שר האנרגיה והמים ד"ר עוזי לנדאו גילה כי הוא "מתפלל" שתתרחש בישראל הפסקת חשמל ארצית חמורה כדי שהציבור יבין סוף-סוף את משמעות בצורת החשמל שאליה נקלע המשק. בדברו ביום שישי בכנס המועצה ההנדסית של התאגדות מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה אמר לנדאו "לפעמים אני מתפלל שתהיה תקלה קשה כדי שאנשים יבינו. היום אתה קם ואתה צריך תחנת כוח קטנה בבית, ובחוץ צריך חשמל בצמתים ולכל מערכות המיחשוב. כנראה שעד שלא נשלם מחיר לא נבין". לנדאו גילה כי התחזיות המטאורולוגיות צופות שהקיץ יהיה השנה חם מהרגיל וציין כי כל נפילה של תחנת כוח גדולה בשל תקלה תוביל למחסור בחשמל.
יושב ראש התאגדות מהנדסי החשמל אמיל קויפמן סייג מעט את דרביו של לנדאו ואמר כי "לא יכול להיות שתהיה מערכת, ויגידו שלא יכול להיות שיהיו הפסקות חשמל. התפקיד שלנו זה להקטין אותן ולמצוא פתרונות לחזרה לתפקוד תקין אם יהיו הפסקות חשמל. אם רגולציה תהיה חכמה אז כנראה שיהיו פחות הפסקות חשמל ופחות בעיות בתחום רשת החשמל".
יושב ראש חברת החשמל יפתח רון טל אמר בכנס כי כור גרעיני לייצור חשמל יוקם בסופו של דבר בישראל "יש צורך כזה (בפיתוח תחנת כוח גרעינית ע"ב) והוא אפשרי. יש צורך לשת"פ בין מדינות אבל אם אתם שואלים אותי אם זה יקרה, זה יקרה, ואנחנו נערכים לזה. אנחנו כתבנו תוכנית לאוניברסיטת באר שבע שיעשו התמחות בהנדסת גרעין".
טל העריך כי שיעור ייצור החשמל מגז טבעי יגיע ל-90% מסך כושר ייצור החשמל במדינה בשנת 2020. "תוציאו פנקסים ותרשמו",אמר למהנדסי החשמל. "בחישובים הכי שמרניים יהיה 70%, יהיה 80% וגם 90%". רון טל הוסיף כי ישראל הזניחה את סוגיות אחסנת הגז , שהייתה מאפשרת לה להגביר את אמינות האספקה של הדלק החיוני.
"פשוט נרדמנו",אמר טל. "לא יכול להיות שמאחסנים סולר ופחם לכמה שבועות וגז - אפילו לא לשעה. יש יכולת לאחסן ליד תחנות הכוח אין מקום בעולם שלא עושים את זה". טל חשף פרטים על תוכניות כבל החשמל התת-ימי שיחבר את ישראל לאירופה דרך קפריסין ואמר "אנחנו בודקים היתכנות פיננסית להעברת קו חשמל ולהתחבר לגריד האירופאי וזה בידנו. אנחנו מדברים על יכולת של 2000 מגה-וואט".
יאשה ירבובסקי, מנהל אגף בכיר הנדסה ותשתית וממונה על הבטיחות ברשות הגז הטבעי, הבהיר לנוכחים מדוע המחסור בגז טבעי עשוי להמשך עוד שנים רבות ולא יסתיים עם תחילת הזרמת הגז ממאגר "תמר" באפריל 2013. "אי אספקת הגז עולה למדינה מיליארד דולר בשנה", אמר ירבובסקי. "מה שהמשק צריך נכון להיום הוא סדר גודל של 1.5 מיליון קוב שעתי של גז טבעי ומה שמגיע מתמר (לאחר חיבור המאגר לחוף באמצע 2013 ע"ב) זה 1.1 מיליון".
"אנחנו יודעים עכשיו שעם כל תמר הכמות אינה מספקת ויהיה חוסר בגז. עם LNG זה יהיה עוד 300 אלף ויש מחשבות של קבוצת נובל להגביר את האספקה אבל עוד לא ראיתי את תוכניות כדי להגביר עד 1.4 מיליון קוב", אמר ירבובסקי. "בתכלס יש לנו חוסר בגז טבעי גם בעתיד. נידרש להביא עוד ספק גז טבעי ואנחנו מקדמים עם משרד האנרגיה והמים להכין עוד נקודת לקליטת גז טבעי בחוף. לדעתי קיים סיכוי רב שתהיה קליטה בצפון ב-2 נקודות".
"המועצה הארצית אישרה כבר להתקדם עם חמישה שטחים שנבחרו מועדפים וישארו מהם 2 והפרויקט יקום", אמר ירבובסקי בדבריו. "מדובר על שטח ענק ופרויקטים שיוקמו עד 10 ק"מ מהחוף. מה שקשה זה להקים את הטרמינל היבשתי. יש רעיונות לטפל בים אבל אין חיה כזאת בעולם".
מלאכי אלפר, מנכ"ל פז בית זיקוק אשדוד מתח ביקורת על התכנית לחייב את מפעלי התעשייה להיכנס להסדרי השלת עומס, על מנת להפחית את צריכת החשמל שלהן בשעות השיא. "חלק מהדברים ששמענו פה היום הם נאיביים" אמר אלפר. "הפניה אל הצרכן, המוכנות למחסור, ההשלה. אני לא יודע איך אינטל עושה השלה על ה-60 מגהוואט שלה על מה שהמפעל צורך, או חיפה כימיקלים שלוקח 5 ימים לעשות השלה בין הפעלה להפעלה ואני לא רואה את זה קורה. צריך לראות לפני זה איך מנצלים כל מגה וואט פנוי וזה לא נעשה עד היום וזה אפוף בסבך של רגולציה"
"ניראה לי שכאשר מדברים על ניהול משבר השיקול הכלכלי מול מחסור בחשמל הוא בטל בשישים. גם ההסתמכות על תמר כעל מקור יחיד", אמר אלפר. "אנחנו עוד לא יודעים על כל הצרות שיש בדרך, קונדנסט, הגופרית, האם האסדה באמת תגיע בזמן? אנחנו משק שנמצא במיתון. אנחנו רואים שוק גלובלי שנכנס למיתון ובמצב כזה לא עוצרים תעשייה ולא משילים עומסים. ואם עושים את זה, זה יהיה אחרי שניצלנו כל מגה וואט חופשי שנמצא במשק".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.