אחרי שמחקו 500 מיליון דולר משווי הקרקע שרכשו בלאס וגאס, יצחק תשובה ונוחי דנקנר, דוחים שוב את פירעון הלוואת הפרויקט בגובה של 620 מיליון דולר בחודשיים. מועד פירעון ההלוואה שניטלה בקייץ 2007 היה ה-9 באוגוסט (יום חמישי האחרון) וכעת הוא נדחה ל-9 באוקטובר. במקביל נמשך המו"מ להסדר חוב שיכלול פריסת תשלומים, הזרמת הון ותספורת של 50% עד 90% מהחוב.
לפני חמש שנים רכשו במשותף תשובה ודנקנר קרקע בשטח של כ-140 דונם ב"סטריפ" של עיר ההימורים תמורת סכום עתק של 1.24 מיליארד דולר. מחצית מהתמורה הגיעה מהון עצמי שנראה כעת שרובו ירד לטמיון ומחצית מהלוואה מקונסורציום של 13 גופים פיננסים כולל ישראלים: הראל - 50 מיליון דולר, הפועלים - 25 מיליון דולר ומזרחי-טפחות - 25 מיליון דולר.
ההלוואה בנויה משתי שכבות: הראשונה - בגובה של 445 מיליון דולר בריבית של ליבור 2.75% והשנייה - בגובה 175 מיליון דולר בריבית של ליבור 4%. ההלוואה הייתה אמורה להיפרע באוגוסט 2009, אך במארס אותה שנה נחתם תיקון להסכם ההלוואה המקורי ולפיו היא הוארכה ב-42 חודשים עד לאוגוסט 2012. מדובר בהלוואה לרכישת הקרקע ולא לבניית הפרויקט בהשקעה נוספת של 7-5 מיליארד דולר.
תשובה ודנקנר הציגו את הארכת ההלוואה כהישג והבעת אמון מצד המלווים, אלא ש"גלובס" חשף בזמנו שהארכת ההלוואה עלתה להם 100 מיליון דולר לצורך הבטחת תשלומי ריבית. הגרייס שניתן לצמד היזמים כלל גם ויתור על עמידה בהתניות פיננסיות לרבות שווי הקרקע שהלך ופחת משמעותית.
ההלוואה מובטחת בשעבוד מדרגה ראשונה על הקרקע (הלוואת נון-ריקורס) ובנוסף העמידו תשובה ודנקנר ערבות לנזקי המלווים בגין הפרות מסוימות של הסכם ההלוואה לתשלום יתרת החוב. דנקנר רכש את הקרקע באמצעות חברות ציבוריות שבשליטתו, אך הן לא פירטו מה הן אותן ערבויות.
התוכנית המקורית הייתה להקים על חורבות מלון "ניו-פרונטיר" (שבזחיחות רבה השניים מיהרו להרוס) קומפלקס של מלון, קזינו, מגורים, מסחר ואולם כנסים. אלא שמשבר הנדל"ן שפרץ בארה"ב, ושפגע במיוחד במדינה נבאדה, שיבש להם את התוכניות הגרנדיוזיות ובשנת 2011 הם החלו לנהל מו"מ להסדר חוב.
דחיית פירעון הקרן בגובה של 620 מיליון דולר מעכשיו לחודש אוקטובר כוללת התחייבות של המלווים להימנע מנקיטת סעדים בקשר לאי פירעון ההלוואה. קבוצת אי.די.בי וקבוצת אלעד גרופ (כל צד מחזיק 50% בפרויקט) יפקידו בתמורה 2.1 מיליון דולר בחשבון הוצאות של חברת הפרויקט ועוד 2.5 מיליון דולר לטובת המלווים.
אלעד גרופ היא חברה פרטית שאינה מדווחת לבורסה. אי.די.בי פיתוח ונכסים ובניין דיווחו הבוקר למשקיעים כי "בכוונת השותפות בפרויקט להמשיך ולנהל משא ומתן עם המלווים בקשר להשגת הסדר לגבי ההלוואה שיכלול בין היתר מרכיבים של דחיית מועד הפירעון והפחתת הסכום וכדומה".
למרות התמונה העגומה הברורה היטב ליזמים ולמלווים, תשובה ודנקנר לא ממהרים לוותר על הפרויקט ולא רק בגלל האגו. מיקום הקרקע מעולה - בלב הרחוב הראשי בלאס וגאס ובשנת 2011 נרשמה התאוששות בעיר: 39 מיליון מבקרים שהניבו הכנסות מהימורים של 9.2 מיליארד דולר.
עד שההתאוששות תבוא לידי ביטוי בפרויקט, תשובה ודנקנר ממשיכים להקיז דם בגללו ולרשום הפחתות שווי, אם כי לא במידה מספקת. הקרקע רשומה היום בספרים בשווי של 700 מיליון דולר, אך היא שווה פחות במונחי שווי שוק. בחודש מארס דיווחו אי.די.בי פיתוח ונכסים ובנין כי "לחברת הפרויקט ידוע על הערכות שווי אשר מצויות בידי גורמים מממנים של הפרויקט ושמצביעות על שווי נמוך משמעותית".
למרות זאת לא הגיעו הפחתות נוספות - בעקבות שורה של החלטות שגויות בשנים האחרונות בקבוצת אי.די.בי מסתמכים רבות על חשבונאות יצירתית. במקרה של הפלאזה בלאס וגאס על תקן בינלאומי בחשבונאות מספר 36הקובע את ערכם של נכסים כשווי הגבוה מבין שתי אפשרויות: ערך שימוש או שווי הוגן בניכוי עלויות מכירה.
בשורה התחתונה יתרת ההשקעה של אי.די.בי פיתוח (המחזיקה ב-25% מהפרויקט) ושל נכסים ובנין (המחזיקה ב-25% מהפרויקט) בחברת הפרויקט עומדת בספרים על 26 מיליון דולר בלבד כל אחת. זאת לאחר שכל חברה הפסידה ישירות (אי.די.בי פיתוח גם מחזיקה בעקיפין בנכסים ובנין) כ-230 מיליון דולר בגין ההשקעה בפרויקט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.