עדיין בבונקר: רוב גיוסי הקרנות ביולי - כספיות ואג"ח מדינה

נכסי הקרנות צמחו ביולי בכ-4.5 מיליארד שקל, ל-156 מיליארד שקל - היקף הענף טרם המפולת בשווקים ■ כחצי מהצמיחה - בזכות התשואות בשוק ההון

לאחר מחצית שנה ראשונה של גיוסים נאים לקרנות הנאמנות, ממשיך הענף ליהנות מכניסת כספים חדשה. בחודש יולי צמחו נכסי הקרנות ב-4.5 מיליארד שקל, ל-156 מיליארד שקל, ובכך חזר הענף להיקף נכסיו בחודש יולי 2011, לפני שחלה המפולת בשווקים. מתוך צמיחה זו, כ-2.2 מיליארד שקל היו גיוסים, והשאר היא צמיחה שהושגה בזכות תשואות חיוביות בשוק.

בדומה לחודשים קודמים, גם הפעם הגיוסים אינם מעידים עדיין על חזרה של המשקיעים לשוק ההון, כלומר לקרנות אג"ח קונצרניות ומניות, אלא הם מתמצים בעיקר בקרנות כספיות ובקרנות אג"ח מדינה. אלו הראשונות גייסו בחודש החולף 780 מיליון שקל, כך שהגיוסים לקרנות המסורתיות עמדו על כ-1.5 מיליארד שקל.

מרבית הגיוסים כאמור נותבו לקרנות אג"ח מדינה, אליהן זרמו כ-1.1 מיליארד שקל. אפיק זה נהנה מזרימת כספים בזכות העליות הנאות שרשם אפיק האג"ח הממשלתיות בשנה שעברה, ומתחילת השנה הנוכחית (עד 8%).

אפיק נוסף שראוי לציין החודש הוא הקרנות השקליות. לאחר שמתחילת השנה רשמו קרנות אלה כמה חודשי פדיונות, ולאחריהן גיוסים מתונים, בחודש יולי הן גייסו כ-600 מיליון שקל. מעניין לציין כי אקסלנס לבדה גייסה באפיק זה קרוב ל-800 מיליון שקל, כך ששאר המנהלים בענף רשמו כנראה פדיונות, או שהגיוסים של חלקם קוזזו בפדיונות של היתר. כך או כך, את ההישג המרשים רשמה אקסלנס בזכות שיווק של קרן חדשה - אקסלנס מק"מ מתגלגל 6-12 חודשים, בדמי ניהול של 0.1%, הנמוכים מעמלת ההפצה (0.25%). למעשה, על כל שקל שגייסה אקסלנס היא הפסידה לפחות 0.15%, וזה כמובן מוכיח כי רוב המנהלים נדרשים למכור מוצרים בהפסד על מנת לגייס כספים.

בקרנות האג"ח הקונצרניות לעומת זאת נרשמו החודש גיוסים של כ-100 מיליון שקל בלבד. כל מנהלי ההשקעות טוענים לאחרונה כי ישנן הזדמנויות באפיק הקונצרני. הם מודים כי לא מדובר בהזדמנויות של 2008, אך בהחלט ישנן באפיק אפשרויות להשיג תשואה נאה בסיכון לא גבוה. ואולם, בניגוד לכל הגיון כלכלי המשקיעים לא רצים לנצל הזדמנויות אלה, ויועצי ההשקעות בבנקים לא מנסים או לא מצליחים להסביר להם את חוסר ההיגיון שבהחלטה זו.

"ליועצים יש מטרה אחת - להגיע בשלום הביתה", הסביר זאת אחד ממנהלי הקרנות בענף. "הלקוחות חוששים, והיועצים לא לוחצים". התסריט הזה כבר קבוע וידוע מראש, ולא יהיה זה יהיר מצדנו להעריך מה יקרה בחודשים הקרובים: קרנות האג"ח הקונצרניות שכבר רשמו תשואות של 4%-6%, חלקן אף חצו את ה-11% מתחילת השנה, ינצלו את אותן הזדמנויות ויפגינו ביצועים טובים בחודשים הקרובים. או אז, במערכות הייעוץ הבנקאיות שנותנות משקל יתר לתשואה, ובמיוחד לזו המושגת בטווח הקצר, ינצצו אותן קרנות מוצלחות, והיועצים ירגישו בטוחים יותר להמליץ עליהן. אותם לקוחות שישתכנעו, על סמך ביצועי העבר כאמור, ייכנסו לקרנות ואולי עוד ירוויחו כמה חודשים של תשואות יפות. אבל, תוך זמן לא רב הם יתפלאו איך זה שפספסו את אותן הזדמנויות, והקרן כבר לא רושמת תשואה כל כך יפה.

גם בענף תעודות הסל, נראה כי המשקיעים מתבצרים, ובדומה לחודשים קודמים - גם ביולי רוב הגיוסים היו לאפיק תעודות הפיקדון. אלו הן תעודות שמניבות למשקיעיהן את ריבית בנק ישראל, בניכוי שיעור מסוים ועמלות. החודש גייסו תעודות הפיקדון 1.6 מיליארד שקל, והיו האחראיות העיקריות לגיוסים כוללים של כ-2.1 מיליארד שקל סך הכול בענף - כך עולה מנתוני איגוד לשכות המסחר.

לפניכם סיכום חודש יולי אצל כמה ממנהלי הקרנות ותעודות הסל הבולטים:

80% זהו שיעור הגידול בנכסי קרנות אלטשולר-שחם מתחילת השנה. בית ההשקעות שבשליטת ובניהול גילעד אלטשולר ורן שחם זוכה כבר תקופה ארוכה לאמון המשקיעים, וגם בחודש החולף גייסו קרנותיו סכומים ניכרים. ביולי עמד היקף הגיוס על 620 מיליון שקל - פי 8 מנתח השוק של החברה בענף, כאשר הגיוסים רובם ככולם הם לקרנות מסורתיות. גם קרנות מנורה מבטחים וקרנות איילון רשמו צמיחה של מעל 30% בנכסיהן. בחודש שעבר גייסו במנורה מבטחים 91 מיליון שקל, אולם מתחילת השנה, במקביל לכניסתו לתפקיד של המנכ"ל זיו שמש, הן גייסו 1.3 מיליארד שקל. באיילון, שאת קרנותיה מנהלת קרן עמרם, גייסו בחודש החולף 71 מיליון שקל, לאחר פדיונות של מיליוני שקלים בודדים מהקרנות הכספיות.

400 מיליון שקל - זהו הסכום המפריד בין נכסי קרנות כלל פיננסים לרף ה-10 מיליארד שקל. לאחר תקופה לא פשוטה של דימום מאסיבי מקרנות בית ההשקעות, אותן מנהל גיא שיקר, אלו מראות סימני התאוששות. מתחילת השנה גייסו הקרנות מסורתיות קרוב ל-600 מיליון שקל, וביולי לבדו 203 מיליון שקל (יותר מכפול מנתח השוק שלהן).

בזכות גיוסי יולי, קרנות כלל פיננסים עקפו את קרנות אי.בי.אי. בנתח השוק. האחרונות, בניהול עודד גל, ממשיכות בפדיונות והחודש הן איבדו 364 מיליון שקל מהמסורתיות. מתחילת השנה רשמו קרנות אי.בי.אי פדיונות של כ-1.3 מיליארד שקל במסורתיות.

גם חברת הקרנות הגדולה בענף, פסגות, סבלה בחודש החולף מפדיונות. קרנות החברה שבניהול ירון דייגי גייסו בשורה התחתונה 141 מיליון שקל, אולם סך זה הושג על ידי גיוסים של 354 מיליון שקל בכספיות, ומנגד פדיונות של 213 מיליון שקל בקרנות המסורתיות.

4.3 מיליארד שקל, הם סך הגיוס לתעודות הפיקדון מתחילת השנה של כלל הענף. מתוך סכום זה, 1.6 מיליארד שקל כאמור גויסו בחודש יולי. מיטב תעודות סל שבניהול ליאור כגן היא השחקנית הבולטת בתחום זה, אך ביולי הייתה זו קסם שבניהול אבנר חדד שגייסה את הסכום הגבוה ביותר בתעודות פיקדון - 600 מיליון שקל. בסיכומו של חודש יולי, תכלית שבניהול איל סגל ודוד אללוף גייסה את הסכום הגבוה ביותר - 835 מיליון שקל, המורכבים בעיקר מגיוסים לתעודות הפיקדון, וכן לתעודות על מדדי אג"ח.

הגיוסים בענף קרנות
 הגיוסים בענף קרנות

ענף
 ענף