המסחר באירופה נחתם בירידות; נאום דרגי לא סייע לשווקים

דריכות לקראת פגישת מנהיגי גוש האירו ■ רה"מ יוון צלח הצבעת אי אמון בממשלה ■ המאזן המסחרי של גרמניה נותר חיובי ברמה של 15 מיליארד אירו -אך מתחת לציפיות האנליסטים ■ דרגי: ייתכנו הורדות ריבית נוספות

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ב') בירידות, תוך המתנה להצהרות שייצאו מפגישת שרי האוצר של מדינות גוש האירו היום. לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", צפויה התקדמות בנושא הפיקוח על 25 הבנקים הגדולים באירופה, כצעד נוסף לקראת איחוד בנקאי. תשואות האג"ח הממשלתיות של ספרד שוב קרובות לרף הפסיכולוגי של 7%, ועומדות על 6.94% באג"ח ל-10 שנים, ויו"ר הבנק המרכזי מריו דרגי שרמז היום על הורדות ריבית נוספות, לא סייעו לשנות את הסנטימנט השלילי.

שרי האוצר של מדינות גוש האירו עשויים להודיע היום על הקמת סוכנות חדשה באירופה שתדווח לבנק המרכזי האירופי על מצבם של 25 הבנקים הגדולים באיחוד, בצעד שאמור לקרב את האיחוד האירופי לעבר איחוד בנקאי. (לסיפור המלא)

ביוון, רה"מ הטרי סמארס צלח הצבעת אי אמון בממשלה, מה שסולל את הדרך למו"מ על הקלה בתנאי חבילת החילוץ של האיחוד האירופי.

יו"ר הבנק המרכזי האירופי (ECB) מריו דרגי נאם היום בפני הפרלמנט האירופי ורמז על כך שייתכנו הורדות ריבית נוספות שייסיעו להתמודד עם הסכנות האינפלציוניות שמאיימות על יציבות המחירים. (לסיפור המלא)

מהי ההתבטאות שמערערת את הכלכלנים באירופה?

המאזן המסחרי של גרמניה לחודש מאי אומנם נותר חיובי ברמה של 15 מיליארד אירו, אך המגמה הכללית מצביעה על התכווצות בפעילות המסחרית של הכלכלה החזקה ביבשת, שכן נתון זה מהווה ירידה בהיקפי הייצוא ועלייה בהקפי היבוא. בחודש אפריל המאזן הסתכם ב-16.2 מיליארד אירו ואנליסטים ציפו כי המאי המאזן יתמתן לרמה של 15.7 מיליארד אירו.

מניית Michael Page International (סימול: MPI) ריכזה עניין היום בלונדון לאחר שחברת כוח האדם דיווחה על ירידה ברווחיות. יצרנית הכימיקלים הצרפתית Arkema (סימול: AKE) יורדת גם כן לאחר שהמנכ"ל הבהיר כי החברה לא עומדת למכירה ותנסה להמשיך בדרך עצמאית.

נתונים מאכזבים באסיה גררו את הבורסות מטה

ירידות שערים נרשמו היום בבורסות אסיה, שם הגיבו הסוחרים לנתוני המאקרו החלשים באסיה ולירידות שנרשמו בוול סטריט ביום שישי. ביפן נפלו הזמנות המכונות בשיעור החד מזה 7 שנים (14.8% בחודש יוני) ובסין פורסמו נתונים המעידים על התקררות האינפלציה בשל ההאטה הכלכלית.

"החששות לגבי הצמיחה העולמית נותרו כפי שהם", אומר לבלומברג Masahiko Ejiri, מנהל השקעות בטוקיו. "אין ספק שהרשויות השונות צריכות להפעיל עוד צעדים כדי לאושש את הכלכלות".

בסין דווח היום על ירידה חדה בקצב האינפלציה. מדד המחירים לצרכן רשם עלייה של 2.2% ביוני (לעומת יוני 2011) לעומת עלייה של 3% במאי. זהו קצב עליית המחירים הנמוך ביותר מאז חודש ינואר 2010 והוא יאפשר לבנק המרכזי להמשיך בהורדות ריבית בחודשים הקרובים במטרה לעודד את קצב הצמיחה, אולם בשוק לא שאבו מכך עידוד היום.

ההרעה בכלכלה העולמית מקרבת אותה לעבר "עידן קרח קטן", כך מזהיר האנליסט וינסנט ריינהרט מבנק ההשקעות מורגן סטנלי, במזכר עדכני ללקוחות הבנק. ריינהרט מתבסס בסקירתו על דוח התעסוקה האחרון שפורסם בארה"ב ביום ו', והצביע על יצירה של 80 אלף משרות חדשות בחודש יוני. ריינהרט פסל את טענות הכלכלנים הגורסים כי אלה גורמים הקשורים למזג האוויר, אשר מובילים להאטה בשוק התעסוקה - "זה לא מזג האוויר, זה האקלים - היא הבעיה שלנו. משבר כלכלי חריף פוגע בביצועי הכלכלה מזה זמן רב", הוא טוען.

עונת הדוחות לרבעון השני של 2012 מתחילה היום בוול סטריט, כשחברת אלקואה תפרסם את תוצאותיה לאחר סיום המסחר. אלקואה, אגב, הפתיעה לטובה ברבעון הראשון אולם נראה שהפעם יהיה לה, ולחברות רבות אחרות, להפתיע שוב. מנגד, האנליסטים הורידו כמעט כל יום בשבועות האחרונים את הציפיות שלהם כך שהתחזיות לקראת העונה הנוכחית נמוכות מאוד (צפי לירידה ממוצעת של כ-2% ברווחים) ובמצב כזה, יש יותר מקום להפתעות.

בחזרה לאסיה. מניית סמסונג רשמה ירידה חדה, זה היום השלישי ברציפות, על רקע חששות כי ההאטה העולמית תפגע בצמיחת החברה.