דוח מיוחד שפרסם הלילה ארגון "שקיפות בינלאומית", מציג תמונה לא מחמיאה במיוחד על מספר חברות בינלאומיות גדולות מבחינת השקיפות הציבורית שהן מספקות. הנציגה הישראלית בדוח היא חברת התרופות טבע, שזכתה לציון משוקלל נמוך יחסית של 3.3 מתוך 10 (מדורגת 88 מתוך 105 חברות). אחת הסיבות לציון הנמוך, היא המחסור בדיווח על הפעילות במדינות השונות שבהן יש לה נוכחות.
הדוח כולל נתונים שמתייחסים כאמור ל-105 החברות הציבוריות הגדולות ביותר, ששווין הכולל מסתכם בכ-11 טריליון דולר. הנתונים לגבי החברות, טוענים מחברי הדוח, נאספו ממקורות ציבוריים לגבי שלושה פרמטרים: דיווח על תוכנית למניעת שחיתות, שקיפות לגבי ההתנהלות הארגונית, ודיווח על פי מדינה. ביצועי השקיפות של כל חברה דורגו.
החברה המובילה את הדירוג השנה, היא ספקית משאבי הגז והנפט Statoil הנורווגית. בדוח מציינים במיוחד את הביצועים של הסקטור הפיננסי, שכולל את מספר החברות הגדול ביותר בדוח. "המשבר הכלכלי האחרון הדגיש את הצורך להרחיב את הדיון לגבי הרגולציה והפיקוח במערכת הפיננסית", כותבים מחברי הדוח, ומציינים כי שקיפות וניהול סיכונים של מוסדות פיננסיים עומדים במקום הראשון. בסקטור הפיננסי השקיפות הממוצעת לחברה היא 4.2 מתוך 10.
בכל מקרה, סדר הגודל שקיבלה טבע אינו חריג בקנה מידה של חברות בינלאומיות. בתחתית הדירוג בסקטור הפיננסי אפשר למצוא את ברקשייר האתאוויי של המיליארדר וורן באפט עם 2.4 מתוך 10 בלבד. כמו כן, לא מעט חברות המובילות את הסקטורים הפיננסיים והטכנולוגיים נמצאות באותו אזור: אמזון עם 2.8, גוגל עם 2.9, אפל עם 3.2, גולדמן זאקס עם 3.3, מיקרוסופט וסיסקו עם 3.4 כל אחת, ולא מעט אחרות.
מטבע נמסר בתגובה: "התמונה העולה מהדוח אינה משקפת לטעמנו את המציאות", וכי החברה "מייחסת חשיבות לנושאים אלה".
למרות אי ההתאמה שבין הציונים הנמוכים בדוח לבין הדירוג הגבוה בשוק ההון - לדוגמא באפל, שטיפסה במשך השנה האחרונה בכ-70% - ב"שקיפות בינלאומית" טוענים, כי יש חשיבות לעמידה בפרמטרים שהם בודקים. "אנו משוכנעים כי שקיפות גבוהה בחברות המסחריות מובילה גם לשיפור הביצועים ובסופו של דבר גם להגדלת הרווחים", כך לדברי עו"ד גליה שגיא, מנהלת הפעילות של "שקיפות בינלאומית" בישראל.
מטבע נמסר בתגובה: "החברה פעלה ופועלת בהתאם לסטנדרטים המקובלים והנהוגים בתעשיית התרופות ובהתאם להוראות הדין. הדוח, שמתייחס לנתונים משנת 2011, מציין במפורש כי לא מובאת בו התייחסותה של טבע הן למתודולוגיה ששמשה אותו והן לממצאים המוצגים בו - כך שהתמונה העולה ממנו אינה משקפת לטעמנו את המציאות.
"יודגש כי טבע מייחסת חשיבות לנושאים אלה, ולאחרונה אף הודיע מנכ"ל טבע הנכנס ד"ר ג'רמי לוין על הקמתן של פונקציות חדשות בארגון בהן: מחלקת ציות ואכיפה (compliance) גלובלית, שתהדק את הבקרה והפעולה בנושאים אלה בחברה; ומחלקת קשרי משקיעים גלובאלית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.