הצעה: רשת ביטחון למשקיעים במיזם הסיבים

אחד מהמשקיעים ל"גלובס": "רשת ביטחון תבטיח שחלק מההשקעה לא יירד לטמיון. אם המדינה מאמינה בפרויקט לא צריכה להיות לה בעיה להסכים"

שבוע למועד הגורלי למכרז הסיבים האופטיים של חברת החשמל, והחשש מכך שהמשקיעים לא יגישו הצעות רק הולך וגובר. על רקע הקשיים בהוצאת המיזם לפועל, ל"גלובס" נודע כי חלק מהמשקיעים העלו רעיון לפיו המדינה תעניק למיזם רשת ביטחון במקום מענק בסך 150 מיליון שקל. זאת על רקע הסיכונים שהפרויקט טומן בחובו ובשל הקושי להשיג לו מימון.

כפי שזה נראה כעת, ספק אם ניתן יהיה לשנות את תנאי המכרז בזמן כה קצר בשל לוחות הזמנים, כך שהסיכויים שאכן ייבחר משקיע ביום ראשון הבא - אינם

גבוהים. במידה וכך יקרה, סביר להניח שהמדינה תצטרך לגבש מכרז חדש.

אחד המשקיעים אמר היום (א') ל"גלובס", כי הרעיון לרשת ביטחון זהה למודלים דומים בתחום התשתיות, כמו כביש 6. "נוצרה כאן סיטואציה שבה שוק התקשורת השתנה בצורה דרמטית, והקמתו של השוק הסיטונאי המתהווה מייצרת עבור המשקיעים דרגת סיכון גבוהה שקשה להעריכה". לדבריו, רשת ביטחון תבטיח שחלק מסוים מההשקעה לא יירד לטמיון במידה שהביקושים יהיו נמוכים מהתחזיות. "אם המדינה באמת מאמינה בפרויקט לא צריכה להיות לה בעיה להסכים למודל וכך גם לא נצטרך את המענק", אמר.

בתוך כך נודע, כי ועדת הבחירה שלחה למשקיעים מכתב לפיו תיווכה עבורם את ההליכים מול בנק European Investment Bank (EIB), כך שאם יפנו לקבל ממנו מימון - הם לא יצטרכו לשלם עבור מסמך הסודיות. עם זאת, המשקיעים אומרים כי לא מדובר בשינוי מהותי עבורם.

עד לפני כמה שבועות, ויה אירופה ובאטם היו אמורות להתמודד יחדיו על המכרז. הקבוצות האחרות - אלביט, וקבוצת רם בלינקוב - הודיעו שלא יתמודדו. היום, התמונה נראית מעט שונה והסיכוי שיהיו מתמודדים במכרז הם נמוכים מאוד וכלל לא בטוח אם המשקיע השבדי, ויה אירופה, אכן יגיש הצעה.

"המכרז חשוב לעתיד המדינה"

צביקה מרום, הבעלים של באטם, אמר בתגובה ל"גלובס": "אני חושב שהמכרז הזה הוא חשוב מאין כמוהו לעתידה של מדינת ישראל. יש לעשות את המיזם הזה בטכנולוגיות המשובחות והטובות ביותר על מנת שנוכל לקבל חלק מהיתרון היחסי שלנו בהיי-טק חזרה. המכרז אף יעזור להתמודד עם ההאטה הכלכלית בשילוב נכון יותר של הפריפריה במרכז. לכן, הממשלה צריכה לבדוק איך לעשות את המיזם הזה בצורה הטובה ביותר, הטכנולוגית ובמהירות הרבה ביותר שאפשר, במקום להתעסק עם איך וכיצד לשפות את חברת החשמל בכל מיני שיפויים, וכיצד 'לדפוק' את היזם בשיטות שונות ומשונות מבית המדרש של הקומבינה".