משקיעי ההון סיכון אינם מאמינים בתעשיית השבבים ויתר על זאת, אמון המשקיעים בתעשייה זו נמוך יותר מכל תחום אחר - כך עולה מסקר בינלאומי שנערך לאחרונה בקרב משקיעים על-ידי פירמת רואי החשבון דלויט. "המגמה רק תלך ותחריף", אמר דודי גלנטי, נשיא ומנכ"ל ענקית השבבים, פריסקייל ישראל בהמשך לפרסום הנתונים.
"הנתונים אכן מדאיגים מעצם השלכותיהם על עתיד צמיחת הכלכלה הישראלית, אולם חשוב להפריד ולהתייחס הן לירידה שחלה בהשקעות בהייטק והן לירידה חדה הרבה יותר שחלה בהשקעות בתעשיית השבבים", המשיך.
"הסיבות לירידה בהשקעות בהייטק הן בעיקר מאקרו-כלכליות", אמר גלנטי. "הכלכלה העולמית המקרטעת, התחרותיות המתמשכת של ישראל מול מדינות העולם והאיום המתמיד מצד מעצמות המזרח - כולם הגורמים המשמעותיים שמשפיעים על הירידה בהשקעות בענף ההייטק".
באשר לתעשיית השבבים, ציין גלנטי כי התפתחה תופעה חדשה: "במהלך חמש השנים האחרונות אנו עדים לשינוי הדרגתי שחל בכל העולם, וכוונתי לגידול משמעותי במורכבות ובעלויות של פיתוח שבבים בעולם. הגידול נובע משני אלמנטים עיקריים. האחד, תהליך הייצור הולך ונהיה יותר ויותר יקר. העלות של ייצור פיסת סיליקון נהיה הרבה יותר יקר מבעבר, מאחר ונדרשת טכנולוגיה מתקדמת כדי לייצר את אותה פיסה. בל נשכח שבשביל להתחיל לייצר פרויקט יש להשקיע מיליוני דולרים עוד בטרם ראינו תשואה כלשהי".
"הדבר השני שקרה זה שהטכנולוגיה נהיית קטנה ומתקדמת יותר, דבר שמוביל לכך שעלות הפיתוח של השבבים מורכבת ויקרה יותר. מציאות זו גרמה לכך שיש להשקיע עשרות מיליוני דולרים בסטארט-אפים בתעשיית השבבים עוד בטרם רואים אב טיפוס ראשון", המשיך.
"אולם, המציאות העגומה שנוצרה מראה, כי הרבה פחות חברות מסוגלות לגייס סכומים עצומים אלה, והרבה פחות קרנות מוכנות להשקיע מראש סכומים בסדר גודל כזה מבלי לראות תשואה להשקעתם בטווח הקצר. מגמה זו תגרום לכך שיקומו הרבה פחות סטארט-אפים בתחום השבבים, ורק החברות הגדולות יוכלו לשחק במשחק הזה".
"מה ניתן לעשות, אם כן, על מנת להילחם במגמה שרק הולכת ומחריפה מדי שנה? די ברור לי שאנו הולכים לקראת הקטנה משמעותית של כמות הסטארט-אפים בתחום השבבים. ואני מאמין כי בחמש עד עשר השנים הבאות התופעה רק תחריף. הסטארט אפים לתחום השבבים ייעלמו או יתרכזו בנישות מיוחדות. וכדי לשרוד, תצטרך התעשייה - כלומר החברות הגדולות שפועלות בתחום, כך אני סבור, למצוא מודלים של חדשנות פנימית - החל ממודלים של חממות / מעבדות מחקר , וכלה במודלים שמעודדים חדשנות בארגון", סיכם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.