כלכלת איטליה סובלת מצמיחה שלילית מזה 12 חודשים, והממשלה חוששת כעת מכניסה למיתון עמוק יותר - לאור התשואות הגבוהות על איגרות החוב הממשלתיות שלה. כעת, אנליסטים ומשקיעים צופים כי איטליה תפנה בקרוב בבקשה רשמית לסיוע חיצוני, לאור חובותיה הציבוריים - וכך תיצור "אפקט דומינו" חדש ביבשת אירופה.
האם חובותיה של איטליה, בהיקף של 2.1 טריליון אירו, אכן בלתי ניתנים להכלה? הכלכלן ג'יימס ניקסון מסוסייטה ז'נרל, מציין 3 נקודות הצופות המשך הרעה במצבה הכלכלי של איטליה.
הנקודה הראשונה, היא מדיניות הצנע האיטלקית שמטרתה לקצץ בחובות הממשלתיים, אשר למעשה "פוגעת בצמיחה יחד עם משבר האשראי במדינה". ניקסון צופה כי התמ"ג האיטלקי יתכווץ בכ-2.3% ב-2012, 1.4% ב-2013 ויהיה "שטוח" (צמיחה אפסית) בשנת 2014.
האבטלה הגואה באיטליה היא הנקודה השנייה ממנה מזהיר ניקסון, תוך שהוא מציין כי זו "פוגעת באמון הצרכנים ובצריכה הפרטית במדינה" - אשר בתורם, "תורמים" גם הם להאטה בצמיחה.
ולבסוף, מציינים בסוסייטה את המסים הגבוהים שמטילה הממשלה האיטלקית על רכישות ונדל"ן - וכך פוגעת למעשה בצריכה ומובילה להידוק מדיניות האשראי של הבנקים, לסקטורים הללו. "אם כל הסוגיות הללו לא יטופלו, התוכניות של איטליה לשנים הבאות עלולות פשוט לקרוס", מזהיר ניקסון.
לדבריו, "לאיטליה יש מרווח צר מאד לשינויים. הכלכלה שלה רעה הרבה מעבר לצפוי, והיא עלולה למצוא את עצמה בקלות במצב בו חובותיה בלתי ניתנים להכלה. למרות הגירעון היחסית קטן במדינה, החשש מחדלות פירעון איטלקי משוקף היטב בתשואות האג"ח של המדינה".
לפיכך, מסכם ניקסון: "איטילה קרובה מאד לאבד גישה לשוקי האג"ח ולמצוא את עצמה במצב בלתי הפיך - ולכן, יש סיכוי רב כי האיחוד האירופי יפעל כבר בקרוב וינצל את ההזדמנות הנוכחית, כדי לכפות על איטליה רפורמות משמעותיות - דבר ממנו הפוליטיקאים במדינה נמנעים, בינתיים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.