רכישות מצד בעלי עניין, ודאי כאלה הנעשות בהיקפים משמעותיים, עשויות להוות אינדיקציה למצב החברה שבשליטתם, או לפחות למידת האמון שלהם בה. המיליארדר בני שטיינמץ, בעל השליטה בחברת סקורפיו נדל"ן , השקיע באחרונה כ-67 מיליון שקל ברכישת אג"ח החברה שבשליטתו, בהיקף של 100 מיליון שקל ערך נקוב, ובדיסקאונט של 45% על המחיר המתואם.
מבחינת מחזיקי האג"ח של סקורפיו, שבתחילת 2011 חתמה על הסדר חוב עם נושיה, מדובר במהלך חיובי לא רק מפני שהוא מהווה הבעת אמון בחברה, אלא גם מאחר שלפי החוק החדש חוב של חברה ציבורית לבעל שליטה נחשב לנחות ביחס לחוב למחזיקי האג"ח מקרב הציבור.
חוב האג"ח של סקורפיו מסתכם בהיקף של 300 מיליון שקל ערך נקוב (364 מיליון שקל חוב מתואם), כך שמדובר ברכישה של שליש מהסדרה. השער בעסקאות שבוצעו מחוץ לבורסה אתמול עמד על 66.5 אגורות, ובפתיחת המסחר הבוקר נסחרה האג"ח במחיר של 70 אגורות, המשקף תשואת זבל של 20%.
מניות סקורפיו אינן נסחרות בבורסה. בתחילת 2007 גייסה החברה אג"ח ממשקיעים מוסדיים בהיקף של 516 מיליון שקל ורשמה אותן למסחר רק בתחילת 2009, אז החלה גם ההידרדרות במצב החברה.
הכניס את היד עמוק לכיס
סקורפיו עוסקת בפיתוח, ייזום ובנייה למגורים ובנדל"ן מניב במזרח ומרכז אירופה. משבר הנדל"ן הקשה באזורים שבהם היא פועלת גרם לחברה להפסדי עתק וקשיים תזרימיים, עד שבשיאו לא הייתה החברה מסוגלת לעמוד בהחזר החובות לנושיה, ורואי החשבון שלה הצמידו הערת "עסק חי" לדוחותיה הכספיים.
החל מסוף 2009 ניהלה סקורפיו מו"מ להסדר חוב עם נושיה - מחזיקי האג"ח ובנק הפועלים - כאשר במהלכו דרש הבנק פירעון מיידי של חוב החברה כלפיו בהיקף של 100 מיליון דולר. שטיינמץ זעם בזמנו על הקו הלוחמני של הפועלים, אך בסופו של דבר הגיעו הצדדים להסכמות, בין השאר בזכות מעורבותו של יו"ר סקורפיו, דוד גרנות, לשעבר מנכ"ל הבנק הבינלאומי.
הסדר החוב בסקורפיו נחתם בתחילת 2011 ובמסגרתו הכניס שטיינמץ את היד עמוק לכיס והזרים 100 מיליון דולר לקופת החברה תמורת פריסת החוב. תשלום קרן האג"ח, שאמורה הייתה להיפרע בחמישה תשלומים שווים בשנים 2010-2014, נדחה בארבע שנים ונפרס עד אוקטובר 2018. בנוסף, הופחתה הריבית על האג"ח מ-6.25% ל-4%.
בתמורה, קיבלו מחזיקי האג"ח תשלום במזומן של 75 מיליון דולר - כמעט מחצית מהחוב - מתוך הסכום שהזרים שטיינמץ להסדר. 20 מיליון דולר נוספים מההזרמה נותרו בקופת החברה לצורך קידום פרויקטים ואילו יתרת הכסף, בסך 5 מיליון דולר, הגיעה לידי בנק הפועלים.
לאחר החתימה על הסדר החוב התפנתה סקורפיו כדי לנסות לשפר את מצב עסקיה, הגם שהללו ממשיכים לסבול מהמשבר המתמשך בשוקי מזרח אירופה. על משימה זאת אמון כעת מנכ"ל החברה, שמעון מנחם, לשעבר כדורגלן מכבי נתניה. מנחם (48) הנשוי לאחיינית של שטיינמץ מחזיק ב-10% ממניות סקורפיו.
לאחר שצברה הפסדים של קרוב למיליארד שקל בשנים 2008-2011 רשמה סקורפיו נדל"ן רווח סמלי של 255 אלף שקל ברבעון הראשון השנה, לפי דוח תזרים מזומנים חזוי שפרסמה באחרונה החברה בסוף 2012 יישארו בידיה 11 מיליון שקל; בסוף 2013 - 112 מיליון שקל; ובסוף מארס 2014 - 112 מיליון שקל. לחברה יש הון עצמי של 59 מיליון שקל והתחייבויות (במאוחד) של 1.1 מיליארד שקל. עם זאת, חלק משמעותי מהחוב הוא דרך חברות פרויקט שונות באמצעות הלוואות "נון-ריקורס".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.