סקר מדד אמון הצרכנים של גלובס אותו עורך מכון סמית מגלה כי 9.1% מהישראלים לא פסלו ביוני רכישת דירה בתוך חצי שנה. הנתונים לאפריל ולמאי היו דומים למדי, כך שהממוצע הנע התלת-חודשי של יוני התייצב ב-9%.
בניכוי המהססים, והתמקדות רק במי שהצהירו כי יקנו דירה - מקבלן או "יד שנייה" - בששת החודשים הקרובים, מלמד מדד אמון הצרכנים של החודש שהישראלים יורדים מהגדר: שיעור המתכוונים לרכוש זינק ב-37% לעומת יולי אשתקד. ומשום שמחירי הדירות (הגבוהים) אינם תולדה של 12 החודשים האחרונים, נראה שמדובר בתוספת ממש של מתכוונים לרכוש.
מהצד השני, נמצאת בדיקה נוספת בסקר: הציפיות לגבי המצב הכלכלי האישי בעוד חצי שנה - יותר טוב, פחות טוב או ללא שינוי. התשובות החודש היו פסימיות מאוד, ומזכירות את הימים הרעים ערב המחאה החברתית של קיץ 2011.
את הסתירה בין שתי הממצאים אפשר ליישב בהנחה שיותר ויותר אנשים החליטו להגשים את חלום הדירה, גם אם האופק שהם רואים לפניהם דווקא מתקדר. אפשר גם שאלו הם המשקיעים, כפי שנכתב בדו"ח האוצר לחודש יוני "בולטת עלייה במספר הדירות הנרכשות להשקעה לאחר תקופה ממושכת של ירידה בפעילות המשקיעים בשוק הנדל"ן".
נזכיר כי ריבית המשכנתאות נמצאת במגמת ירידה מאז דצמבר 2011, וזאת לצד הורדת הריבית המוניטארית במשק, שהחלה עוד בספטמבר 2011 בצל החרפת המשבר באירופה.
שני "נתוני האמת" של שוק הדיור - משכנתאות ועסקאות - צועדים ביוני באותו כיוון ומעידים על חודש "חם". היקף המשכנתאות שניתנו ביוני הגיע ל-4.1 מיליארד שקל, זינוק בשיעור 35% בהשוואה למאי. רמה כה גבוהה נרשמה רק ביולי 2011 וייתכן שמגבלת השליש על רכיב הפריים שהוטלה במאי 2011 איבדה מכוחה לרסן את השוק, כשהריבית יורדת.
גם מספר העסקאות זינק במאי בחדות ל-8,921, לעומת אפריל עם 6,248 דירות (אולי גם בשל החגים). נתון מאי הוא הגבוה ביותר מאז מארס 2011. נתונים ראשוניים שפרסם האוצר לגבי יוני מצביעים אמנם על ירידה במספר העסקאות בהשוואה לחודש מאי, אבל עדיין מדובר בעלייה בהשוואה ליוני אשתקד, שבו נסגרו 7,500 עסקאות.
מדד אמון
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.