משרד האוצר של ארה"ב והבנק המרכזי (פדרל ריזרב) הגיבו בהפתעה ובזעם להחלטת המפקח על הבנקים במדינת ניו יורק לפתוח בחקירה נגד סטנדרד צ'רטרד, בחשד להלבנת כספים בהיקף של 250 מיליארד דולר ולעסקאות עם איראן - כך אמרו מקורות יודעי דבר לסוכנות רויטרס.
החלטתו של בנג'מין לוסקי, ראש מחלקת השירותים הפיננסיים במדינת ניו יורק, להוציא באופן עצמאי את צו החקירה מסבכת את המו"מ בין משרד האוצר האמריקני לסטנדרד צ'רטרד על הסדר כופר בנוגע לעסקאות.
פעולה חד-צדדית
המהלך המפתיע של לוסקי, שכלל פרסום תכתובות מביכות ופרטים על ההפרה לכאורה מצד הבנק של הסנקציות האמריקניות על איראן, משנה את כללי המשחק: בעבר הושגו הסדרי כופר בעיקר באמצעות מו"מ והרשויות צמצמו למינימום את הקלון הציבורי לבנקים הללו.
הזעזוע שהביעו כמה פקידי ממשל בארה"ב, שלא קיבלו שום הודעה מוקדמת על המהלך של לוסקי, עשוי לספק תחמושת לסטנדרד צ'רטרד - הוא יוכל לטעון כי הטענות נגדו הועלו בידי רגולטור חדש יחסית שלוקה בהתלהבות יתר.
אתמול (ג') נמחקו 17 מיליארד דולר משווי השוק של סטנדרד צ'רטרד בעקבות האיום לבטל את רישיונו לעסוק בבנקאות בניו יורק. ביטול הרישיון עשוי להיות מהלומת מוות.
המהלך של לוסקי חותר תחת סמכותו של המשרד לבקרת נכסים זרים (OFAC) במשרד האוצר, שמעניק עדיפות לאכיפת סנקציות כלכליות נגד איראן. החלטת לוסקי לפעול באופן עצמאי היא יוצאת דופן, אמר ג'ימי גורול, לשעבר תת-מזכיר לענייני אכיפה במשרד האוצר של ארה"ב. "זהו המקרה היחיד בשש-שבע הפרשות האחרונות שבו פעל רגולטור באופן חד-צדדי", ציין.
ייתכן שסטנדרד צ'רטרד יידרש על ידי המפקח על הבנקים בניו יורק לשלם קנס של עד 700 מיליון דולר על מעורבותו בהלבנת כספים.
פגיעה בעצב חשוף
המתקפה על סטנדרד צ'רטרד פגעה בעצב חשוף בבריטניה. חלק מהמשקיעים וחבר פרלמנט אחד לפחות טוענים שהמהלך הוא חלק ממזימה של הרשויות בארה"ב לערער את מעמדה של לונדון כמרכז בנקאות עולמי.
סטנדרד צ'רטרד הוא הבנק הבריטי השלישי שהסתבך בחקירות של רשויות אכיפת החוק בארה"ב. ביוני הסכים ברקליס לשלם 453 מיליון דולר בהסדר כופר בפרשת תיאום שערי ריבית הליבור, שבגינה הוא נחקר בידי הרשויות בארה"ב ובבריטניה כאחד. חודש לאחר מכן פרסמה ועדה של הסנאט האמריקני דוח חריף שמתח ביקורת על כשלי HSBC בניטור עסקאות חשודות, כולל עסקאות שבהן היו מעורבים סוחרי סמים מקסיקניים.
"לדעתי זה מאמץ מתואם שאורגן בצמרת הממשל האמריקני. וושינגטון מנסה לנצח בקרב מסחרי כדי להסיט את המסחר מלונדון לניו יורק", אמר ג'ון מאן, חבר בוועדת הפיננסים של הפרלמנט הבריטי. מאן דורש שהפרלמנט יערוך חקירה בנושא.
גם מנהל בריטי במוסד הנמנה עם 25 בעלי המניות הגדולים ביותר של סטנדרד צ'רטרד טען כי מדובר במהלך שנובע ממניעים פוליטיים שמבצעם פקידים אמריקנים שזועמים על כך שלונדון, שנהנית ממעמד דומיננטי בתעשיית השירותים הפיננסיים העולמית, מושכת השקעות משמעותיות מבנקים אמריקנים מובילים כמו ג'יי.פי. מורגן צ'ייס, גולדמן זאקס ומורגן סטנלי.
"האם אנחנו עדים להתפתחותה של אפליה לרעה של לונדון בפעילויות הרגולטוריות בארה"ב?" שאל המנהל הבריטי. "התשובה היא: כן. האם קיים סוג של פרוטקציוניזם מתוחכם במגזר הבנקאות? התשובה היא: כן".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.