הדולר היציג התחזק בכ-0.4%; "משבר החובות רחוק מסיום"

הדולר נקבע ברמה של 3.93 שקלים ומנגד האירו נחלש בכ-0.5% ל-4.87 שקלים ■ קרן המטבע צפויה להוריד את תחזית הצמיחה העולמית

יום המסחר בשוק המט"ח (ו') מתנהל במגמה מעורבת, כשהדולר היציג רשם עלייה של כ-0.4% לרמה של 3.93 שקלים ומנגד האירו נחלש בכ-0.5% ל-4.87 שקלים. בעולם נסחר האירו בירידה של כ-0.1% לרמה של 1.238 דולרים לאירו.

בארץ ובכל העולם למעשה ממתינים היום לנתון שוק העבודה בארה"ב, שיתפרסם ב-15:30 שעון ישראל. הדוח צפוי להציג "רק" 95 אלף משרות חדשות שנוצרו במשק האמריקני ביוני. שיעור האבטלה בארה"ב צפוי לעמוד על 8.1%.

כלכלני בנק לאומי מעריכים בסקירתם השבועית כי על אף ההתפתחויות החיוביות האחרונות באירופה, משבר החובות רחוק מסיום והמסחר במט"ח יתנהל על רקע ההתפתחויות שם. בנוסף, "לא מן הנמנע כי בהמשך ייתחזק הדולר האמריקני מול השקל בשל התבצרות משקיעים בנכסים בטוחים".

קרן המטבע צפויה להודיע בעוד כשבוע וחצי כי היא מפחיתה את תחזית הצמיחה העולמית, על רקע האטה כלכלית וירידה בהשקעות באזורים רבים ובכללם ארה"ב, אירופה, ברזיל וסין. התחזית המעודכנת צפויה להתפרסם ב-16 ביולי. יו"ר הקרן, כריסטין לגארד, הביעה היום דאגות בנוגע להיקף הצמיחה העולמית, יום אחד בלבד לאחר שבנקים מרכזיים בסין, אירופה ובריטניה הכריזו על פעולות מוניטאריות נוספות במטרה לאושש את הכלכלות שלהם. "בחודשים האחרונים חלה הדרדרות בתנאים הכלכליים בכלכלות בולטות כמו ארה"ב, אירופה וכלכלות מרכזיות בשווקים המתפתחים", אמרה היום לגארד בטוקיו. "אנחנו נעדכן את התחזיות שלנו בהמשך החודש והן יהיו כנראה נמוכות מהתחזיות הקודמות", הוסיפה.

הבנק המרכזי האירופי (ECB) הפחית אתמול, כצפוי, את הריבית המרכזית ב-0.25% לשפל היסטורי. אולם, נראה כי קיימת אכזבה רבה משום שהיו"ר דרגי לא רמז על רכישות אג"ח נוספות - כפי שציפו בשווקים. המשקיעים הגיבו גם להודעות הבנקים המרכזיים בסין ובבריטניה, שהכריזו על מהלכי הרחבה מוניטארית משלהם לפני פתיחת המסחר.

מייד עם סיום נאומו של מריו דרגי, השווקים באירופה החלו לצנוח, זאת משום שדרגי לא ענה לציפיות שלהם ולא הכריז על תוכנית נוספת לרכישות אג"ח. "כלכלת גוש האירו חלשה ומתמודדת עם סיכונים רבים", כך אמר דרגי במסיבת עיתונאים שקיים מייד לאחר הכרזת הריבית. "קיימים לחצים אינפלציונים וחוסר ודאות גדול שמכביד אל אמון המשקיעים", הוא הצהיר, במה שנראה כ"תרוץ" לכך שהוא החליט לא לצאת בהרחבה של תוכנית רכישות האג"ח או בתוכנית נוספת להגברת הנזילות הבנקאית.

"כשרמות הריבית כל כך נמוכות עוד לפני ההורדות האחרונות, הן כבר לא משפיעות בצורה משמעותית על הכלכלה", כך אומר פרופ' סטפן רואץ' מאוניברסיטת ייל בראיון לבלומברג. "יש חולשה מסביב לעולם ולא ניתן לצפות שהקלות מוניטאריות נוספות יזניקו את הכלכלה העולמית".