשות נפלו ב-13% בשנה שהסתיימה במאי

נראה כי הורדת הריבית על-ידי בנק ישראל בחודשים האחרונים מחזירה את המשקיעים לשוק הנדל"ן: בחודש מאי נרשם זינוק של 15% ברכישת דירות להשקעה (בהשוואה למאי אשתקד), לראשונה מזה שנה וחצי. כך עולה מהסקירה החודשית של משרד האוצר על מצב המשק, "אורות אדומים", המתפרסמת היום (ה').

זוהי הפעם הראשונה מאז דצמבר 2010 בה נרשם גידול במספר הדירות שנרכשו להשקעה בחודש מסוים בהשוואה לחודש המקביל לו אשתקד. "מאז נובמבר 2011 ניתן להבחין בהתמתנות בשיעורי הירידה ברכישת דירות להשקעה (כאשר במאי כאמור כבר נרשמה עלייה), ייתכן, בין היתר, על רקע הירידה בריבית בנק ישראל", נכתב בסקירת האוצר. "את הגידול בפעילות המשקיעים מובילים אזור השרון ואזור השפלה, אזורים שאינם מאופיינים בדרך כלל בפעילות ערה של משקיעים".

כזכור, במאי השנה חלה ההתעוררות ניכרת בהיקפי המשכנתאות שנטל הציבור, ושהסתכמו ב-4.1 מיליארד שקל, כך על-פי נתוני בנק ישראל.

יצוין כי, במכירת דירות על-ידי משקיעים (שמכרו הן למשקיעים אחרים והם לרוכשים למטרות מגורים) נרשמה בחודש מאי עליה של 7% בהשוואה לחודש מאי אשתקד.

זינוק במכירות

עוד עולה מסקירת האוצר, כי מספר הדירות הישנות והחדשות שנמכרו במאי 2012 - 9,359 יחידות דיור - גדול ב-17% מהכמות שנמכרה במאי אשתקד, והמספר הגדול ביותר מאז מארס אשתקד.

בפילוח גיאוגרפי, בולט אזור טבריה עם עליה בשיעור של 130% במספר העסקאות בהשוואה לחודש מאי אשתקד, "כתוצאה מגידול חד ברכישת דירות על-ידי זוגות צעירים באזור זה", כותבים כלכלני האוצר. בירושלים ובאזור השפלה נרשמה עלייה של 20% במספר העסקאות. שיעור גידול מתון יותר (8%) במספר העסקאות, נרשם בתל אביב ובחיפה.

נתונים ראשוניים של משרד האוצר לחודש יוני מצביעים על ירידה במספר העסקאות בהשוואה לחודש מאי, אך עלייה מסוימת בהשוואה לכמות העסקאות בחודש יוני אשתקד.

באוצר מסרבים לנקוב במחיר דירה

לפי נתוני האוצר, במאי צנח מחירה החציוני של דירה חדשה בישראל ב-13% בהשוואה למאי 2011. אך אם בעבר פרסם משרד האוצר את מחירי הדירות עצמם בסקירותיו, בחודשים האחרונים נפקד מהסקירה המחיר עצמו, והוא ניתן רק לבקשת כתבים. עם זאת, היום כבר סרבו בדוברות משרד האוצר לבקשת "גלובס" לקבל את המחיר החציוני הנוכחי בטענה ש"אנו מפרסמים רק שיעור שינוי ולא מחיר גולמי". באוצר הדגישו כי מחירי הדירות יתפרסמו בסקירה הרבעונית באוגוסט, ואחת לרבעון לאחר מכן, אך לא בסקירות החודשיות.

עוד עולה מדוח האוצר, כי בהשוואה לאפריל השנה, ירדו מחירי הדירות החדשות ב-0.6%. כלכלני האוצר מציינים כי "בהשוואה לחודשים הקודמים ניכרת שונות גבוהה יותר בשינויי המחיר בין הקבלנים". בממוצע, שיעור הירידה החד ביותר במחיר נרשם באזור ירושלים - אך באוצר לא מציינים מהו שיעור הירידה באחוזים. באזור השרון נרשמה ירידה בשיעור של 0.5% במחירי הדירות החדשות. ואילו באזור המרכז (לא כולל ת"א) נרשמה עליית מחירים מתונה בשיעור של 0.4%.

עוד עולה מסקירת האוצר, כי שיעור רוכשי "דירה בהמתנה" (משפרי דיור שרכשו דירה טרם מכירת דירתם הנוכחית) נותר ללא שינוי משמעותי בהשוואה לחודש הקודם, למעט בתל אביב, שם נרשמה עלייה של 10%. "כאשר בוחנים את הקצב בו נמכרות הדירות הנמצאות 'על המדף', נמצא כי קצב המכירות הגבוה ביותר הוא באזור ת"א", לשון הסקירה. "לפיכך, ניתן להסיק כי העלייה בשיעור רוכשי דירה בהמתנה בחודש מאי בת"א מבטאת עליה בביטחון משפרי הדיור שיצליחו למכור את דירתם הנוכחית".

"נדל"ן - האופציה שנותרה למשקיעים"

בתגובה לנתוני האוצר, מסר היום רוני כהן, מנכ"ל חברת שיווק הנדל"ן "אלדר", כי "סביבת הריבית הנמוכה מקלה על מימון ההשקעה בדירות והתנודתיות בשוקי ההון גורמת למשקיעים לחפש השקעות בטוחות יותר". להערכתו, "רכישת דירות על ידי משקיעים רק תיטיב עם הצעירים שנאלצים להתמודד היום עם עלייה בדמי השכירות בשל היצע נמוך".

עידן אלקבץ, מנכ"ל משותף בחברת עתיד ניהול משכנתאות, מסר כי "את מה שמגלים לנו נתוני האוצר היום, יודעים הבנקים למשכנתאות לא מאתמול. אנו רואים גם אצלנו גידול במשכנתאות מנוהלות של רוכשי דירות להשקעה. הרי, איזו ברירה יש לאנשים שרוצים לשמור את ערך החסכונות שבידיהם? הבורסה מאוד תנודתית ומסוכנת, והמשבר הכלכלי באירופה עלול לגרום לאובדן חסכונות המשקיעים, ובמקביל, על הפיקדונות בבנקים מקבלים ריבית שלא מכסה את שיעור האינפלציה. האופציה שנותרת למשקיעים היא רק של רכישת נדל"ן, המחוסן יחסית מפני ירידת ערך ואף מסוגל להניב תשואה נאה של יותר מ-5% אם יוצאים מגבולות המרכז".

אלקבץ הוסיף כי "בחודשיים האחרונים לקוחות רבים העידו שהמבצעים השונים בהם נקטו הקבלנים כדי לעורר את השוק תרמו להחלטתם לרכוש דירות להשקעה".

לדברי רמי צרפתי, מנכ"ל רמי צרפתי חברה לבנייה, "בעבר משקיעים היו רוכשים דירות בעיקר בגוש דן, מכיוון ששם היה היצע גדול של דירות קטנות להשקעה. כיום, יש היצע של דירות קטנות גם במעגל השני והשלישי של תל אביב במחירים אטרקטיביים, דבר שמעודד את המשקיעים לרכוש דירות גם באזורים אלו".

רכישת דירות
 רכישת דירות

מקור: משרד האוצר