בצורה גסה ניתן לומר כי חוסר הוודאות סביב הכלכלה העולמית מפלח את המשקיעים לשניים: אלה המחפשים לנצל הזדמנויות, ואלה המעדיפים אפיקים סולידיים.
"השוק בישראל מושפע מהתפתחויות בעולם, ואליהן נלווים גורמים מקומיים כגון נתונים פושרים לגבי המשק ומצב התעסוקה, חשש מפני פריצה תקציבית, והשפעת יתר של הרגולציה", כך אומר רונן אולמן, מנהל דסק לקוחות פרטיים בפעילים ניהול תיקי השקעות.
אולמן מקצה את הנתח הגדול בתיק ההשקעות שלו - %39 - לאג"ח ממשלתיות. 28% מהם לטובת האפיק השקלי במח"מ של כ-4 שנים, ו-11% לטובת האפיק הצמוד במח"מ של כ-5 שנים.
לדבריו, העדיפות לאפיק אג"ח הממשלתיות נובעת, בין היתר, מהחשש הגיאופוליטי ומבדיקה שביצעו בפעילים, שממנה עולה כי ביחס לעולם החברות בארץ מאוד ממונפות וכי אנו נמצאים לפני גל של מיחזור חובות. עוד הוא מעריך כי "כל עוד רמת הגירעון התקציבי תישמר ברמה של כ-3% ואמינות המדיניות הפיסקלית של הממשלה תישאר ברמה גבוהה, רמת התשואות של אגרות החוב תישאר ברמה הנוכחית. בחודשים הקרובים רמת הריבית במשק תרד לרמת ה-2%, ורמת התשואות בשוק האג"ח האמריקני תישמר נמוכה".
במקביל, אולמן מזהה הזדמנויות גם באפיק אג"ח הקונצרניות, והוא מקצה לו 31% מהתיק: 24% לאג"ח קונצרניות צמודות, והיתרה לטובת השקליות. "בשוק האג"ח הקונצרניות קיימות הזדמנויות רבות בפערי תשואה של כ-3% ומעלה מהאג"ח הממשלתי", הוא אומר, "אנו מעדיפים חברות בעלות דירוג גבוה, שיש ביכולתן לשרת את החוב על ידי התזרים מפעולות שוטפות, ולא ממימוש נכסים".
"מחיר טבע משקף פסימיות יתר"
אולמן ממליץ על אג"ח דוגמת ביטוח ישיר וחלל תקשורת , הנסחרות בתשואה של 5.6% ו-3.4%, בהתאמה. "ביטוח ישיר סדרה 9 נהנית מביטחונות טובים בדמות שעבוד ראשון על 34% ממניות ישיר אי.די.אי ושעבוד שלילי על 50% ממניות ישיר אי.די.אי, ואילו חלל תקשורת אג"ח 10 מעניקה למחזיקי הסדרה ביטחונות בדמות שעבוד ראשון וקבוע על לוויין עמוס 4", מוסיף אולמן. עוד הוא ממליץ על אג"ח של חברות הנדל"ן גזית גלוב 4 וכלכלית ירושלים 9 , הנסחרות בתשואה של 3.9% ו-10.1% בהתאמה.
למרות הבחירות השמרניות כביכול, מקצה אולמן 30% מתיק ההשקעות לאפיק המנייתי, 65% מהם לאפיק המקומי. "באחרונה ידעו שוקי המניות טלטלות רבות, שנבעו בעיקר ממשבר האשראי באירופה", אומר אולמן, "לדעתנו, אי הוודאות הרגולטורית בתחומים השונים בשוק בישראל - הכוללים את התקשורת, המזון, האנרגיה והפיננסים, וכן את ועדת הריכוזיות הנוגעת לחברות החזקה - כבר מגולמת במחירי המניות הנוכחיים".
עוד הוא מציין כי גורמים כגון הריבית הנמוכה במשק ותחזית צמיחת התוצר ל-2012 עשויות לתמוך בשוק המניות. מנגד, גורמי הסיכון המרכזיים הם משבר החוב באירופה והרעה במצב הגיאו-פוליטי.
הסקטורים המומלצים ביותר מצד אולמן הם הפארמצבטיקה והכימיה. "מחיר מניית טבע משקף פסימיות יתר לעידן שלאחר פקיעת הבלעדיות על תרופת הקופקסון. מניית פריגו אמנם עשתה מהלך עלייה בלתי מבוטל, אולם החברה ממוצבת היטב במגזרי ה-OTC (תרופות ללא מרשם, ל.א) וה-Store Brand (מותג פרטי של רשתות שיווק ל.א)".
עוד מציין אולמן כי עליית מחירי הגרעינים בעולם בחודשיים האחרונים ממצבים את החקלאים בעמדה נוחה ורווחית, לכן הוא ממליץ על מנייתה של יצרנית הדשנים כיל , שמתחילת השנה עלתה ב-18.7%.
מניות מומלצות נוספות הן יצרנית מערכות ההקלטה נייס , יצרנית תמציות הטעם והריח פרוטרום, שבשנה האחרונה הוסיפו לערכן 24.3% ו-14.2% בהתאמה, וכן חברת התוכנה מטריקס שאיבדה במהלך התקופה 4.5%.
את יתרת האפיק המנייתי (35%) מקצה אולמן לטובת שוקי חו"ל, תוך מתן עדיפות לשוק האמריקני, "אשר ממשיך לרשום סימני התאוששות בעיקר במגזר הבנייה והדיור". הענפים המועדפים עליו הם טכנולוגיה, אנרגיה, פארמצבטיקה ומוצרי צריכה בסיסיים, תוך מתן עדיפות לחברות עם מכפיל רווח נמוך ומדיניות חלוקת דיבידנדים, וכן חברות בעלות בסיס מכירות משמעותי לשוקי המזרח. אולמן ממליץ להיחשף לענפים אלה באמצעות תעודות סל, דוגמת XLE, שעוקבת אחר מניות אנרגיה בארה"ב, וכן IYH ו-XLP, שעוקבות אחר מניות פארמצבטיקה בארה"ב ומניות מוצרי צריכה בסיסיים, בהתאמה.
עיקרי המלצות:
■ 39% לאג"ח ממשלתיות, בשל המצב הביטחוני והמינוף של החברות הקונצרניות
■ 30% למניות בישראל, בעדיפות למניות הפארמה והכימיה
■ חשיפה לחו"ל, בעיקר לשוק האמריקני, באמצעות תעודות הסל XLE, IYH ו-XLP
22
הכותבים במדור "תיק אישי" עשויים להשקיע בניירות ערך, לרבות אלו שמוזכרים בו. הדברים אינם מהווים ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, ו/או תחליף לכך
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.