שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ורדה אלשיך, מתכוונת לפרוש מכס השיפוט כבר בחודשים הקרובים, לאחר החגים, ולא להמשיך עד למועד פרישתה המיועד, אוגוסט 2014 - כך סוכם בחשאי בין אלשיך לבין נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס.
סיכום זה עמד בבסיס ההבנה בין גרוניס לאלשיך בפגישותיהם בחודש יולי השנה, שבעקבותיהן החליט נשיא העליון לא להמליץ על נקיטת צעדים כלשהם נגדה, בעקבות הביקורת שמתח עליה נציב תלונות הציבור על שופטים, אליעזר גולדברג, בפרשת "הפרוטוקול המשופץ".
הצעת פיוס
סיכום זה הוביל גם את ראשי המחוזות בלשכת עורכי הדין להסכים ל"הצעת הפיוס" שהוביל שר המשפטים יעקב נאמן, בפגישה שהתקיימה שלשום (ו') בלשכתו. בפגישה השתתף גם ראש הלשכה, עו"ד דורון ברזילי.
פנייה לדוברת בתי המשפט מלפני כשבוע, בדבר ההבנה השקטה שהושגה בין גרוניס לאלשיך בנוגע לפרישתה הקרובה משיפוט, נענתה בתגובה הבאה: "הדברים חסרי שחר". פורום ראשי המחוזות בלשכת עורכי הדין מסר: "אין תגובה".
עם זאת, מדוברות בתי המשפט נמסר היום (א') כי "למען הסר ספק והעמדת דברים על דיוקם, יובהר שוב כי לא נערך כל הסכם ולא הייתה כל הסכמה או הבנה, אם בכתב או בעל-פה, אם בשתיקה או במפורש, לפיו השופטת אלשיך תפרוש בחודש דצמבר הקרוב או בכל מועד אחר. כל פרשנות אחרת מבוססת על מידע או השערות שאין להם אחיזה במציאות".
בפגישה שהתקיימה בלשכת נאמן ביום שישי, הפעיל השר לחצים כבדים על ראשי 5 המחוזות בלשכת עורכי הדין להפסיק את מאבקם נגד המשך כהונתה של אלשיך. לחצים ישירים ועקיפים הופעלו גם מכיוונם של מנכ"ל משרד המשפטים, ד"ר גיא רוטקופף; נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס; ומנהל בתי המשפט, מיכאל שפיצר.
נאמן אף איים על ראשי 5 המחוזות ועל עו"ד ברזילי, שנכחו בפגישה, כי אם יתעקשו להמשיך במאבק הציבורי והמשפטי - הוא יפעל לפירוק לשכת עורכי הדין, באמצעות קידום הצעות חוק בנושא זה המונחות על שולחנו.
אלשיך עצמה מיעטה לדבר בפגישה, שארכה כשעתיים. בהמשך אמרה: "במשך 200 ימים שותים את דמי בתקשורת יום-יום. אחרי כל-כך הרבה שנות שיפוט, מי שמחפש את שמי באינטרנט מוצא שמדובר בשופטת זייפנית".
ראשי המחוזות - ובהם יו"ר ועד מחוז תל-אביב, אפרים נוה; יו"ר ועד מחוז ירושלים, אשר אקסלרד; יו"ר ועד מחוז חיפה, יוסי חכם; יו"ר ועד מחוז דרום, דני אליגון; וסגן יו"ר ועד מחוז הצפון, ראיד עומרי - הטיחו באלשיך דברים קשים. הם אמרו לה כי "נעשו דברים חמורים, ואי-אפשר להסכים לסיום הפרשה בהתנצלות. מה שעשית היה באמת זיוף, לא שיפוץ".
בהמשך, נוכח לחציו של נאמן ונוכח ההבנה שאופק השיפוט של אלשיך יהיה קצר, הם התרצו.
בסוד הסיכום בין גרוניס לאלשיך היו גם נאמן ורוטקופף, אלא שאלשיך התנתה את פרישתה בכך שהסיכום לא ידלוף ולא יפורסם.
עם זאת, יצוין כי עו"ד רפאל ארגז, שהגיע לפגישה עם נאמן ואלשיך כמחצית השעה לפני בכירי הלשכה, סירב להתרצות ולסיים את הפרשה בהתנצלות, והוא שוקל לעתור לבג"ץ נגד החלטתו של נאמן שלא להעמיד את אלשיך לדין משמעתי.
בסופו של דבר הודיעה לשכת נאמן כי הפרשה מסתיימת בהתנצלות הדדית, בביטול התלונה התלויה ועומדת נגד ארגז, וכן בביטול הכוונה לנקוט הליכים נוספים בהמשך.
בהודעה נמסר כי "כל הצדדים מצטערים על הטענות שהועלו כלפי כל הנוגעים בדבר ומוחלים זה לזה לקראת ראש השנה הבא עלינו לטובה. כל התלונות שהוגשו יבוטלו. הסדר זה הוסכם מתוך כבוד למערכת המשפט ומתוך רצון לשמור על מעמדה ואמון הציבור בה, ולהחלטתו של נשיא בית המשפט העליון, השופט ד"ר אשר גרוניס, ולמאמציו של שר המשפטים, יעקב נאמן, להביא לסיום הפרשה".
יצוין כי אלשיך אף לא תחויב לכתוב מכתב התנצלות לעו"ד ארגז, והנוסח שפורסם בהודעת שר המשפטים נאמן מהווה התנצלות פומבית הדדית.
גילוי-דעת מיוחד
פורום ראשי המחוזות בלשכת עורכי הדין נימק את ההחלטה לקבל את הצעת הפיוס של נאמן, בגילוי-דעת מיוחד שהופץ היום (א') לציבור עורכי הדין: לדברי הפורום, "לקחנו על עצמנו את תפקיד המבוגר האחראי, מאחר שנקיטת אמצעים משפטיים נגד ראשי מערכת המשפט הייתה גורמת לה זעזוע כבד ובלתי הפיך".
גילוי-הדעת הופץ היום בתגובה להאשמות כלפי בכירי הלשכה, על כך ש"התקפלו" נוכח לחציו של נאמן והסכימו לבטל את צעדי המאבק המתוכננים נגד המשך כהונתה של השופטת אלשיך.
ראשי המחוזות כתבו כי "לצערנו הרב, הודיע לנו במעמד זה השר נאמן כי בשל הודעת הנשיא גרוניס, אין בדעתו להפעיל את סמכותו ולהמשיך ולהידרש לעניין. עמדתנו הנחרצת הייתה ועודנה כי השופטת אלשיך ביצעה מעשה חמור, המחייב לפחות את העמדתה לדין משמעתי. אולם מתוך תחושת אחריות למערכת המשפט, נעתרנו להצעת השר והסכמנו שלא להמשיך ולפעול רשמית בעניין".
לדבריהם, "סברנו כי בנסיבות שנוצרו יש להעדיף את השיקול הממלכתי".
פורום ראשי המחוזות מסר כי "אנו סבורים כי המעשה שביצעה השופטת אלשיך חמור מאין כמוהו, וראוי היה שתסיים את כהונתה. יחד עם זאת, מתוך הכרה בחשיבותה של מערכת המשפט והרצון לשמור על אמון הציבור בה, ומתוך כבוד להחלטת נשיא העליון ולמאמציו של שר המשפטים, החלטנו לקבל את הפשרה שהוצעה על-ידי השר לסיום הפרשה".
ראש הלשכה, עו"ד דורון ברזילי, הודה לנאמן על מאמציו להביא לסיום הפרשה. לדבריו, "אני מברך את כל הצדדים על נכונותם להגיע לפשרה הראויה שהושגה, ואני שמח שהפרשה מסתיימת, גם ברוח טובה, גם באופן המחזק את אמון הציבור במערכת המשפטית, וגם באופן שמחזק את זכויות ציבור עורכי הדין".
השתלשלות הפרשה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.