חילוקי דעות על אופן ניהול חברת קרנות הנאמנות של אי.בי.אי ומידת עצמאותם של מנהליה, הובילו בסוף השבוע לפרישתם של שניים מעמודי התווך של בית ההשקעות - עודד גל, מנכ"ל הקרנות, ויואב קפלן, מנהל ההשקעות שלהן. לשניים טרם מונה מחליף.
בית ההשקעות אי.בי.אי נמצא בשליטת צבי לובצקי (יו"ר), עמנואל קוק ודוד ויסברג, והוא מנהל כיום כ-26 מיליארד שקל. לפני כארבע שנים העביר דור המייסדים את מושכות הניהול לידי דור ההמשך - עדו קוק ורון ויסברג, כיום מנכ"לים משותפים. לפי ההערכות בשוק, קוק וויסברג שואפים לשנות את אופן התנהלותה העצמאית של חברת הקרנות, והם נתקלו בהתנגדות מצידם של גל וקפלן, שהביאה בסופו של דבר להיפרדות.
אי.בי.אי מתנהל מאז ומעולם באמצעות ארבע חטיבות נפרדות הנהנות מעצמאות כמעט מוחלטת: חברת ניהול התיקים (אמבן), בניהולו של עמנואל סידי; חבר הבורסה בניהולו של ג'וליאן אסוס; חברת קופות הגמל שעדיין נמצאת בחיתוליה; וחברת הקרנות.
קפלן מעורב בהרפתקה אחרת?
דוגמה לאחד מחילוקי הדעות בין הצדדים היא נושא מחלקות השיווק בחטיבות. כיום הן מחלקות נפרדות, כלומר כל חברה בת משווקת את מוצריה באמצעות משווקים שלה, אך קוק וויסברג סבורים כי אין טעם במבנה לא יעיל כזה. לכך יש להוסיף את רצונם של גל וקפלן, מנהלי השקעות ותיקים ומנוסים, לנהל השקעות עם פחות מגבלות ורגולציה. ככל הידוע הם מתעתדים להקים קרן גידור שדרכה הם מקווים לנצל הזדמנויות שנוצרו כיום בשוק, ואשר לא ניתנות לניצול תחת חברת הקרנות של אי.בי.אי.
ללא קשר לתוכניותיו אלו, קפלן מעורב, לפחות מאחורי הקלעים, בהרפתקה אחרת. כפי שנחשף ב"גלובס" בשבוע בעבר, יעקב לוקסנבורג (לוקסי) בעל השליטה בחברת ההשקעות וחיפושי הנפט לפידות, פועל לגיבוש קבוצת משקיעים כדי להשתלט על חברת פרטנר של אילן בן דב, כאשר מי שמסייע לו במהלך הוא קפלן, חברו הוותיק.
קפלן, 58, נמצא באי.בי.אי קרוב ל-30 שנים. את דרכו בבית ההשקעות הוא התחיל כמנהל השקעות, ובהמשך הקים עם רונן צלניר את אי.בי.אי חיתום. במהלך השנים ביצע קפלן שני אקזיטים מרשימים: ב-2005 הוא מכר לבית ההשקעות כ-20% ממניות חברת הקרנות שבהן החזיק תמורת 15 מיליון שקל, ואת מניותיו בחברת החיתום (8.5%) הוא מכר לאי.בי.אי בסוף 2009 תמורת כ-14 מיליון שקל. למעט שכר, לקפלן גם הוקצו אופציות כחלק מתוכנית לבכירי אי.בי.אי, אולם הן מחוץ לכסף כיום.
גל הגיע לבית ההשקעות לפני 13 שנים, וברובן הוא שימש כמנכ"ל חברת הקרנות. אז ניהלו קרנות אי.בי.אי מאות מיליוני שקלים בודדים, ואילו היום הן חולשות על נתח שוק של 6% ומנהלות כ-9 מיליארד שקל. גל נחשב למנהל מוערך, ותמיד היה בין מקבלי השכר הגבוה בחברה (יותר מ-14 מיליון שקל בארבע השנים האחרונות). גם הוא קיבל אופציות במסגרת אותה תוכנית כמו של קפלן, ואף הספיק לממש חלק מהן, אולם גם במקרה שלו רובן נמצאות כיום מחוץ לכסף.
לא הראשונים שעזבו
בניגוד למנהלי קרנות אחרים בשוק, ניהול הקרנות באי.בי.אי התאפיין תמיד בעקביות וסולידיות. בית ההשקעות לא נוטה להנפיק קרנות חדשות ואופנתיות מדי תקופה, לא משנה את דמי הניהול בהן, וגם לא מוכר את קרנותיו ללא דמי ניהול.
לאורך שנים, נהנות הקרנות מביצועים טובים ובדמי ניהול הנחשבים נמוכים מהממוצע. לאור כל אלה, הקרנות זוכות באופן קבוע לדירוגים גבוהים ואף לגבוהים ביותר בדירוגי "גלובס"-מעלות ובמערכות הדירוג של המערכת הבנקאית.
אך בשנה החולפת כל אלה לא עזרו לחברת הקרנות, והיא איבדה כמיליארד שקל מהקרנות המסורתיות מתחילת 2012.
לדימום המאסיבי הזה קדמה שנת 2011, שבה קרנות אי.בי.אי דווקא גייסו כ-2.5 מיליארד שקל אולם כאמור, לאחרונה המגמה התהפכה.
אי.בי.אי הוא אחד מבתי ההשקעות הוותיקים בענף המקומי, והוא נהנה ממוניטין מצוין שבעזרתו הצליח לצמוח באופן אורגני במהלך השנים. ואולם כמו מתחריו, בית ההשקעות פועל כיום בסביבה עתירת רגולציה ובדמי ניהול נשחקים. בכל הפעילויות שבהן עוסק כיום בית ההשקעות, הוא סובל מכך.
כך למשל, בתחום קרנות הנאמנות ישנו מעבר למוצרים סולידיים שגובים פחות דמי ניהול, ובתחום הברוקראז' התחרות עם הבנקים הביאה להצטמצמות השוק החוץ בנקאי ולצניחת עמלות. התוצאה של אלה הייתה, כצפוי, צניחה ברווחים.
שנת 2009 הייתה שנת שיא, עם רווח של מעל 120 מיליון שקל, אך ב-2010 כבר ירד הרווח ל-58 מיליון שקל, וב-2011 הוא עמד על כ-6 מיליון שקל בלבד.
בניגוד למתחריו, באי.בי.אי לא רכשו פעילויות ולכן חברת הגמל שלו רחוקה ממאסת הנכסים הקריטית שעליו לנהל על מנת להרוויח כסף. בראיון ל"גלובס" שנערך באחרונה התייחס קוק לסוגיית הרכישות, ואמר כי "נעשו כאן עסקאות שאם היה ניתן לעשות להן UNDO אני בטוח שהיו עושים.
"אני מוכן לקבל את זה שנעשו בשוק גם עסקאות טובות. אבל יש יותר עסקאות שאני שמח שלא עשינו מאשר כאלה שאני מצטער עליהן".
עזיבתם של קפלן וגל מצטרפת לעזיבת שני בכירים נוספים מאי.בי.אי בשנים האחרונות - תיקי חדד שעזבה את החברה במאי 2011 לאחר 34 שנים, בשנתיים האחרונות שלה בבית ההשקעות שימשה כמנכ"לית חבר הבורסה וקודמה בתפקיד, וזאב מילבאואר, שנשאר בקבוצה אך לא כנושא משרה בכיר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.