בורסות אירופה סגרו במגמה מעורבת לאחר נתוני המאקרו

השווקים באירופה הגיבו לנתוני המאקרו שהתפרסמו באסיה, אירופה וארה"ב ■ הבנק המרכזי האירופי החליט להטיל חלק מהפסדי הבנקים בספרד על מחזיקי האג"ח

המסחר בבורסות אירופה נסגר היום (ב') במגמה מעורבת לאחר שבמהלך היום נרשמה מגמה שלילית. השווקים המשיכו להגיב להודעת סוכנות דירוג האשראי מודי'ס על הורדת דירוג האשראי של איטליה בשתי דרגות. הבנק המרכזי האירופי הודיע שהוא מוכן לתמוך במהלך של העברת חלק מהאחריות של קריסת בנק על מחזיקי האג"ח שלו. בזירת המאקרו, התפרסם היום מדד המחירים לצרכן של גוש האירו לחודש יוני וכצפוי הוא נותר ללא שינוי.

הנושא המרכזי באירופה היום המשיך להיות פרשת המניפולציה בריבית הליבור בבריטניה וכעת נראה שהפרשה הפוכת לאט לאט לפרשה בינלאומית. אתמול התברר, שמשרד המשפטים האמריקני מתכוון לפתוח בחקירה נגד מספר מוסדות פיננסים במדינה בחשד למעורבות בפרשה. ב"ניו יורק טיימס" מדווחים ממקור אנונימי על כך שמשרד המשפטים עלול להגיש כתב אישום נגד מוסד פיננסי אחד לפחות עד סוף השנה בגין הפרשה.

בעקבות התפוצצות הפרשה נפתחו חקירות נגד מספר בנקים באירופה, אולם כעת נראה כי דויטשה בנק עלול לקבל כנס מופחת במידה והרשויות באירופה יחליטו על הטלת קנסות על הבנקים המעורבים בפרשה, וזאת לאור העובדה שהוא נמצא במשא ומתן עם הרשויות לקבל מעמד של מה שמכונה אצלנו "עד מדינה".

בית המשפט החוקתי של גרמניה הודיע היום שהוא יתן את החלטתו בנוגע לחוקיות השתתפות גרמניה במנגנון הייצוב האירופי (ה-ESM) ב-12 בספטמבר. בית המשפט דן בעתירות שהוגשו נגד השתתפות המדינה במימון המנגנון, נטען שהמהלך הזה אינו חוקתי, ועל מנת לאשר אותו בפרלמנט הגרמני חייבים לבצע שינוי בחוקה של המדינה.

ביום שישי לפנות בוקר הודיעה סוכנות דירוג האשראי מודי'ס על הורדת דירוג האשראי של איטליה בשתי דרגות לרמה של "Baa2" מרמה קודמת של "A2". מדובר בעצם על שתי דרגות מעל לדירוג "זבל". המהלך הזה עלול להקשות על איטליה לגייס הון באמצעות הנפקות אגרות חוב.

"דירוג האג"ח האיטלקי עשוי לרדת שוב במידה ותהיה הידרדרות משמעותית בסביבה הכלכלית או שיתגלו קשיים בהטמעת הרפורמות הכלכליות במדינה", נכתב בהודעה שפרסמה הסוכנות ביום שישי לפנות בוקר. עוד הזהירה כי במידה והממשלה האיטלקית תתקשה למחזר לבד את חובותיה ותזדקק לסיוע, "דירוג החוב האיטלקי עלול לרדת משמעותית".

בנושא אחר, אתמול התברר כי הבנק המרכזי האירופי החליט לשנות את עמדתו ולתמוך במהלך שלפיו יוטלו חלק מהפסדי הבנקים החלשים ביותר בספרד על מחזיקי האג"ח הבכירים שלהם. השינוי בעמדה התרחש במהלך פגישת שרי האוצר של גוש האירו ביום שני שעבר בבריסל, כך מסר אתמול מקורב לשיחות לעיתון "הוול סטריט ג'ורנל".

נעבור ליוון שם פורסם סקר שהצביע על כך שרוב אזרחי המדינה תומכים בפתיחת משא ומתן מחודש בנוגע לתנאי חבילת החילוץ. מתוצאות הסקר שנערך על ידי מכון MRB עולה כי 73.9% מהיוונים רוצים שהממשלה תפתח במשא ומתן חדש עם האיחוד האירופי בנוגע להסכם החילוץ ללא קשר להשלכות שיהיו לכך על עתידה הכלכלי של יוון ועל חברותה של המדינה בגוש האירו. יותר מחצי מהמשתתפים בסקר העריכו שיוון, למרות הכל, תישאר בגוש האירו בעוד ש-60.4% העריכו שהלווים הבינלאומיים ייתנו ארכה למדינה ליישום תוכניות הצנע שהיא מחוייבת בהם.

בגזרת המאקרו, התפרסם היום מדד המחירים לצרכן של גוש האירו לחודש יוני. ובהתאם לתחזיות המדד נשאר יציב החודש ברמה של 2.4%, גבוה יותר מיעד האינפלציה שנקבע על ידי הבנק המרכזי האירופי שעומד על קצת מתחת ל-2%. המדד הליבתי גם הוא שמר על יציבות ברמה של 1.6%.

אסיה ננעלה במגמה מעורבת

המסחר בבורסות אסיה ננעל היום במגמה מעורבת עם נטייה לירידות, בעוד המשקיעים מצפים למהלכי הקלה כמותית בסין - לאחר שפורסמו ביום ו' נתוני הצמיחה הרשמיים במדינה ולאור התבטאויות מעודדות בנושא של ראש ממשלת סין, וון ג'יבאו. אולם בשעה האחרונה נרשמה ירידה חדה במדדים במדינה לאחר שמספר חברות פרסמו אזהרת רווח כשמדד השינזן הסיני ירד ב-3.6%, בעוד שהמדדים בשנגחאי ננעלו ברמתם הנמוכה ביותר מאז מארס 2009. עוד ממתינים המשקיעים לנאומו של יו"ר הפדרל ריזרב בן ברננקי מחר ולפסגת שרי האוצר של גוש האירו בסוף השבוע. נכון לשעה זו, החוזים העתידיים בוול סטריט מאותתים על פתיחה שלילית קלה בארה"ב.

המשקיעים במזרח ממשיכים להגיב גם היום לנתוני התמ"ג שפורסמו בסין ביום ו' האחרון, אז דווח כי על צמיחה של כ-7.6% ברבעון השני של השנה - לעומת צמיחה של 8.1% ברבעון הראשון של השנה וצמיחה בשיעור של כ-8.9% ברבעון הרביעי של 2011. יעד הצמיחה הרשמי של סין לשנה זו, עומד על 7.5%. (לסיפור המלא)

"סין הגיעה לתחתית - מכאן, הצמיחה רק תעלה"

"יש בסיס אמיתי לתמריצים נוספים בסין", סבור ג'ורג' בובוראס, אסטרטג השקעות בבנק UBS. "לא מדובר רק בתמריצים מפרספקטיבה מוניטארית, אשר כוללים הורדת ריבית או הקטנת יחס הרזרבות של הבנקים בסין, אלא גם תמריצים פיסקאליים נוספים אפשריים".

עוד בשווקים בחו"ל, ימתינו המשקיעים לנאומו של יו"ר הפדרל ריזרב בן ברננקי אשר יישא דברים מחר מול הקונגרס האמריקני בדבר כלכלת ארה"ב, וכן לפסגת שרי האוצר של גוש האירו בסוף השבוע - בה צפויים לדון המנהיגים בפרטים נוספים באשר לתוכנית החילוץ של ספרד.

[לטבלת ישראליות בעולם][לבורסות בעולם]