אוגוסט שלילי בתל בונד: ירידה של עד 0.4% באגרות החוב

בזק אג"ח 6 וסלקום אג"ח ב' עומדות בראש רשימת התשואות בתל בונד 40, עם תשואות חיוביות של 0.92% ושל 0.63% בהתאמה

שבוע המסחר החולף, אשר חתם את אוגוסט, הסתיים במגמה שלילית. חודשי הקיץ ידועים כחודשים שקטים מבחינת האירועים והיקפי המסחר, שכן הרבה מהמשקיעים בחופשות.

במדדים הקונצרניים, התל בונד 40 והתל בונד יתר הניבו תשואה חודשית שלילית של 0.29% ו-0.4% בהתאמה, והרוב המוחלט של הירידות נבע מהשבוע האחרון של החודש.

השבוע פורסמה ריבית בנק ישראל לספטמבר, אשר נותרה ללא שינוי, ברמה של 2.25%, בדומה למדיניות המוניטרית בשאר השווקים בעולם.

במדדים הממשלתיים, גליל 2-5 הניב תשואה חודשית חיובית של 0.13%, ומנגד, שחר כללי הניב תשואה חודשית שלילית של 0.85%. אג"ח כללי סיכם את החודש עם תשואה שלילית של 0.64%, ובשער של 281.15 נקודות. מדד זה נחשב למדד בנצ'מרק, כלומר מדד שניתן להשוות אליו תשואות.

הכדור בידי אמריקה

באירופה ישנה רגיעה והתייצבות, אך המטרה היא כמובן צמיחה. מריו דראגי, נגיד הבנק המרכזי באירופה, אמר כי "פתרון המשבר באירופה דורש צעדים יוצאי דופן". ביבשת קיימת תוכנית כזו או אחרת לעידוד הצמיחה, אך הציפיות שיצר הנגיד בקרב המשקיעים הן בגדר חלום. כרגע, כשהציפיות כה גבוהות, הנגיד מושך זמן ומחכה למוצא פיו של בן ברננקי, יו"ר הבנק המרכזי באמריקה.

בארה"ב ממשיכים להתפרסם נתונים פושרים למדי. הוצאות הצרכנים עלו ב-0.4%, אך הדרישות לדמי אבטלה נותרו ללא שינוי. התמ"ג בארה"ב תוקן כלפי מעלה ל-1.7%, לעומת 1.5%, בהתאם לציפיות השוק.

בתגובה, תשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים ממשיכה לרדת לרמת 1.6% לשנה. אחד מראשי שלוחות הפד אמר שיש להשיק סבב נוסף של רכישות אג"ח מגובות משכנתאות, עד שיחול שיפור בתנאים הכלכליים.

המהלך שיבוצע יהיה ככל הנראה משולב. ראשית, ארה"ב תשיק את תוכנית התמריצים לכלכלה (QE3). לאחר מכן יגבר הביטחון של דראגי שהוא לא לבד במערכה, והוא יציג תוכנית להתאוששות הכלכלה האירופית. רק כך המשקיעים יצברו ביטחון ויחזרו להשקיע, אחרת ייווצר כדור שלג שילך ויגדל.

אם הפרסומים על תיק ההשקעות של ראש הממשלה נכונים, אז איך שלא מסתכלים על זה, זה לא נראה טוב. מבחינת איראן, אף משקיע זר לא ירצה להשקיע במדינה במצב גיאופוליטי שכזה. אם השינוי בתיק נועד לשמור על ערך החסכונות, ניתן לשער שמדובר בהצמדתו לעליית המחירים.

בכל שבוע מתייקר כאן משהו: השבוע עלה המע"מ ב-1%, ומחירי הדלק בשיא של כל הזמנים. אז מנין תבוא הישועה? השבוע פורסמו מסקנות ועדת צמח בדבר משק הגז והנפט. אחת ההמלצות המעודדות היא לאפשר את יצוא הגז בהיקפים נרחבים, מה שיכול לעודד משקיעים זרים בעלי הון רב להיכנס לתגליות.

שינוי במדדים

השבוע חלו שני שינויים בהרכבי מדדי האג"ח הממשלתיות. במדד גליל 0-2 הגיע לפדיון אג"ח גליל 5481. מעתה, הרכב המדד החדש יכלול שלוש איגרות חוב: גליל 5470, וממשל צמודה 613 ו-614. אירוע זה יצר מחזור יומי בהיקף של 270 מיליון שקל באג"ח שנפדתה. נוסף על כך, התבצע מעבר של אג"ח ממשל שקלית 814, ממדד שחר 2-5 למדד שחר 0-2, מה שיצר מחזור יומי של חצי מיליארד שקל.

בהתאם להנחיות הבורסה, כאשר התקופה לפדיון של אג"ח ממשלתית מתקצרת, האג"ח עוברת ממדד בעל תקופת פדיון ארוכה למדד בעל תקופת פדיון קצרה יותר. כאשר האג"ח מגיעה לתאריך הפדיון הסופי שלה, היא נמחקת מהבורסה.

במדדי תל בונד הגיע השבוע יום קום לריבית בכמה חברות, בהיקף כולל של 30 מיליון שקל. יום הקום הוא יום שבסופו נקבע מי זכאי להטבות, לדוגמה תשלום ריבית. לאחר ההתייצבות בחודש האחרון בתחום התקשורת, ניתן השבוע לציין את בזק אג"ח 6 וסלקום אג"ח ב', שעומדות בראש רשימת התשואות בתל בונד 40, עם תשואות חיוביות של 0.92% ושל 0.63% בהתאמה.

* הכותב מכהן כמנהל דסק אג"ח בקסם תעודות סל. קסם עשויה להיחשב בעלת עניין אישי בנושא הכתבה, לנוכח השקעתה בניירות ערך ובמכשירים פיננסיים הנזכרים בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

Shimron.Rozentzvaig@xnes.co.il